• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

17.07.2021

09:02

POLICAJCI VIDELI TELO KOJE PLUTA TISOM! Usledila je munjevita akcija dvojice heroja

V. N.

Vesti

POLICAJCI VIDELI TELO KOJE PLUTA TISOM! Usledila je munjevita akcija dvojice heroja

Podeli vest

Mićo Kerkez (38), policajac iz Ade i Nikola Jovanić (24) iz Novog Kneževca, nerazmišljajući o sopstvenom, spasli su jedan ljudski život. Uz pomoć nekolicine ljudi, prošle subote izvukli su iz Tise telo E.R.i uspešno ga reanimirali

U mraku moguće nesreće, ovi hrabri i požrtvovani ljudi bili su svetlost ljudske nade. Prava drama odvijala se 10. jula na obali Tise kod Novog Kneževca nakon što je telo muškarca iz tog mesta viđeno da pluta po površini reke. U akciju spasavanja uklučilio se najpre nekoliko tinejdžera, a Mićo Kerkez i Nikola Jovanić uspeli su da pobede u sudbonosnoj trci oživljavanja davljenika koji nije davao znake života.

- Kolega policajac mi je pokazao da čovek pluta na površini reke. Prvo su u pomoć priskočila trojica tinejdžera, a potom još jedan mladić koji je čoveka dovukao do obale. Tada smo u Tisu skočili kolega i ja i izvukli čoveka na obalu - prepričava Kerkez.

Foto: Privatna arhiva

Mićo Kerkez

- Već je bio plav i delovalo je da je kasno za oživljavanje, ali jedan mladić i ja nismo gubili nadu. Brzo smo počli sa reanimacijom. Davao sam mu veštačko disanje, dok je on pristupio masaži srca. Sve je trajalo nešto više od pet minuta i uspeli smo, čovek je davao znake života - priseća se Kerkez.

On je toga dana po povratsku z Subotice, gde je učestvovao na sportskom turniru u organzaciji MUP-a, na poziv koleg svratio u Novi Kneževac. Sreća je htela da se baš tada zadesi na tom mestu, a sudbina je odredila i da mladi keramičar Nikola Jovanić u isto vreme poseti obalu Tise. čitav događaj u zasenak bacio takmičenje u kuvanju riblje čorbe u kotliću.

Foto: Privatna arhiva

Nikola Jovanić

- Čitav događaj je u zasenak bacio takmičenje u kuvanju riblje čorbe u kotliću koje je tada organizovano. Dobar sam plivač i nisam se dvoumio šta da učinim. Odmah sam skočio sam u Tisu i zajedno sa policajcima izvukao čoveka na obalu. Neopisiv je osećaj i sreća kada nekome spasete život - navodi Jovanić.

Ekipa Doma zdravlja iz Novog Kneževca je po dolasku, na mesto pružanja medicinske pomoći, uz veliku zahvalnost čestitala ovim hrabrim ljudima na odlično urađenom humanom poslu.

Neko je davno rekao: „Onaj ko spasi jednog čoveka, spasio je čitav svet!” Neka nam ova priča bude primer u današnjem vremenu kada je čovek čoveku postao vuk, da pružimo ruku onima kojima je potrebna. 

Foto: Privatna arhiva

Preživeli davljenik
Humanost spaja ljude

U velikom stresu za sve prisutne toga dana na obali Tise, dvojica heroja nisu stigli da se lično upoznaju, pa su zadovoljni srećnim ishodom, otišli svako na svoju stranu. Ipak, obojica su iskazali želju da se sretnu ponovo, ali jednim srećnijim povodom. 

Svi im čestitaju

Policajac Mićo Kerkez rodom je iz Banatskog Velikog Sela kod Kikinde, ali već 19 godina radi u Adi, gde živi sa porodicom. I dok se Velikoselci dive hrabrom zemljaku, on skromno ističe da mu ovo nije prvi put da pristupi na ovakav način, jer se u sličnoj situaciji našao i prilikom spasavanja druga u saobraćajnoj nesreći, kojem, nažalost, nije bilo spasa.

Foto: V. N.

- Mićo je otac dvoje dece i suprug, a mi smo ponosni na njegov podvig Svi oni koji ga poznaju, znaju kakave ljudske kvalitete poseduje, pošten je i vredan čovek. Šta god da kažemo je suvišno. Od srca mu čestitamo i ponosimo se svima koji su učestvovali u spasavanju života - ponosno navode mešani Banatskog Velikog Sela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nn

pre 2 godine

Bravo za spasioce, bravo za hrabrost, vaša pomoć u spasavanju života je za divljenje!

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set