• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

03.01.2019

10:22

PREVARA! GUMENE ČIZME PRODAJU KAO OBUĆU ZA SUVO VREME!  Trgovci prepravljaju deklaracije proizvođača na obući

Zaštitnik potrošača

PREVARA! GUMENE ČIZME PRODAJU KAO OBUĆU ZA SUVO VREME! Trgovci prepravljaju deklaracije proizvođača na obući

Podeli vest

Zimsku obuću na kojoj piše da je vodootporna trgovci namerno deklarišu kao obuću koja ne sme da se nosi po kiši i snegu kako bi lakše odbijali reklamacije

Kada kupujete obuću za kišu ili sneg, dobro obratite pažnju na deklaraciju, jer rizikujete da budete prevareni i da nemate pravo na reklamaciju, otkriva Zaštitnik potrošača!
Naime, iako je proizvođač na samoj obući stavio oznaku da je vodootporna (waterproof), na deklaracijama ispisanim na kutiji piše da je namenjena za suvo vreme i da se održava vlažnom krpom.

Da stvar bude gora, u ovu kategoriju obuće spadaju, verovali ili ne, čak i gumene čizme, koje se tretiraju kao obuća za suvo vreme?! To je vrlo podmuklo poslovanje, koje dovodi potrošače u zabludu, pa dolazimo do toga da se zimske cipele i čizme masovno prodaju kao obuća za suvo vreme, iako ih je proizvođač deklarisao kao vodootporne. Tako će, šta god da se desi zimskoj obući, prodavac uvek moći da okrivi kupca jer je čizme nosio po kiši ili snegu. Trgovci tako većinu reklamacija mogu da odbiju kao neosnovane.

OBMANA

Trgovci ne smeju da menjaju namenu i svojstva robe, to jest ono što je proizvođač napisao
Zoran Nikolić, NOPS

U prilog ovim "pokvarenim" trikovima ide i činjenica da se broj prigovora potrošača u Srbiji najviše odnosi upravo na obuću.

Kršenje zakona

Na primer u radnjama obuće "Metro" sva zimska obuća deklarisana je za suvo vreme. Kada smo upitali prodavca koja obuća je idealna za zimske uslove, bez pardona nam je odgovorio:
- Većina čizama iz zimske kolekcije jeste za to godišnje doba, za sneg, bljuzgu, ali problem je što ćete teško naći deklaraciju na kojoj će to i da piše. Tako, da ne znam šta bih vam preporučio.
Na istu situaciju smo naišli i u prodavnici sportske opreme "Tref", kao i u mnogim drugim radnjama gde se prodaje obuća.

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo ozbiljno kršenje Zakona o zaštiti i pravima potrošača i da je jedini cilj ovakvog deklarisanja vodootporne obuće lakše odbijanje potencijalnih reklamacija!

Foto: Informer DN

 

Prijavite ih

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kaže da trgovci ne smeju da menjaju namenu i svojstva robe, to jest ono što je proizvođač napisao, i da svaki takav slučaj treba prijaviti udruženjima ili tržišnoj inspekciji.
- Samim tim što pogrešno deklariše robu trgovac dovodi potrošače u zabludu. Kada je ova prevara pre nekoliko godina uzela maha, mi smo od Ministarstva trgovine zatražili da odobri interventni uvoz obuće za kišu, jer bi se po deklaracijama ispostavilo da mi takvu obuću skoro i da nemamo.

Prijava takvih slučajeva prvi je korak ka rešavanju problema - ističe Nikolić i objašnjava:
- Da bi slučaj prijavili nekom udruženju za zaštitu potrošača ili inspekciji, kupci treba da sačuvaju kutiju sa lažnom deklaracijom, da naprave kopiju računa kako bi imali dokaz o kupovini i da, u slučaju da prodavac odbije da im zameni obuću, što je sve češći slučaj, obavezno traže pismene dokaze o odbijenici.

Da je ovo ozbiljna obmana i prevara, ističe i predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević.
- Ovo je klasična zloupotreba u prodaji, koja ide na štetu potrošača. Jer kada bi postojala samo deklaracija koja pokazuje da zimska obuća nije za kišu i sneg, jasno je prodavcu da tako nešto ne bi mogao da proda. Zato se na sve moguće načine služe raznim trikovima kako bi uspešno prodavali robu i ogradili se od mogućih zamena.

Šta je potrebno za reklamaciju lažno deklarisane obuće:

* kutija od obuće
* kopija fiskalnog računa
* u slučaju odbijanja tražiti pismeni dokaz
* prijava udruženju potrošača ili inspekciji




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Nažalost kod nas je sve OBMANA,pa i ovaj život koji živimo ovde.

Mile

pre 5 godina

U Novom Sadu u Promenadi ima prodavnica CCC, gde na svemu stoji da je za suvo vreme, kada sam pitao radnicu zašto samo je rekla da je greška u da ne zna detalje.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija