• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

07.11.2020

19:17

TUŽNA JE GODINA, PROŠLA BEZ MIHAJLA: Prazna klupa u Matematičkoj gimaziji i Nagrada Kembridža ČUVAJU VEČNO SEĆANJE NA MLADOG GENIJA!

Vesti

TUŽNA JE GODINA, PROŠLA BEZ MIHAJLA: Prazna klupa u Matematičkoj gimaziji i Nagrada Kembridža ČUVAJU VEČNO SEĆANJE NA MLADOG GENIJA!

Podeli vest

Plakala je Srbija, plakao je Kembridž za mladićem, neviđene dobrote i neprikosnovenog talenta, Mihajlom Soprićem (22) koji je pre godinu dana prerano napustio ovaj svet i naneo svima nenadoknadiv gubitak

Da se radi o vanserijskom talentu medju decom, svedoči podatak da je jedan od najboljih učenika koje ikada imala Matematička gimnazija u Beogradu, upisao u svojoj zemlji dva fakulteta, Elektortehnički i Fakultet za Fiziku na studijskom programu teorijske i eksperimentalne fizike .

Pored toga ovaj mladić kako su ga mnogi videli pa čak i tadašnji direktor matematičke Gimnazije, Srđan Ognjenović, mogao je po  svojim rezultatima da se svrsta među potencijalne dobitnike Nobelove nagrade, želeo  je da svoje usavršavanje i znanje nadogradi na studijama u Kembridžu u Velikoj Britaniji.

Foto: V.J.

Mihajlo Sporić

Zlatni olimpijac, dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja u zemlji i van nje, iz fizike, matematike, astronomije i ostalih oblasti, sa Međunarodne olimpijade iz fizike 2016. u Cirihu,  doneo je zlatno odličje. Godinu dana kasnije u svojoj Srbiji je poneo priznanje Mladog heroja Srbije.

Da se radi o jednom  posebnom potencijalu među mladim naučnicima , uvideli su i strani stručnjaci pa je tako Mihajlo postao i stipendista čuvenog Trinitrija, na Kembridžu. Englezi su znali koliko je posebno ovo srpsko dete, tako da je imao i posebne uslove školovanja, pa čak i nakon tužnog  saznanja da je bolestan, jer se Mihajlo nije predao ni jednog momenta.

Foto: printscreen youtube

 

Spolja se ni počemu nije odvajao od svojih vršnjaka, uvek  omiljen u društvu. Delio je sve sa njima i voleo aspolutno sve kao ostali iz njegove generacije. Mlađim od sebe uvek spreman da podeli svoje znanje iz oblasti fizike, matematike, svega u čemu je bio najbolji primer. Voleo je muziku. Svirao je klavir, trčao maratone, uvek veseo i raspoložen za druženje, koliko mu je to bilo dozvoljeno  sećaju se oni sa  kojima je delio svoje tinejdžerske trenutke.

Foto: V. J.

Majdanpek

Jednostavan, a opet jedan od hiljada, za koga je čast reći da si ga poznavao i da je bio jedan od nas, kažu sponosom i Majdanpečani jer  ovaj mladić poreklo vuče iz rudarskog Majdanpeka u kojem je boravio mahom kao mali dečak dolazeći kod bake i deke .

- Tu su mu roditelji odrasli. Iz vrlo uticajnih i poštenih porodica potiče, Sporić i Pasko. Deda po ocu je jedan od prvih intelektualaca ove sredine, dok su iz porodice Pasko mahom sportske legende, pa tako po njegovom dedi  Nikoli Pasku u Majdanpeku naziv  nosi i fudbalski stadion. Zato nije za čuđenje što je i ovakav mlad genije upravo izdanak ovih talentovanih porodica, ističe Zoran iz Majdanpeka. On se seća Mihajlovih roditelja a njega pamti kao malog dećaka koji je dolazio baki i deki u Majdanpek.

Foto: V.J.

 

Nema sumnje da je Beogradska matematička gimnazija izgubila jednog od najboljih učenika u istoriji postojanja. Čas sećanja na Mihajla Sporića, održan je u prostorijama  škole u prisustvu nastavničkog kadra, članova porodice, školskih drugova i prijatelja.

Praznina i nenadoknadiv gubitak nikada neće moći da se popuni ali sećanje na ovog mladog genija uvek će postojati kroz nagrade i priznanja koje će sa njegovim imenom svake godine poneti najbolji učenici ove škole. Takođe je u dvorištu ove obrazovne ustanove postavljena klupa sa pločicom na kojoj je ispisano ime učenika Mihajla Sporića, kojim se ova škola ponosi.   

Foto: V.J.

 

Da je cenjen u svetu potvrđuje trodnevna žalost koja je tokom prošle godine proglašena na Kembridžu povodom Mihajlove smrti, kao i  odluka da se na Engleskom univerzitetu utvrdi nagrada  IB Triniti Koledža u čast ovog momka. Odlukom Vlade Srbije Mihajlo Sporić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana Srbije, koju su na godišnjicu smrti mnogi pohodili. 

Foto: Informer/J.M.

 

Oni su upalivši sveće uz cveće, odali poštovanje mladom srpskom geniju, kome je borba protiv kancera bila jedina izgubljena bitka u nizu uspeha koje je za života nanizao.

                                              

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set