• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.06.2017

21:50

(VIDEO) VOJNI POLICAJAC OTEO HELIKOPTER I PUCAO NA ZGRADU SUDA: Južnoamerička zemlja sve više tone u haos!

Vesti

(VIDEO) VOJNI POLICAJAC OTEO HELIKOPTER I PUCAO NA ZGRADU SUDA: Južnoamerička zemlja sve više tone u haos!

Podeli vest

Pilot vojne policije Oskar Peres ukrao policijsku letelicu i ispalio četiri granate i 15 metaka na vladin objekat. U videu koji je objavio pozvao vlast da podnese ostavku, a građane na ustanak... Predsednik Venecuele Nikolas Maduro tvrdi da je u pitanju teroristički napad koji su organizovale SAD

Grupa vojnih policajaca, za koju se spekuliše da je podržavaju SAD, juče je pokušala da izvede puč u Venecueli.

Oni su ukrali policijski helikopter iz kojeg su zapucali na zgradu vrhovnog suda u Karakasu i objavili video-snimak na kojem traže smenu predsednika Nikolasa Madura.

Gubi mu se trag

Lider pučista, pilot vojne policije Oskar Peres, sa još nekoliko osoba, ukrao je helikopter na koji je okačio transparent s natpisom "Sloboda", kao i broj 350.

Trampe, ako Venecuela bude uvučena u haos i nasilje, borićemo se!
Nikolas Maduro

U pitanju je broj koji se odnosi na član Ustava prema kojem građani imaju pravo da se usprotive nedemokratskoj vladi. Sa četiri granate i 15 metaka pogodio je zgradu vrhovnog suda u Karakasu, baš u vreme kad se tamo održavao prijem za 80 ljudi povodom dana novinara. Srećom, u incidenti niko nije poginuo.

Nakon pucnjave, Peres je nestao, ali se ubrzo na internetu pojavio video-snimak na kojem on preti da će napasti državne institucije u Karakasu.

PAKAO NA ULICAMA KARAKASA: Demonstranti krenuli na vojnu bazu, policija ih zaustavila

Na snimku se vidi Peres, koji sebe naziva pobunjenikom protiv Nikolasa Madura, kako stoji okružen naoružanim maskiranim ljudima i sa papira čita govor.

- Braćo Venecuelanci, mi smo koalicija sastavljena od vojnih policajaca i civila, koja traži smenu ove kriminalne vlade. Nismo članovi nijedne političke partije. Mi smo nacionalisti, patriote i institucionalisti. Ova borba nije pokrenuta u dogovoru sa ostalim bezbednosnim snagama - naveo je Peres.

printscreen

Kako je dodao, njegova grupa bori se protiv korumpirane vlasti i tiranije.

- Protivimo se ubijanju mladih koji se bore za svoja prava, protiv gladi, protiv lošeg zdravstva... Ovo je borba za život. Nije u pitanju osveta. Zato pozivamo sve građane Venecuele da nam se pridruže, da sa nama izađu na ulice i uđu u vojne baze kako bismo se ujedinili kao braća sa našim oružanim snagama. Zajedno možemo osvojiti Venecuelu. Radimo ovo kako bismo narodu vratili moć demokratije i uspostavili red - kazao je pučista.

VENECUELA U VATRI: Maduro prkosi protivnicima, nastavlja pripreme za promenu Ustava

On se obratio i direktno Maduru.

- Predsedniče Maduro, zahtevamo vašu ostavku zajedno sa vašim ministrima. Zahtevamo da se opšti izbori raspišu odmah - rekao je Peres.

Odmah nakon što je snimak objavljen, Maduro se pojavio na nacionalnoj televiziji, nazvavši pučiste teroristima, koje plaća Amerika.

- Sprečen je teroristički napad čiji je cilj bio moje svrgavanje s vlasti. Aktivirao sam celokupne oružane snage da brane mir. Pre ili kasnije, pronaći ćemo taj helikopter i one koji su izveli napad - rekao je Maduro.

Prema njegovim rečima, helikopter je osim iznad zgrade vrhovnog suda kružio i iznad ministarstva pravde i unutrašnjih poslova.

(FOTO) RAT NA ULICAMA KARAKASA: Žestoki sukobi demonstranata i policije na protestima protiv Madura!

- Moglo je da bude desetine mrtvih - istakao je predsednik Venecuele i dodao da je Peres radio za bivšeg ministra pravde i unutrašnjih poslova Migela Rodrigesa Toresa.

Reuters

Maduro je u govoru upozorio američkog predsednika Donalda Trampa da će se Venecuela boriti protiv pokušaja puča.

- Ako Venecuela bude uvučena u haos i nasilje, borićemo se! - poručio je Maduro.

Sukobili se s nacionalnom gardom

Nakon incidenta sa helikopterom, nekoliko hiljada građana izašlo je na ulice Venecuele. Oni su se sukobili sa nacionalnom gardom koja je bila postavljena ispred svih vladinih institucija. U Karakasu su se juče mogla videti i vojna borna vozila, koja su izašla na ulice kako bi očuvala red.

SAD rade šta su započele

Inače, u Venecueli od aprila traju demonstracije protiv vlade. Od tada je u nasilnim protestima poginulo najmanje 76 ljudi.

Analitičari veruju da su u pitanju protesti koje finansiraju SAD i da je najnoviji incident sa helikopterom takođe plaćen iz iste kase.

- Vašington godinama pokušava da preuzme kontrolu nad Venecuelom, koja je veoma bogata naftom. Poslednji pokušaj puča, koji su SAD finansirale, dogodio se 2002. Dok je Ugo Čavez bio živ, bio je toliko popularan u narodu da Vašington nije mogao ništa da uradi. Međutim, kad je umro, nasledio ga je Maduro, znatno slabija ličnost. Amerika je stoga videla priliku da završi ono što je odavno započela - objašnjavaju analitičari.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mike

pre 6 godina

da je madruro peder sigurno do ovoga nebi doslo.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17