• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer.rs

09.01.2020

07:22

DANAS JE SVETI STEFAN - TREĆI DAN BOŽIĆA! Ovo treba obavezno uraditi!

Vesti

DANAS JE SVETI STEFAN - TREĆI DAN BOŽIĆA! Ovo treba obavezno uraditi!

Podeli vest

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Stevanjdan, jednu od slava koje se najviše praznuje u srpskom narodu

Treći dan Božića posvećen je svetom prvomučeniku Stefanu. Prvi je od sedmorice đakona koga su rukopoložili sveti apostoli, pa se naziva i arhiđakon.

Prvi je mučenik za veru hrišćansku, te je nazvan i Prvomučenik Stevan. Kao propovednik u Jerusalimu, kamenovan je do smrti.

Ovom svecu u našoj zemlji posvećeno je više od 40 hramova.

Mnoštvo je narodnih običaja i verovanja o Stevanjdanu. Najvažniji posao je iznošenje božićne slame iz kuće. Ne baca se, već stavlja u raklje voćki, pčelinjak, vinograd, kokošarnik ili privredne zgrade. Veruje se da štiti voćnjake od grada.

U Vojvodini, božićna slama uklanja se još tokom noći, u prvim minutima Stevanjdana. Slamu uklanjaju žene, ćuteći – da se ne čuje kako odlazi Božić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

U Mačvi je to - Stepandan. Još u detinjstvu sam sazanala da je tamo malo porodica kojima je taj crkveni praznik krsna slava (u mom rodnom selu to nije bila krsna slava ni jednoj porodici); onima kojima nije krsna slava, to je ,,treći dan Božića'' ili skraćeno: ,,treći Božić''.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set