• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

27.07.2020

11:15

KAKO SU SOSE LEČILE SVOJE BEKRIJE! Za mir u kući - čudotvorni prašak iz Engleske!

Vesti

KAKO SU SOSE LEČILE SVOJE BEKRIJE! Za mir u kući - čudotvorni prašak iz Engleske!

Podeli vest

Bolest alkoholizma, čini se, stara je koliko i čovečanstvo. U davna vremena nisu postojali programi za lečenje zavisnosti, što je mnogim porodicama zadavalo muke, pa su utehu tražili u narodnoj medicini i lekovima koji su u Veliku Kikindu krajem XIX i početkom XX veka stizali iz inostranstva

Najpopularniji među njima bio je prašak "Zoe" iz Engleske koji se najbolje prodavao u lokalnim apotekama.

Nema više bekrija

Foto: V.N.

U oglasu pod nazivom "Nema više bekrija" u kalendaru "Bosanac" iz 1905. godine, piše: " ...Zoe prašak se može u kafu, piće, jelo ili u alkoholna pića dati tako da dotični i ne oseti... Zoe je prijatno i sigurno, da ga i žena, sestra, pa i žensko dete bekriji davati može, a da ne oseti ko mu je pomogao... Zoe je iljadama porodica izmirila, mnogi iljada ljudi su se sramotili i do prosjačkog štapa došli, a sada su građani koji na ugled služe...".

Stara japanska poslovica kaže: "Prvo čovek traži piće, onda piće traži piće. Zatim piće traži čoveka". Da je zaista tako, znali su i Banaćani u nekadašnjoj Velikoj Kikindi, koji su za lečenje ovisnika od alkohola kao utehu koristili engleski prašak "Zoe", popularno zvanog "Bekrija" među lokalnim stanovništvom. Problem sa alkoholizmom bio je očit, a lek je, čini se, bio efikasan.

Nije Sosama bio problem da u lokalnim apotekama potraže lek za iskorenjivanje "zla" iz svojih bekrija, samo zarad mira u kući. "Zoe" je početkom XX veka imao najbolju reklamu u gotovo svim lokalnim listovima, a objavljivale su je i mnoge novine u Evropi. Istina je da je nadaleko poznati "Bekrija" zapravo bio najobičnija soda bikarbona sa malom količinom kumina ili cimeta. Predstavljao je sredstvo za mamurluk koje bi pijanog Lalu verovatno malo otreznilo, a potom bi nastavljao po starom, da redom banči po bircuzima. No, zahvaljujući odličnoj reklami, "Zoe" prašak se odlično prodavao i bio je u ponudi u svim velikokindskim apotekama.

Kao da su predosetili novu pošast čovečanstva izazvanu virusom kovid 19, lokalni kulturni radnici u prošlogodišnjoj Noći muzeja podsetili su posetioce, između ostalog, i na ovu smešnu stranu istorije kikindskog zdravstva pod nazivom "Najvažnije je biti zdrav".

Foto: V.N.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set