• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

05.04.2018

14:50

(VIDEO) RUSKA VOJSKA NAPRAVILA ZVER KOJA LEDI KRV U VENAMA: Volkosob, hibrid psa i vuka, TAJNO ORUŽJE GRANIČARA!

Vesti

(VIDEO) RUSKA VOJSKA NAPRAVILA ZVER KOJA LEDI KRV U VENAMA: Volkosob, hibrid psa i vuka, TAJNO ORUŽJE GRANIČARA!

Podeli vest

Ruski graničari ukrstili su vuka i psa, i stvorili hibridnu rasu specijalno napravljenu za pomaganje pri čuvanju najveće granice na svetu. Volkosob, mešavina psa i vuka, može da dostigne veličinu i snagu pravog vuka, uz poslušno i prijateljsko ponašanje prema ljudima, karakteristično za pse

Dobijanje najbojih karakteristika obe vrste nije išlo tako lako, i bile su potrebne godine pre prvih uspešnih rezultata.

Više od 200 hibrida vukova koji su odgajani na Univerzitetu u Kelnu u Nemačkoj, bili su neuspešni pokušaji ukrštanja, jer su svi pokazivali tipične karakteristike vukova, i ekstreman strah i oprez pored ljudi.

Ipak, naučnici sa ruskog instituta Perm, konačno su napravili pomak 2000. godine. Ključnu ulogu imala je Naida, neobično društvena ženka kaspijskog vuka, koja se odlično slagala sa ljudima. Još čudnije, kada su joj ponudila da bira partnera, izabrala je psa umesto vuka, piše CNN.

U narednih 10 godina, Naida je odgajila 40 volkosoba (ruska reč za "vuk-pas"), koji su delili njene instinkte, dok su od očeva pasa povukli druželjubivost i poslušnost.

Oni su dalje korišćeni za razvoj vrste. Vrhunski utrenirani volkosobi vrednuju se od 2.000 do 3.000 dolara, ali ruska vojska ih ne prodaje, već ih isključivo koristi za domaće bezbednosne organizacije, pod strogim uslovima.

Prvi volkosobi su trenirani za različite zadatke, od pronalaženje eksploziva, otkrivanje krijumčara i praćenje, a sve zadatke su obavljali sa lakoćom. Prema rečima ruskih trenera, njihova najimpresivnija crta je da "vole da rade".

- Kada uđu u centar za obuku cvokoću zubima i nestrpljivu su da počnu vežbe - rekla je trener životinja Olga Galperina, piše "Oditicentral".

(VIDEO) LUDILO NA OSTRVU! BRITANCI ŠIRE PANIKU, RUSKI DRELJ JE BOMBA pravljena za ZAPOČINANJE TREĆEG SVETSKOG RATA!

Međutim, razlog zbog kojeg ih ruska vojska tako ljubomorno čuva jeste što u svim zadacima prevazilaze bilo koju drugu rasu. Tako na primer nemačkom ovčaru treba oko četiri minuta da nanjuši kriminalca koji se krije, što volkosob može da uradi za 15 do 20 sekundi.

Psi umeju da bezobzirno trče oko terena za obuku pre vežbi, dok se hibridi vukova odmah bacaju na posao. Ruski dreseri tvrde da čak i u nepoznatom okruženju samo jednim obigravanjem terena mogu da otkriju skrivenu drogu, kriminalce ili eksploziv.

Ako je verovati dostupnim informacijama, volkosobi nadmašuju pse u svakom aspektu. Imaju šest puta ječe čulo njuha od pasa, daleko jači ugriz kojim mogu da probiju zaštitnu opremu, i mogu da izdrže ekstremne temperature. 

Takođe su se pokazali i kao fizički snažnim životinjama i mentalno stabilnijim. Bez odmora mogu da prate trag i po dva dana.

(VIDEO) PUTIN NASTAVIO DA MALTRETIRA AMERE I NATO: Rusija isprobala novi dosad najmoćniji projektil za protivraketnu odbranu!

U uslovima borbe psi se obično fokusiraju na ruku napadača. Međutim, volkosob će vrlo brzo početi da traži ranjive delove, poput prepona ili vrata.

Volkosobi su dugo opisivani kao tajno oružje ruskih graničnih službi, a postali su ozloglašeni i među kriminalcima i švercerima koji ulaze preko kineske ili mongolske granice.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija