• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

24.09.2019

17:35

OVDE NEKO LAŽE, "LUKOIL" ILI "HONDA"? U prepucavanju auto-servisa i naftne kompanije STRADAJU POTROŠAČI

Zaštitnik potrošača

OVDE NEKO LAŽE, "LUKOIL" ILI "HONDA"? U prepucavanju auto-servisa i naftne kompanije STRADAJU POTROŠAČI

Podeli vest

* U "Hondinom" ovlašćenom servisu za kvar na meraču goriva, čiju popravku je J. M. platila 100 evra, tvrde da je za to odgovoran talog iz benzina * U automobil J. M. uglavnom sipa "Lukoilovo" premijum ekto gorivo, verujući da, s obzirom na performanse i cenu, ne bi smelo da bude uzrok kvarova

Beograđanka J. M. (ime poznato redakciji) nakon samo tri godine morala je da menja plovak u rezervoaru na svojoj novoj "hondi CRV", i tu popravku je platila 100 evra iako je automobil u garanciji.

Da sve bude zanimljivije, u ovlašćenom servisu ove čuvene japanske kompanije dali su joj obrazloženje da je to zbog velike količine taloga koji je napravilo gorivo koje koristi. To sve ne bi bilo čudno, da J. M. ne sipa isključivo ekto benzin na "Lukoil" pumpama, koji se reklamira kao najskuplje i najkvalitetnije gorivo.

Dok "honda" prebacuje krivicu na ruskog naftnog giganta, a "Lukoil" tvrdi da to nije moguće, naša čitateljka se pita ko će joj nadoknaditi štetu za kvar za koji je jedino sigurno da ga ona nije izazvala.

Stručnjaci i predstavnici udruženja potrošača tvrde da je uzrok ovog i brojnih sličnih problema to što se u Srbiji ne kontroliše čistoća goriva, već samo kvalitet, jer nemamo nezavisnu laboratoriju, pa to koriste i naftne kompanije da prodaju šta god požele, ali i ovlašćeni servisi kao opravdanje za svoje greške.

Foto: Tanjug

 

Naša čitateljka J. M. objasnila nam je kako je došlo do toga da joj se kupovina novog automobila, za koji je verovala da je pouzdan, i sipanje goriva na pumpi, za koju je mislila da je najbolja, pretvorilo u noćnu moru.

- Kupila sam novu "hondu CRV" krajem 2015. godine. Pošto imam nov automobil, odlučila sam da sipam gorivo samo na "Lukoil" pumpama, gde imam i lojaliti karticu. Uz to nisam želela bilo koji benzin, nego najkvalitetniji i najskuplji, i preporučili su mi ekto. U nekom trenutku pokazivač nivoa goriva prestao je da radi i nisam znala koliko imam benzina u rezervoaru.

SIPALI MU DIZEL UMESTO BENZINA, SAD NEĆE DA ISPLATE ŠTETU! Zoran Ilić prolazi pravu GOLGOTU sa naftnom kompanijom MOL

Konstantno je stajao na istom nivou i nikada nisam mogla da znam da li je pun, prazan, na rezervi... Zbog toga sam odvezla automobil u "Hondin" servis, jer je pod garancijom. Tamo su mi rekli da je problem u plovku u rezervoaru i da pokazivač ne dobija signal.

Plovak su zamenili i naplatili mi nešto više od 100 evra, pošto to navodno ne spada pod garanciju. Međutim, odmah nakon što sam napunila rezervoar, shvatila sam da isti problem i dalje postoji, pa sam reklamirala popravku u ovlašćenom servisu - priča nam J. M. svoje muke.

Ispaštaju vozači

Pošto je cela situacija postala i više nego čudna, naša čitateljka je tražila objašnjenje za ovo što se događa i iz ovlašćenog servisa je dobila odgovor koji ju je šokirao.

- Napokon su popravili kvar, ali sam morala da ih pitam zbog čega se sve ovo dogodilo kada imam praktično nov automobil. Oni su mi rekli da je u rezervoaru bilo izuzetno mnogo taloga od goriva i da je to prouzrokovalo problem.

Foto: informer.rs

 

Objasnila sam im da sipam gorivo samo na "Lukoilovoj" pumpi, i to najskuplje i najkvalitetnije ekto gorivo, ali su oni bili neumoljivi i ostali su pri svom stavu. Iskreno, ostala sam zbunjena, jer sada ni ja ne znam da li sipam loše gorivo ili su u ovlašćenom servisu slagali da bi prikrili svoju grešku.

Kako bilo, dok oni prebacuju lopticu s jedne na drugu stranu, ispaštam samo ja - počev od toga da nisam imala automobil, do toga da sam morala da platim popravku za vozilo koje je u garanciji - priča rezignirana J. M.

 

OBMANA - CRNO NA BELO! MOL kupuje gorivo od NIS-a i "Lukoila", A REKLAMIRA GA DA JE IZ MAĐARSKE!

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da su, dok se ne utvrdi prava istina, srazmerno krivi i "Lukoil" i "Honda" i da je neophodno da imamo nezavisnu laboratoriju za ispitivanje čistoće goriva kako se ovako nešto u budućnosti nikada više ne bi dogodilo.

- Pokušajte da se setite kada je u Srbiji rađeno ispitivanje čistoće goriva. Pomoći ću vam - nikada, već se samo ispituje oktanska vrednost, odnosno kvalitet. Razlog za to je što u našoj zemlji postoji svega jedna do dve laboratorije i u vlasništvu su naftnih kompanija. Samim tim nisu relevantne jer, što bi narod rekao, "vrana vrani oči ne vadi".

 

SVETSKI TREND, MAMAC ZA LAKOVERNE POTROŠAČE: Lojalti kartice su najobičnija prevara, dobiješ plastiku, a POPUSTA NIGDE!

To znači da naftne kompanije koje posluju u Srbiji na polju čistoće goriva niko ne kontroliše. Pored toga, sve ovo znaju i koriste i ovlašćeni servisi, koji, šta god da se dogodi, kažu da je to do goriva jer iz gorepomenutih razloga takvo obrazloženje ne može da se proveri - rekao je Papović i dodao:

- Samim tim u ovom slučaju su, dok se ne pronađe krivac, i jedna i druga kompanija srazmerno odgovorne za štetu koja je naneta vašoj čitateljki, a možda i brojnim drugim vozačima koji se nisu javili medijima.

Smatram da mora da se utvrdi ko je odgovoran i da bude kažnjen, uz obaveznu naknadu štete vozačima. Uz to je neophodno da imamo našu, nezavisnu laboratoriju i da redovno kontrolišemo čistoću goriva kako se ovako nešto nikada više ne bi dogodilo.

Foto: Shutterstock

 

Ustanoviti istinu

Sa njim se slaže i predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević, koji kaže da su i "Lukoil" i "Honda" dužni da dokažu da nisu odgovorni za kvarove na automobilima.

- Smatram da i jedni i drugi mogu i moraju da podnesu dokaze za ono što tvrde. Kao prvo, servis je morao da odvoji negde taj talog ili da zadrži ceo plovak sa njim kako bi to ustupio potrošaču u svrhu žalbe naftnoj kompaniji. Čak i ako je ovo komplikovano, živimo u vremenu razvijenih tehnologija i trebalo je da to slikaju ili snime kao dokaz.

