• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. Barjaktarević

25.05.2019

14:10

OBELEŽEN Dan otete dece u Kruševcu

Vesti

OBELEŽEN Dan otete dece u Kruševcu

Podeli vest

Na današnjem performansu , koji je kod Spomenika kosovskim junacima u centru Kruševca održan kao Dan otete dece, pojavile su se sa transparentima , slikama i belim majicama na kojima piše,, traži se,, majke iz bebi-afere u Kruševcu, koji je krajem prošlog veka bio centar trgovine novorodjenčadi. Skup Dan nestale dece održan je ispred Udruženja za istinu o ukradenim, odnosno otetim bebama iz kruševačkog porodilišta

  Radiša Pavlović, predsednik Udruženja i član Vladine komisije za rasvetljavanje  slučajeva dece u porodilištioma, odnosno otetih novorodjenčadi, rekao je da je  Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu podnto čak 81 prijava, a prijave su podnosili roditelji zbog sumnje da su njihova tek rođena deca proglašavana mrtvom, da bi im se ubrzo potom izgubio svaki trag.

- Sve krivične prijave su procesuirane, dat je nalog za pretkrivični postupak,policija će zajedno sa roditeljima i srodnicima prikupljati sve činjenice i, neće biti kao ranije, kad su vlasti zataškavale ssve ovo, a dčvrsto obećanje Imamo od  vladine komisije kroz koju smo mi sve ovo gurali i iuzgurali i, brdo dokaza, baš je u ovoj kruševačkoj bolnici, gde je oteta beba muškog pola jednoj porodici.. Pokazali smo svim medijima i institucijama dokaze i nadamo se da će ovo biti prekretnica u dosadašnjem postupanju prema roditeljima, jer su u prethodnom periodu roditelje Ii podredjen deo javnosti, potpomognut nadredjenim kadrovima svih režima, trudili se i iz petnih žilas da prikažu roditeljima kako su oni neki ludaci I budale kmoji ne mogu da se pomire sa činjenicom da im je beba oteta. Ako bi ste uzeli iskaze svih ovih majki danas ovcde u Kruševcu, videli bi ste da su postojali ljudi koji su na zverski mon struozan način  postupali sa majkama, a druga stvar je sama ot6mica bebe- rekao je Radiša Pavlović, zamolivši novinare da se  ova tema ubuduće tretira kao otmica, a ne kao nestale bebe, što bi moglo da se posle 5 godina proglasi kao zastareo slučaj.  Ni kradja beba nije termin jer su to  nametali naskledjeni kadrovi , od Tiitovog vremena, gde su mahom sve slučajevi iz te bivše države SFRJ.

Foto: R. B.

  - Konačno, napša država je odelučila da napravi diskuniutet ozloglašenim   službama bezbednosti koje su pravile ove zločine u bolnicama i drugim institucijama- rekao je Pavlović. In je naglasiuo da se i od države očekuje da obračuna sa nepotizmom, čiji su akteri pojedini visoki funkcioneri i državni tužioci.

   Prema nalazimm Udružernja za rasvetljavanje sučajeva otetih beba, na prvom mestu je Kruševac sa 81 kricvičnu prijavu, slede ga Kragujevac sa 40, pa  Kraljevo, Niš, Leskovac, Požarevac , pa sada i Novi Sad i Beograd sa po jednom prijavom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

- Doneću ti bebu i NEISPUŠTAJ JE IZ NARUČJA!Idem da zovem tvoje da dođu po tebe! ... To je moja supruga doživela kada je rodila drugu bebu a kod kuće smo imali prvo dete koje je tek prohodalo. Bila je tipovana da joj se beba ukrade jer je bila DRUGOROTKA .Srećom osoba iz porodilišta je spasila da nam se drugo dete ukrade.KOJI JE LEKAR PORODIO TRUDNICU TAJ JE I ORGANIZATOR KRAĐE BEBA!I kraj priče.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set