• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Tasić

29.04.2020

20:41

CRKVA U KOJOJ ŠAČICA SRBA PRONALAZI UTEHU! U njoj pronalaze snagu za opstanak, ŽIVE U BEDI I NEPRIJATELJSKOM OKRUŽENJU

Vesti

CRKVA U KOJOJ ŠAČICA SRBA PRONALAZI UTEHU! U njoj pronalaze snagu za opstanak, ŽIVE U BEDI I NEPRIJATELJSKOM OKRUŽENJU

Podeli vest

Crkva u selu Bostane kod Novog Brda svetionik pravoslavlja u ovom delu Kosmeta

Crkva u selu Bostane u blizini Novog Brda, sabirno je mesto za Srbe koji žive u razbacanim selima i mahalama u ovom delu Kosova i Metohije.

Na ostacima stare crkve Sv. Bogorodice Javorske, koju su Turci srušili sredinom 19 veka, podignuta je nova crkva posvećena Presvetoj Bogorodici. Prilikom gradnje korišćen je materijal sa stare novobrdske crkve, koju su Turci razorili odmah po osvajanju Novog Brda 1441. godine. Oko crkve je i staro srpsko groblje, a i novoizgrađeni parohijski dom.

Selo Bostane se prvi put pominje 1432. godine i nalazi se nedaleko od srednjovekovnog grada tvrđave Novo Brdo. Bostane je administrativni centar opštine Novo Brdo.

Sadašnja crkva Presvete Bogorodice datira iz 19. veka. Novo Brdo, bilo je sedište ekonomske moći Nemanjićke Srbije zbog svojih rudnika srebra i bilo je ucrtano na ondašnjoj mapi sveta.

Srbi u novobrdskom kraju, kažu da im snagu za ostanak i opstanak na Kosmetu, daju vera i brojne crkve i manastiri podno Prilepca i Novog Brda, kao svedoci žive vere pravoslavne.

Na 15-ak kilometara istočno od Novog Brda u serdnjovekovnom gradu Prilepac, rodio se i Knez Lazar, jedan od najznačajnijih vladara u srpskoj istoriji.

Foto: informer.rs

Trajko Stojković (70), danas živi u selu Gornje Kusce kod Gnjilana, na dvadesetak kilometara južno od Novog Brda.

Radio je nekada kao poštar i radnik obezbeđenja, te poznaje svaki kamen, svako drvo i puteljak u ovom kraju.

- Još kao dečak dolazio sam ovde, tada je bilo mnogo više naroda, mnogo više ljudi u ovim selima.

Odrastali smo ponoseći se time da živimo u kraju gde je rođen Knez Lazar, ali i da živimo na području odakle je polazila sva snaga ondašnje Srbije, kada je bila najmoćnija na Balkanu.

Priče o srpskim junacima, slavnoj prošlosti Novog Brda i njegovom sjaju u srednjovekovnoj Srbiji, slušali smo od svojih starijih. 

Foto: informer.rs

Danas je malo ostalo od tog bogatstva. Narod ovde veoma teško živi, bez posla i stalnih izvora prihoda - dodaje Stojković.

Iznad sela, prema raspoloživim podacima, nalazila se Saška, odnosno Latinska crkva, koju su u srednjem veku podigli članovi dubrovačke trgovačke kolonije i poznati novobrdski rudari.

Foto: informer.rs

U crkvi su otkrivene porodične grobnice i jedna ostava srebrnog nakita.

Nakon rata 1999. godine većina Srba nije napuštala Bostane, tako da u njemu sada živi oko 500 ljudi. Bave se uglavnom poljoprivredom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set