• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

10.08.2021

16:50

KIKINDA, DRUGO IME ZA NOSTALGIJU! Sećanje na isčezli korzo ujedinilo Kikinđane svih generacija ŠETALO SE I IGRALO KAO NEKADA/VIDEO/FOTO/

V.N.

Vesti

KIKINDA, DRUGO IME ZA NOSTALGIJU! Sećanje na isčezli korzo ujedinilo Kikinđane svih generacija ŠETALO SE I IGRALO KAO NEKADA/VIDEO/FOTO/

Podeli vest

Oko 2.000 nekadašnjih devojaka i momaka okupilo se na kikindskom korzou da ponovo evocira sećanja na poznatu štraftu kojom su davno hodalii ustreptalih srca i čežnjivih pogleda u iščekivanju susreta sa svojom simpatiju.

Sećanja na poznati kikindski korzo nisu utihnula ni posle više od pola veka. Nekada očima punim nade, a sad nostalgije, savremenici korzoa sa setom su gledali fotografije izložene na panou na gradskom trgu, prisećajući se svoje mladosti.

Foto: V.N.

 

Emocije koje izaziva neko bezbrižnije doba i dalje su jake, da je jedan dan u godini tokom „Kikindskog leta“ posvećen ovom nekada kultnom sastajalištu Kikinđana 60-tih i 70-tih godina. Ovaj događaj inicirao je Milan Veselinov, naišavši na fotografiju svoga oca.

Foto: V.N.

 

- To je fotografija koja je nastala u prepodnevnim časovima jedne nedelje, na kojoj je moj otac sa prijateljima. Tako mi se rodila ideja da bi bilo lepo da se ponovo setimo tih lepih dana, za koje današnji klinci ne znaju, a ostala su duboko urezana u sećanju njihovih roditelja, baka i deka.

Foto: V.N.

 

Nedeljom je postojala posebna maršruta za šetnju onih malo starijih-od fotografske radnje
„Sretenović“ do Gradske kuće. Okupljali su se u poslastičarnici koju su svi zvali Duškova, koja se vidi na fotografiji mog oca –rekao je Veselinov.

Bila je to prilika da se od zaborava otrgnu i oni koji nažalost nisu više živi, a mogli su da se vide na starim fotografijama koje su sugrađani rado doneli . Kikindskim korzoom u subotnjoj šetnji učestvovali su i oni koji su svoju sreću pronašli van Kikinde, u drugim državama-Nemačkoj, Francuskoj, Crnoj Gori...Baš kao nekada, svi su posle šetnje od rimokatoličke crkve do nekadašnjeg bioskopa „Zvezda“, prelazili do biblioteke „Jovan Popović“ i tako u krug.

Foto: V.N.

 

- Na korzou se ostajalo od 45 minuta do sat vremena. Dolazilo se oko 19.30 časova, a odatle se išlo u bioskop, igranku u hotel „Avala“ , „Mikinicu“ ili diskoteku „Delfin“ na Starom jezeru, gde je čuveni DJ Sava Grabić puštao muziku-kaže Veselinov.

Reka ljudi ponovo je sa korzoa otišla na mesto nekadašnjeg „Delfina“ koji su braća Mile i Sava Grabić vodili od 1977. do 1982. Posle 40 godina, na istom mestu našao se i DJ Sava . Samo što ovoga puta nije bilo matinea za mlađe.

Foto: V.N.

 

- Matine je nekada radio od 17 do 19 časova, dok su odrasli dolazili od 20 do 23 sata-prisetio se Grabić.

Kikinđani svih generacija uživali su u stranoj disko muzici, đuskali, pevali i na taj način ponovo oživeli simbol i razglednicu Kikinde, koja je ljudima omogućavala znak raspoznavanja sve do 80-tih godina. Sa izgradnjom sadašnjeg trga, korzo je jednostano iščezao, ali ne i u sećanjima njegovih savremenika.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set