SRAMOTNO! VELIKA LOJALITI "LUKOIL" PREVARA: Skandaloznom reklamom, naftna kompanija BEZOČNO VARA KLIJENTE

Sa druge strane, naftna kompanija nakon ovako ozbiljnih optužbi mora da testira svoje gorivo i dokaže svim klijentima i potrošačima da je ono u potpunosti ispravno i vrhunskog kvaliteta, kao što tvrde u reklami. Normalno je u ovakvim slučajevima i da tuže automobilsku kompaniju čiji servis upire prstom u njih kako bi odbranili svoj obraz. Kazne kada krivo optužite neku drugu firmu su ogromne - rekao je Bogosavljević i dodao:

- Ovo su veliki problemi, pošto su sada svi klijenti "Lukoila" i "Honde" u strahu. Neophodno je da se ustanovi istina, pa ako je kriva naftna kompanija, da oni koji su sipali to gorivo urade temeljne tehničke preglede i vide da li im je oštećen automobil, a ako je kriva automobilska kompanija, da korisnici njihovog servisa provere da li su im popravke ispravno urađene i delovi zamenjeni.

U svakom slučaju, svi oštećeni potrošači moraju da dobiju odštetu i to će biti iznosi u milijardama. Neophodno je i da, pošto već nemamo relevantnu laboratoriju, angažujemo neku u inostranstvu da kontroliše čistoću goriva. Sve je bolje nego da to uopšte ne kontrolišemo i da nam se događa ovako nešto.

Foto: Informer

 

"Honda": Pronašli smo talog od goriva u rezervoaru

U kompaniji "Honda" su nam rekli da ne postoji ni promil šanse da je neki od majstora u njihovom servisu pogrešio.

- U našoj kompaniji postoje vrlo stroge procedure i sistemi kontrole koji to onemogućuju. Stari deo je sasvim sigurno zamenjen novim i u trenutku napuštanja servisa pomenuti pokazivač je pokazivao tačno stanje goriva.

Da budemo sasvim precizni, zamena dela je urađena 18. 4. 2019, a "vraćanje u servis", odnosno ponovni dolazak, bilo je 7. 5. 2019, dakle, 17 dana nakon popravke, ovog puta sa simptomom da, kada se rezervoar fizički napuni do kraja, pokazivač ne pokazuje da je potpuno pun.

Tom prilikom je urađeno dodatno čišćenje elemenata na rezervoaru i pumpi za gorivo, koji su bili zaprljani, i ta operacija nije naplaćena. Iako suštinski to nema veze sa prethodnom zamenom plovka za gorivo jer sve to zajedno nikada ne može biti idealno čisto, uvek postoji neka količina zaprljanosti u rezervoaru i sistemu dovoda goriva.

OVLAŠĆENI SERVISI PLJAČKAJU VOZAČE: Otkrivamo kako nas zakinu i po 1.000 evra

Sigurni smo da ste nekada čuli za "zaprljane dizne", do čega takođe dolazi od prljavštine u gorivu - tvrde u servisu.

Na naše pitanje da li je moguće da su majstori pronašli talog od goriva i da je to prouzrokovalo kvar u "Hondi" su odgovorili:

- Činjenica je da se bez izuzetka u svakom rezervoaru automobila koji smo imali prilike da proverimo u našem servisnom centru mogla pronaći manja ili veća količina taloga, a uzrok tome zaista ne znamo šta može biti, naša kompanija se ne bavi ispitivanjem kvaliteta goriva niti čistoće rezervoara na samim pumpama.

Ovo je verovatno pitanje za neku drugu instancu, mi po ovom pitanju samo možemo da konstatujemo činjenično stanje - kažu u ovoj automobilskoj kompaniji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vrbavagm

pre 4 godine

u pravu su iz honde.pre par godina nisu hteli da daju produzenu garanciju zbog goriva.imam prijatelja vozi hondu i nikakvih problema nema.pozdrav iz slovenije.

Mikac

pre 4 godine

Ovo objasnjenje servisa je nelogicno. Ako su nasli talog u rezervaru logicno bi bilo da bi se prvo zapusio filter goriva. A ne razumem kakve veze ima talog u rezervako sa meracem goriva. A drugo je pitanje od cega je talog, da nije slucajno od lose zastite rezervoara. i jos jedan pokazatelj da servis nije u pravu je to da se vozilo vratilo posle 15 dana, ako su zamenili deo i ocistili rezervoar kako to da se vozilo vratilo posle 15 dana.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija