• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

15.10.2020

17:29

KAO NAJLEPŠA NISKA BISERA: Nebojši Lapčeviću i druga nagrada za ,,Berače polena,,

Vesti

KAO NAJLEPŠA NISKA BISERA: Nebojši Lapčeviću i druga nagrada za ,,Berače polena,,

Podeli vest

Kruševački pesnik Nebojša Lapčević niže nagrade. Posle nagrade ,, Djura Jakšić,,, koja mu je nedavno dodeljena u Srpskoj Crnji za zbirku poezije ,, Berače polena,, u izdanju Narodne biblioteke ,, Stefan Prvovenčani,, iz Kraljeva, laureatu je za ovu najbolju knjigu na srpskom jeziku u ovoj godini dodeljena i nagrada ,, Srboljub Mitić,,.

Lapčeviću je ovo prizanje uručeno, na svečanoj sednici Skupštine Opštine Malo Crniće, a povodom 14.oktobra- Dana opštine Malo Crniće, a slavio je i Lapčevićev rodni Kruševac i to Dan osloodjenja u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Komisija u sastavu: Danijela Božićković Radulović iz Petrovca na Mlavi, Zorka Stojanović iz Malog Crnića i Radica Pavlović iz Crljenca donela je jednoglasnu odluku: Ovogodišnja nagrada ,,Srboljub Mitić,, dodeljuje se Nebojši Lapčeviću.

Foto: Privatna arhiva

 

Nebojšaa Lapčević je rodjen 1966. godine u Kruševcu. Do sada je objavio 14 knjiga. Pesme su mi uvrštene u više antologija i predvođene na nekoliko evroskih jezika. Nosilac je Zlatne značke KPZ Srbijje, Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima su sada najnovije ,, Đura Jakšić,, i ,, Srboljub Mitić,,.

Foto: Privatna arhiva

 

Radi u Kulturnom centru, odnosno u Legatu Milića od Mačve.

- Zbirku poezije ,, Berači polena,, čini sedam lirskih opusa, u koje je pesnik Nebojša Lapčević, znalački rasporedio 52 pesme napisane slobodnim stilom. Već pri prvom čitanju, oseća se ritmičko slaganje stiha i metaforičko prihvatanje života i smrti. Život kao jedina prava istina i mogućnost da čovek ostvari sebe sledeći onu jaku krhku nit, koja ga na tom putu vodi.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Već u prvoj pesmi u ovoj zbirci, prepoznaje se izraz i simbolika Srboljuba Mitića: ,, pesnik koji diše vazduh /težak vazduh diše/...,, a to se nastavlja i u svakoj sledećoj pesmi:,,

Ukrao sam kokošku /što nosi zlatna jaja/, ušunjao se u belu kuću( i ukrao pištolj što seje njive/ mecima zlatnim,,, I / to lebdi pesnik /, sa pesmom uzajamnom /nad svojom bisatom/, u parku lampiona...,,- navodi se u obrazloženju Žirija za nagradu ,, Srboljub Mitić,,.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set