• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

04.02.2021

16:28

POBEDA RAZUMA! Očišćeno Potpećko jezero, više od 100 kamiona odnelo preko 10.000 KUBIKA SMEĆA/FOTO/

Vesti

POBEDA RAZUMA! Očišćeno Potpećko jezero, više od 100 kamiona odnelo preko 10.000 KUBIKA SMEĆA/FOTO/

Podeli vest

Posle 23 dana, uz dva dana prekida zbog vremenskih uslova, plutajuće deponije na Potpećkom jezeru više nema. Akciju su sproveli JVP “Srbijavode” i JP “Elektroprivreda Srbije”, a sav otpad je prevežen na regionalnu deponiju “Duboko” kod Užica.

Dragan Ljejin, pomoćnik predsednika opštine Priboj, kaže da je akcija čišćenja jezera na brani završena i da sada ostaju samo manje količine otpada po “džepovima” uz obalu.

- Akcija je završena u predviđenom roku. Za 23 dana preveženo je oko 100 kamiona otpada, a svaki kamion prevozi 100 tona. Dakle, otklonjeno je oko 10.000 kubika otpada. Po prvoj proceni mislili smo da će više biti flaša i sličnog otpada, ali se ispostavilo da je najviše drvnog otpada. Drvni otpad je prebačen na lokalne deponije, a ostatak na deponiju “Duboko” kod Užica – kaže Ljeljin.

Foto: Z.G.

 

On je dodao da će ovih dana biti angažovani i ronioci koji bi trebalo da očiste rešetke elektrane na Potpećkom jezeru, jer ima otpada koji je pao na dno.

- Ovih dana je Lim nižeg vodostaja, pa je lakše bilo čišćenje. U prethodnom talasu je došlo do potkopavanje zatvorene deponije “Stanjevine” kod Prijepolja, pa se plašimo da novi veći talas ponovo ne pokrene taj otpad.

Ministarstvo je najavilo rešavanje i tog pitanja – kaže Ljeljin i dodao da je ovim čišćenjem Potpećkog jezera sprečeno da sav otpad ode daljem rekom Lim u Drinu.

Foto: Z.G.

 

Da podsetimo da je sav otpad na Potpećkom jezerom došao rekom Lim, koja je svojim tokom velike količine otpada pokupila sa više divljih deponija u Crnoj Gori. Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Srbije Irena Vujović izjavila je da je “otpad koji završi u Limu i Drini gorući problem koji Srbija ne može da reši bez saradnje sa susednim državama”.

-  Zato je važno da kroz regionalnu saradnju zajedno dođemo do trajnog rešenja. Na sastanku sa ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine predložila sam da tri države potpišu memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti.

Foto: Z.G.

 

Dok čekamo da se steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, sa nadležnim kolegama smo dogovorili da formiraju radne grupe u okviru svojih resora kako bi se operativnije pristupilo problemu i mapirale divlje deponije u slivu reka – izjavila je Vujović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set