• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

23.12.2019

09:07

KAKO JE KRCUNU ODRUBLJENA GLAVA U ROĆEVIĆIMA! Najkontroverzniji srpski komunista UBIJEN JE DVA PUTA!

Vesti

KAKO JE KRCUNU ODRUBLJENA GLAVA U ROĆEVIĆIMA! Najkontroverzniji srpski komunista UBIJEN JE DVA PUTA!

Podeli vest

Nedavno se navršilo se pet i po decenija od kako je u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali, u selu Šopići kod Lazarevca, poginuo narodni heroj Slobodan Penezić Krcun, tadašnji predsednik Vlade Republike Srbije i visoki partijski funkcioner

Do dana današnjeg ostala je velika misterija oko pogibije  kontraverznog političara, po mnogima velikog nacionaliste i navijača Crvene zvezde, čoveka koji je jedini smeo da se suprotstavi Josipu Brozu Titu, ali istovremeno i velikom patrioti koji je dao veliki doprinos razvoju užičkog kraja.

Prema zvaničnoj istrazi, Krcunova kola su tog 6. novembra 1964. zbog velike kiše proklizala po blatu, usled čega je vozač izgubio kontrolu nad vozilom koje je sletelo sa puta i pri brzini od 130 kilometara na sat udario u drvo.

ŠOK! RANKOVIĆ UBIO KRCUNA: Tito je to rekao mojoj majci, kaže Krcunov sin SRĐA PENEZIĆ!

Prema drugoj verziji nesreću je iscenirala UDBA, koja se prvog posleratnog rukovodioca OZNE rešila baš po Titovom naređenju. Otuda valjda i vic u kojem Tito, kad mu je saopšteno da je Krcun poginuo, pogledavši na sat zapitao: "Šta, već je pola dva". Zna se i to da se u užičkom kraju posle Krcunovog stradanja šapatom pevala pesma "Zlatibore šapni Tari da Krcuna ubi stari".

Foto: printscreen

Krcunov slupani automobil "oldsmobil" pored Ibarske magistrale

Mesto i uloga sela Roćevići u Krcunovom stradanju

Nova osmogodišnja škola u  Roćevićima, selu nadomak  Kraljeva, 1970.  dobila je baš Krcunovo ime. Ispred škole urađena su dva postamenta na kojima su postavljene biste Slobodana Penezića i Radoša Rakića, studenta medicine i prvoborca iz susednog sela Pekčanice, koji je kao pripadnik partizanskih jedinica poginuo u Bosni 1943. u svojoj 22 godini. Mnogima je smetalo, naročito velikoj familiji Rakić, što je Radoševa bista bila daleko skromnija i manja nego Krcunova, ali se partijska u to vreme nije poricala.

Foto: RINA

Osnovna škola "Jovan Dučić"

Petooktobarske promene 2000. godine bile su kobne i za Titovog saborca. U revolucionarnom zanosu, u noći između 21 i 22. decembra, odmah posle Svetog Nikole, seoski lideri protesta odrubili su glavu sa poprsja i postamenta postavljenog u čast srpkog revolucionara i političara. Sledeće noći odrubljena glava bačena je u seoski potok gde su je vremenom prekrili mulj, šut i drugi otpad. Bistu Radoša Rakića, iako je bio komunista i Titov partizan, niko nije dirao - stoji i danas ispred škole koja od 2000. godine nosi ime pesnika Jovana Dučića. Priča se da Radoševu bistu niko nije smeo da skrnavi jer su Rakići najveća familija u Pekčanici i okolnim selima te su se egzekutori plašili posledica.

Foto: RINA

Postament bez biste

O Krcunu se sve manje priča

Prilikom seoskih sedeljki, svinjokolja i pecidbe rakije, naročito zimi - u decembru, kad pada godišnjica Krcunovog novog "stradanja" u Roćevićima, povede se priča o ispravnosti dela roćevačkih petooktobarskih vođa. Milenko Veličić iz Pekčanice tvrdi da je Krcun kriv za desetine hiljada Srba prognanih na Goli otok i da mu nikada nije bilo mesta nigde u Srbiji a kamoli u Roćevićima. Njegov komšija Dragoslav Radovanović misli da spomenike ne treba rušiti bez obzira čiji su jer oni su svedoci jednog vremena, i dobri i loši.

Foto: RINA

O Krcunu se priča sa sve manje ostrašćenosti

PRONAĐENE NAOČARE ĐENERALA DRAŽE U JAMI CEROVA?! Otkriven predmet koji bi mogao da reši misteriju!

Istina, u razgovorima, čak i kad se potegne čašica više čuvene roćevačke prepečenice, nema više one nekadašnje ostrašćenosti, prepirke i svađa oko uloge Slobadana Penezića Krcuna u srpskoj istoriji. Na njega, bar što se Roćevića tiče, podseća samo postament njegove nekadašnje biste.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
lence

pre 4 godine

kako se mi odricemo lako svojih boraca.svaka istina ima dve strane.pitam se kada ne postujemo svoje borce za slobodu,da nije bilo bolje da su ti nasi preci prepustili srbiju kolonizatorima a mi bili najamnici na svojoj zemlji,mozda im ne bi odrubljivali glave i posle smrti,uzas.

vrbavagm

pre 4 godine

najvece srpsko zlo posle tita,na njegovoj dusi nezna se broj ubijenih i zatocenih srba.obicno se kaze da su mu ruke krvave,njemu su krvave do ramena.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set