• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.08.2021

15:57

Obeležavanje 107 godina od Cerske bitke, NAJZNAČAJNIJE I NAJVEĆE POBEDE SRPSKE VOJSKE U PRVOM SVETSKOM RATU

Vesti

Obeležavanje 107 godina od Cerske bitke, NAJZNAČAJNIJE I NAJVEĆE POBEDE SRPSKE VOJSKE U PRVOM SVETSKOM RATU

Podeli vest

U mestu Tekeriš kod Loznice sutra će biti obeležena 107. godišnjica od Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu

Državnu ceremoniju u okviru spomen kompleksa "Cerska bitka" predvodiće ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Pored ministarke, vence će položiti i odati počast predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog okruga, Loznice, Šapca, Bjeljine, Krupnja, ambasada, kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Cerska bitka odigrala se tokom avgusta 1914. godine, a ostvarivši pobedu, pripadnici srpske vojske predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana.

U toku desetodnevne bitke srpski gubici su iznosili 3.000 mrtvih i 15.000 ranjenih, ali su austrougarski gubici bili znatno veći - 8.000 mrtvih vojnika, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih.

Srpska pobeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem je označila prvu pobedu saveznika u Prvom svetskom ratu.

Organizator državne ceremonije je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Sutra se obeležava 216. godina od Boja na Ivankovcu
Srbija

Sutra se obeležava 216. godina od Boja na Ivankovcu

Na Ivankovcu kod Ćuprije, na lokalitetu "Šančevi na Ivankovcu", sutra će uz državne i vojne počasti biti obeležena 216. godišnjica Boja na Ivankovcu, kada su Karađorđevi srpski ustanici, na čelu sa vojvodom Milenkom Stojkovićem, naneli prvi poraz regularnoj turskoj carevoj vojsci koju je predvodio Hafis paša

17.08.2021

14:16

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set