• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

03.02.2021

23:45

SVE ŠTO NISTE ZNALI O REVAKCINACIJI, evo na koji način ćete biti obavešteni GDE I KADA PRIMATE DRUGU DOZU VAKCINE!

Vesti

SVE ŠTO NISTE ZNALI O REVAKCINACIJI, evo na koji način ćete biti obavešteni GDE I KADA PRIMATE DRUGU DOZU VAKCINE!

Podeli vest

Skoro 500.000 ljudi u Srbiji se vakcinisalo do sada, a mnogi se pitaju kada bi trebalo da prime drugu dozu vakcine protiv kovida 19 pošto tu informaciju nisu svi dobili prilikom prvog cepljenja

Svi vakcinisani hvale organizaciju na punktovima, ali imaju samo jednu nedoumicu - kada treba da prime drugu dozu vakcine.

Nema razloga za brigu, jer po istom principu kao i kada ste prvi put obavešteni da dođete da se vakcinišete, bićete obavešteni i drugi put.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da će svakoga ko je primio prvu dozu vakcine obavestiti SMS-om i mejlom i to dva dana pre revakcinacije.

Da li se druga doza prima na istoj lokaciji kao prva?

Nastojaće se da se i revakcina primi na istom mestu gde ste se vakcinisali prvi put. Ali kako bi se ubrzala vakcinacija i građinama olakšalo, otvaraju se novi punktovi za vakcinaciju, pa tako nije nemoguće da na revakcinu odete na drugo mesto, ali tačna lokacija će stajati u poruci sa obaveštenjem, pisaće gde i kada da dođete.

Kada je rok za davanje druge doze?

Sve zavisi koju ste vakcinu primili. Revakcinacija kod Fajzerovog cepiva je za dve do tri nedelje, mada proizvođači navode da je to moguće učiniti 19 do 42 dana nakon prve doze.

Druga doza kineske vakcine može se dati već dve nedelje posle prve, ali se kod nas daje posle tri nedelje.

Najduži razmak između dve doze zahteva ruska vakcina Sputnjik V, 21 do 28 dana.

Foto: Tanjug

Vakcinisano skoro pola miliona građana
Samo kod ruske vakcine različite doze

Sve vakcine imaju iste doze, samo kod Sputnjika V su prva i druga doza različite. Ruska vakcina sastoji se od dve potpuno različite injekcije koje koriste različite „vektore" ili nosioce korona virusa.

Njeni sledbenici insistiraju da je to čini efikasnijom, ali to istovremeno izlaže proizvođače dodatnom pritisku.

Ruski naučnici tvrde da imunitet počinje da se formira posle prve vakcinacije.

Ponovna vakcinacija, posle 21 dana, pojačava imunološki odgovor tela i ima dugotrajniji efekat.

Istraživanja pokazuju da vakcinacija u dve faze proizvodi imuni odgovor u 100 odsto slučajeva.

Foto: Reuters

Sputnjik V efikasan u 92 odsto slučajeva
Efikasna u 92 odsto slučajeva

Ruska vakcina protiv korona virusa - Sputnjik V, koja je odobrena za upotrebu u Srbiji, efikasna je u 92 odsto slučajeva, rezultati su ispitivanja u kasnoj fazi objavljeni u stručnom medicinskom časopisu Lanset (The Lancet).

Koliko dugo traju antitela 

Na pitanje koliko će trajati antitela, Marija Gnjatović je rekla da, prema informacijama od proizvođača, pretpostavlja se da će imunski odgovor trajati između pola godine i dve godine, za rusku nešto duže, za "Fajzerovu" nešto kraće.

Napominje da to zavisi i od dužine izlaganja organizma patogenu, ili samom proteinu. 

Ističe i da RNK vakcine ne mogu da uđu u naš DNK, jer kad bi se to dešavalo život ne bi bio moguć. Kako kaže, to ne bi trebalo da plaši ljude jer je najveći problem bio to da RNK iz vakcine opstane u našem organizmu nekoliko dana da bi se pokrenuo imunski odgovor.

Kada je reč o opstanku antitela u organizmu, Marija Gnjatović je rekla da se još uvek ne zna koliko će ona trajati, ali da se merenjem u okviru šest meseci i praćenjem tendencije opadanja može predvideti dužina trajanja


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set