• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

16.09.2020

17:32

KAD UČENIK NADMAŠI NASTAVNIKA: Novak je matematički genije čita, piše i računa od treće godine, ON JE PONOS KIKINDE!

Vesti

KAD UČENIK NADMAŠI NASTAVNIKA: Novak je matematički genije čita, piše i računa od treće godine, ON JE PONOS KIKINDE!

Podeli vest

Novak iz Kikinde rešio zadatake iz matematike na način koji nije očekivan i postao državni prvak u matematici

Posle Alekse Konstantinova, Novak Despotović je novi državni prvak I matematički genije čije ime će se tek čuti, iako je već uveliko poznat doktorima matematike u Srbiji i stručnjacima iz prirodnih nauka.

Ovaj učenik osmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Kikindi rešio je tačno bez problema sve zadatke na
Državnom prvenstu iz matematike i to na način koji nije zabeležen i postavljen kao moguć.

Foto: V.N.

 

- Zadaci su bili teški, ali ja sam se cele godine pripremao po pola sata dnevno, pet šest-dana nedeljno rešavao sam oko pet zadataka, tako da mi nije bio baš veliki problem. Uradio sam svih pet zadatka na takmičenju za 40-tak minuta, a posle toga sam ih razrađivao i objašnjavao-kaže ovaj daroviti Kikinđanin.

O Novakovim kvalitetima najbolje svedoči njegova nastavnica matematike Vesna Kiurski koja će, kako kaže, za mesec dana otići u penziju na najlepši mogući način, zahvaljujući svom darovitom učeniku koji je već sada poznat u visokim matematičkim krugovima .

- Kolika je njegova veličina pokazuje činjenica da je Novak na državnom takmičenju svih pet zadataka uradio besprekorno tačno i dobio maksimalnih sto poena. Ono što je posebno bitno je da je za prvi i peti zadatak iznašao način za njihovo rešenje koje nije očekivalo Društvo matematičara Srbije.

Foto: V.N.

Vesna Kiurski

Da su očekivali da ta dva zadatka mogu biti rešena na još jedan način, oni bi to, po ključu, zabeležili, uvek se tako radi. Već sada za njegov talenat znaju doktori matematike-naglašava Kiurski koja je odavno prestala da svom učeniku zadaje zadatke.

- Nije bilo zadatka koji već nije prešao i rešio, pa sam mu rekla da traži nove i teže na internetu, jer ima sjajne rezultatei u Informatici. Zahvaljujući Novaku, ja sam se u 63. godini pred penziju bavila pravilnim devetouglom, pravilnim sedmouglom, a to nisam radila ni na studijama.

Ovo je učenik koji je odavno nadmašio svog nastavnika i više ne treba ništa reći-zaključila je Novakova nastavnica matematike koja je od trećeg razreda na dodatnoj nastavi pratila njegov rad, veštinu i brzinu kod izrade zadataka.

Sklonost ka prirodnim naukama ovaj daroviti mladi matematičar pokazivao je još od malih nogu. Odrešavanja zagonetki sudoku do raznih matematičkih igara, došao je do ozbiljnih međunarodnih i državnih takmičenja.

Foto: V.N.

Čestitke i poklon od gradonaćelnika Lukača

Od trećeg razreda i „Kengura bez granica“, medalje su se nizale i upotpunile zlatom na državnom prvenstvu koje je tek početak unapred zapisane Novakove matematičke karijere. Nju će, kako kaže, nastaviti u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, uz druženje i čitanje omiljenih knjiga.

Čita od treće godine

Novak je sa svega tri godine naučio da čita, piše i računa pored starijeg brata.

- Mlađa sestra se još nije rodila, a brat je krenuo u prvi razred. Dok je učio, ja sam ga slušao. Naučio sam slova i matematiku, a imali smo i azbuku okačenu u sobi, pa sam svoje znanje tako dopunjavao- kaže mladi državni prvak.

Podrška grada

Novaka i njegovu nastavnicu Vesnu ugostio je u svom kabinetu gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i
tom prilikom mu uručio laptop kao mali znak podrške.

Foto: V.N.

 

- Novak je matematiku shvatio kao igru. Izuzetno je talentovan, ponos jesvojih roditelja, nastavnice koja je prepoznala talenat, škole i grada. Grad Kikinda mu iskreno čestita i poručuje da će uvek imati podršku u Kikindi. Siguran sam da će dostići visok nivo svega što radi-rekao je Lukač.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set