• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/SD

08.12.2021

08:07

Danas obeležavamo veliki praznik! Jednu stvar nikako ne uzimajte u ruke!

Vesti

Danas obeležavamo veliki praznik! Jednu stvar nikako ne uzimajte u ruke!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog sveštenomučenika Klimenta

Rođen je u Rimu, od carskoga roda. Majka i dva brata su ploveći po moru, bili zaneseni burom u razne strane, otac je krenuo da traži ženu i sinove, pa se i on izgubio. Tada Kliment, budući dvadeset četiri godine star, pođe na istok da traži svoje roditelje i braću.

U Aleksandriji je upoznao apostola Varnavu, potom se pridružio apostolu Petru, čiji su sledbenici bili njegova dva brata, Faustin i Faustinijan. Promislom Božjim apostol Petar naiđe na majku Klimentovu, kao staricu prosjakinju, a potom i na oca.

I tako se opet sastavila cela porodica, i svi kao hrišćani vratili su se u Rim. Kliment se nije odvajao od velikog apostola, koji ga je postavio za episkopa pre svoje smrti.

Sa plamenom revnošću upravljao je Kliment crkvom Božjom, i preobraćao je u veru Hristovu iz dana u dan veliki broj nevernih.

Foto: wikipedia.org

Čudesa svetog Кlimenta su bezbrojna

Zato što je veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, u nekim krajevima Srbije veruje se da na ovaj praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi "povređivao" rane Svetog Кlimenta.

Takođe, iako nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika dela Sveštenomučenika Кlimenta.

Beseda na ovaj dan govori o angelskom stanju svetitelja:

A koji se udostoje dobiti onaj svet, više ne mogu umreti, jer su kao anđeli. Tako govori onaj koji zna i koji ga je video. Šta ima da sumnjamo više braćo?

Ovo svedočanstvo je jasno kao letnje popodne i dragocenije od svih blaga na ovom svetu, a to je svedočanstvo da oni koji se udostoje onoga sveta i vaskrsenja više ne mogu umreti, već su besmrtni kao i Anđeli Božiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set