• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

19.03.2021

12:11

KORONA POTVRĐENA KOD 79 MALIŠANA! Dečje odeljenje u Topoli radi u kovid sistemu, deca dolaze s BLAŽIM SIMPTOMIMA

Vesti

KORONA POTVRĐENA KOD 79 MALIŠANA! Dečje odeljenje u Topoli radi u kovid sistemu, deca dolaze s BLAŽIM SIMPTOMIMA

Podeli vest

Dečji dispanzer u Topoli u Domu zdravlja „Sveti Đorđe“, neposredno posle početka epidemije prešao je u kovid sistem rada, poštujući sva epidemiološka pravila. Prema rečima načelnika pedijatrije dr Gorana Đukanovića pregledi na dečjem odeljenju su razdvojeni tako da nema opasnosti da se epidemija širi

„Odvojili smo deo dispanzera za decu koja imaju respiratorne infekcije, radili smo uporno trijažu da bi ustanovili koja deca su kovid pozitivana, a koja nisu jer znamo da deca imaju i druge infekcije a ne samo kovid.

Za godinu dana koliko traje infekcija 79 dece je bilo kovid pozitivno s tim da smo u periodima kada su bili skokovi kod ukupnog stanovništva  pojačano testirali decu da bi sprečili veću zarazu. Trudili smo se da ispoštujemo epidemiološka pravila da ne dođe do ukrštanja epidemioloških puteva tako da je deo dispanzera u kovid sistemu rada i deca su odvojena od ostale dece.

Foto: TopPres

 

Takođe smo odvojili deo za vakcinaciju od sistematskih pregleda i od ostale dece koja imaju respiratorne probleme“, izjavio je za TopPres dr Goran Đukanović, načelnik pedijatrije u Topoli.

On ističe da je krajem februara  došlo do blagog povećanja u broju obolelih, kada je zabeleženo sedamnaestoro pozitivnih slučajeva na antigenskom testu kod dece sa teritorije opštine Topola. Međutim, u toku prošle sedmice potvrđeno je svega četvoro novozaraženih što je jasan pokazatelj smanjenja novoobolelih slučajeva.

„Deca koja su obolela imaju blaže forme kliničkih slika i uglavnom infekciju gornjih respiratornih puteva. Od ovih 79 zaraženih samo jedno dete je imalo blažu pneumoniju koja je sanirana.

Foto: TopPres

 

Imamo dobru saradnju sa bolnicom u Aranđelovacu i Kragujevcu gde se teži slučajevi kojih hvala Bogu nije bilo uspešno rešavaju“, kazao je  Goran Đukanović.

Vakcinacija dece u ovoj zdravstvenoj ustanovi se uredno sprovodi po spisku sa eUprave.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set