• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

17.12.2019

12:15

NOVI AUTOPUT 18 DANA PRE ROKA! Informerova patrola na deonici Surčin-Obrenovac: SVE JE SPREMNO ZA SUTRAŠNJE SVEČANO OTVARANJE! (VIDEO/FOTO)

Vesti

NOVI AUTOPUT 18 DANA PRE ROKA! Informerova patrola na deonici Surčin-Obrenovac: SVE JE SPREMNO ZA SUTRAŠNJE SVEČANO OTVARANJE! (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Deonica Surčin - Obrenovac biće otvorena sa saobraćaj sutra, 18. decembra, 18 dana pre ugovorenog roka. Autoput od Beograda do Čačka sada ima ukupno 120 kilometara

Neke stvari čekate godinama, neke decenijama, neke celoga života, a Srbija je prvi put u svojoj istoriji dočekala da neki put bude završen pre roka! Naime, sutra se 18 dana pre roka otvara deonica Surčin-Obrenovac, duga 17,6 kilometara, poslednji deo autoputa "Miloš Veliki".

To znači da će od Beograda do Čačka biti potrebno samo 55 minuta vožnje. Time će se izbeći gužve na Obrenovačkom putu, gde se na uključenje na "Miloša Velikog" ili isključenje sa njega čekalo neretko i sat vremena.

Deonice "Miloša Velikog"

Obrenovac-Surčin
Obrenovac-Ub
Lajkovac-Ljig
Ub-Lajkovac
Ljig-Preljina

Uz to, autoput "Miloš Veliki" će imati direktnu vezu sa Koridorom 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin, odnosno sa severne strane prema Mađarskoj preko Novog Sada i Horgoša, a sa zapadne strane prema Hrvatskoj (pogledajte infografiku).

Ništa bez Kineza

Moram da pohvalim kinesku kompaniju CCCC, koja je posao radila maksimalno profesionalno i predano
Nebojša Pavlović, savetnik ministarke građevinarstva


Od Poljske do Turske
 

Beograd će se još čvršće povezati sa autoputem "Miloš Veliki" kada 2021. godine bude izgrađena pristupna saobraćajnica duga 7,9 kilometara, koja će se protezati od Vojvođanske ulice na Novom Beogradu, gde je planiran kružni tok, pa sve do petlje Surčin.

Izgradnja nove deonice između Surčina i Obrenovca koštala je 233,67 miliona dolara, a u nju je ugrađeno 2,7 kubika peska, 400.000 kubika kamena i 190 tona asfalta. Najzahtevnija i svakako najimpresivnija tačka ove deonice je most preko Save i Kolubare, dugačak 1.581 metar, širok 29,4 metra, visok čak 24,5 metara od nivoa reke i u koji je ugrađeno 88.000 kubika betona i više od 11.500 tona armature.

Informerovi reporteri imali su priliku da pre zvaničnog otvaranja prođu deonicom Surčin - Obrenovac i ujedno će vam objasniti na koje tačke deonice treba da obratite posebnu pažnju.

Foto: Informer DN

Vozeći od Beograda autoputem, 1.500 metara posle skretanja za aerodrom "Nikola Tesla" čeka vas znak "Miloš Veliki" i tu je neophodno da se odvojite desno na obilaznicu oko Beograda. Tom obilaznicom vozite se 5,8 kilometara i ne skrećete nigde sve dok ne vidite znak na kome iznad puta piše "Čačak", a ispod "Novi Beograd" i tu se odvajate desno na surčinsku petlju. Od tog trenutka nastavljate svoj put ka Obrenovcu, Čačku i više ništa ne može da vas zbuni.

! OPREZ! GDE MOŽETE DA POGREŠITE

Dobanovačka petlja
1. Vozite autoputem u smeru ka Šidu i posle 1.500 metara od skretanja za aerodrom, skrenite desno na obilaznicu oko Beograda. Jasno ćete videti znak "Miloš Veliki", a ukoliko promašite ovo skretanje, završićete u Šimanovcima, a ne u željenom smeru.
Kada ste skrenuli na samu obilaznicu, držite pravac i pratite znak kao da idete za Niš jer ćete u suprotnom otići u Novi Sad.

2. Posle 5,8 kilometara vožnje obilaznicom oko Beograda skrenite desno kod table na kojoj gore piše Čačak, a dole Novi Beograd. Ovako ćete stići na petlju Surčin i samo nastavite da vozite autoputem ka mostu na Savi i Obrenovcu. Ukoliko nastavite pravo, nastavićete da vozite obilaznicom oko Beograda do Ostružničkog mosta

Foto: Informer DN

Ne plaća se putarina

Ono što sigurno najviše zanima sve vozače jeste da se na deonici Surčin-Obrenovac neće plaćati putarina. Iako je u početku bilo reči o naplatnoj stanici Jakovo, ipak je doneta definitivna odluka da će svi vozači moći besplatno da saobraćaju ovom deonicom.

Foto: Informer DN

(VIDEO) GDE GOD SMO AŠOV ZABILI, POKUŠALI SU DA NAS OSUJETE, A DANAS U SRBIJI VIŠE NIŠTA NIJE DALEKO! Predsednik Vučić otvorio multimedijalnu izložbu u Palati Srbija! KORIDOR 10 I MILOŠ VELIKI PRED BEOGRAĐANIMA!

 

 

Nebojša Pavlović, savetnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakao je za naš list da ovaj autoput ima ogroman značaj i za našu zemlju, ali i za celu Evropu.

- Radovi su počeli 5. maja 2017. i rok za završetak bio je 32 meseca, odnosno do 5. januara 2020. Ova deonica je završena 18 dana ranije i tu zaista moram da pohvalim kinesku kompaniju CCCC, koja je posao radila maksimalno profesionalno i predano. Ovaj put je izuzetno važan i značajan - prvo, jer spaja delove naše zemlje, a potom i zato što čini Transevropsku magistralu, koja ide od Gdanjska u Poljskoj do Istanbula i Atine. Takođe, omogućava vezu sa Jadranskim morem i Lukom Bar. Pored toga što će već sada put od Beograda do Čačka svesti na ispod sat vremena, i to ako se vozi po propisima, što će rasteretiti pristup autoputu "Miloš Veliki" sa obrenovačke strane, ova deonica će posebno dobiti na značaju kada završimo pristupnu saobraćajnicu dugu 7,9 kilometara, koja će biti od Vojvođanske ulice do petlje Surčin i koja bi trebalo da bude u funkciji do kraja 2021. godine - kaže Pavlović.

Foto: Informer DN

Ipsilon krak Koridora 10
gotov do kraja godine


Savetnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Nebojša Pavlović, najavio nam je da će izgradnja Ipsilon kraka Koridora 10, obilaznice oko Subotice, u dužini od 24 kilometra biti završena i puštena u saobraćaj do kraja 2019. godine.


- Ovo bi trebalo da pomeri teretni saobraćaj iz Subotice. Nekome deluje da ovo nije velika stvar, ali ako vam kažem da dnevno prođe više od 1.000 kamiona kroz ovaj grad, onda će vam možda biti jasno koliko je ovakva investicija bitna i neophodna žiteljima Srbije - kaže Pavlović.

Foto: Informer DN

17,6

kilometara duga je deonica autoputa od Surčina do Obrenovca

 

Novi most - remek-delo

Novi krak autoputa nema tunele kao neki drugi, ali ima čak 12 mostova i nadvožnjaka. Odgovorni izvođač za sve mostove Vladimir Vacić rekao nam je da je most preko Save i Kolubare pravo remek-delo.

- Autoput između Obrenovca i Surčina ima 12 mostova. Od toga su 11 manji do 400 metara dužine. Ovaj poslednji, koji ide preko dve reke, Save i Kolubare, nešto je zaista impozantno u ovom našem poslu, dugačak je 1.581 metar, širok 29,4 metra i visok čak 24,5 metara od nivoa Save. Urađen je na 27 stubova i sa 33 raspona, a u njega je ugrađeno čak 88.000 kubika betona i više od 11.500 tona armature. Građen je po istom principu kao i Pupinov most, koji spaja Zemun i Borču. To se pokazalo kao izuzetno efikasna metoda. Praktično se prvo na središnjem delu napravi most i onda se na jednoj i drugoj obali naprave konstrukcije koje se potom spoje u jednu celinu. Ovo je moderna metoda koja se praktikuje u celom svetu i slobodno mogu da kažem da je ovaj most pravo remek-delo - objasnio nam je Vacić.

 

 

Foto: Informer DN

Brojke

* 17,6 km dugačka je deonica Surčin-Obrenovac
* 18 dana pre roka otvara se put Surčin-Obrenovac
* 233,67 miliona dolara koštala je deonica Surčin-Obrenovac
* 2,7 kubika peska ugrađeno je u ovu deonicu
* 400.000 kubika kamena ugrađeno je u ovu deonicu
* 190 tona asfalta ugrađeno je u ovu deonicu
* 120,6 km je ukupna dužina autoputa "Miloš Veliki"

Foto: Informer DN

 

 

Brojke most preko Save i Kolubare

*1.581 metar dugačak

* 29,4 metra i visok
* 24,5 metara od nivoa Save
* 27 stubova
* 33 raspona
* 88.000 kubika betona
* 11.500 tona armature

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set