• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - K. M.

16.06.2021

14:55 >> 14:58

NA DETETU JE PRONAŠLA 7 KRPELJA, A ONDA DOŽIVELA NOVI ŠOK! Jelenina priča će vas zaprepastiti

Zaštitnik potrošača

NA DETETU JE PRONAŠLA 7 KRPELJA, A ONDA DOŽIVELA NOVI ŠOK! Jelenina priča će vas zaprepastiti

Podeli vest

* Ako vadite krpelje u "BelMedic-u" i pritom još zahtevate analizu na lajmsku bolest, budite spremni da iskeširate od 100 evra pa naviše * Druge klinike ovu intervenciju naplaćuju manje, ali najbolje ćete proći u Zavodu za biocide, gde analiza košta samo 1.500 dinara

Ovogodišnja najezda krpelja, prema rečima stručnjaka, nezapamćena je, a opasnost više ne vreba samo u predelima sa bujnom prirodom, već ih ima doslovno svuda. Posebno su ugrožena deca, kojoj se krpelji kače i u parkovima, školskim dvorištima, na sportskim terenima... Ono što dodatno stvara probleme je što padaju sa drveća, pa se često stacioniraju u kosi i na licu, što otežava njihovo odstranjivanje. Najveća opasnost je što su prenosioci podmukle lajmske bolesti, te zbog toga lekari apeluju da se krpelji vade isključivo u zdravstvenim ustanovama i da se obavezno šalju na analizu.
Ono na šta morate biti spremni jeste da to košta, a ako je vaš izbor privatna klinika, pripremite se za to da će vam "odrati kožu s leđa". U privatnim zdravstvenim ustanovama ovaj prost zahvat može da vas košta i više od 100 evra, te se dobro raspitajte o cenovniku intervencije i analize!

Iako je u pitanju isti posao, neke privatne bolnice i domovi zdravlja uzeće vam 1.500 dinara, dok će neke druge na račun dodati i pregled doktora specijaliste i detekciju zaraženosti, pa će ukupan ceh preći 10.000 dinara.

Ukoliko uključite i analizu krpelja na lajmsku bolest, u pojedinim klinikama moraćete da izdvojite još 4.500 dinara, iako u državnom Zavodu za biocide ova usluga košta samo 1.500 dinara.


Analizirajući cenovnike privatnih zdravstvenih ustanova, ispostavilo se da će vas vađenje krpelja u Beogradu najmanje koštati u "EuroMedic-u", gde pregled i vađenje krpelja koštaju 2.000 dinara. Međutim, ukoliko se odlučite da insekt odstranite u "BelMedic-u", za ovu uslugu moraćete da platite čak 6.600 dinara. Uz to, doktor će vas posavetovati da uradite i analizu krpelja, što će vam iz džepa izbiti dodatnih 4.500 dinara. S druge strane, u niškoj privatnoj klinici intervenciju će vam naplatiti samo 1.200 dinara.

Foto: Shutterstock

Šok račun

Naplatili su mi i pregled, a zatim i analizu za svakog insekta po 4.500 dinara
J. M.

Naša čitateljka J. M. iz Beograda kaže da je doživela šok kada je sina pre nekoliko dana odvela da mu izvade sedam krpelja. Kaže, panično je otišla u najbližu kliniku jer mu se jedan zakačio za očni kapak.
- Veoma sam se uplašila kada sam to videla, pa sam ga odmah odvela u privatnu kliniku. Bila sam šokirana i razočarana kada sam shvatila da će to da košta kao "svetog Petra kajgana". Da stvar bude gora, naplatili su mi i pregled, a pošto je imao više od tri krpelja, račun je bio 12.000 dinara. Takođe, preporučili su mi i da uradimo analizu jer je moguće da su krpelji zaraženi lajmskom bolešću. Rekli su mi da to košta 4.500 dinara. Platila sam karticom, nisam ni gledala račun! Računala sam da je sve to 16.500, ali se ispostavilo da analiza svakog krpelja košta 4.500. Konačna računica iznosila je 43.500 dinara - kaže ova žena.

U Zavodu za biocide
analiza 1.500 dinara

Da vam privatnici ne bi "drali kožu s leđa", najbezbolnije ćete proći ako krpelja sami odnesete na analizu u Zavod za biocide i medicinsku ekologiju. Cena analize na prisustvo bakterije koja izaziva lajmsku bolest je 1.500 dinara.
Izvađenog krpelja potrebno je sačuvati u pogodnoj posudi (kao što je posuda za urin). U nju treba staviti vodom navlažen komadić vate i dostaviti u Zavod za biocide i medicinsku ekologiju radnim danima od devet do 15 časova. Rezultat analize svojim potpisom verifikuje doktor, specijalista medicinske mikrobiologije.

Tragom ove priče kontaktirali smo sa nekoliko privatnih klinika u Srbiji. Saznali smo da u "EuroMedic-u" za vađenje svakog krpelja morate da iskeširate po 2.000 dinara, a ako želite i analizu, ona će vas koštati dodatnih 4.000 dinara. U privatnoj bolnici "MediGroup-u" vađenje krpelja koštaće vas između 3.000 i 4.300 dinara, u zavisnosti od toga da li pregled želite kod lekara opšte prakse ili dermatologa. U "Bocokiću" u Nišu pregled doktora i uklanjanje krpelja košta 1.200, dok u klinici "Poliklinika MD" u Novom Sadu pregled doktora i uklanjanje krpelja iznose 4.000 dinara, a za čak 500 dinara je skuplje u klinici "Dr Žutić" u Beogradu.
Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević ističe da privatne bolnice cene definišu po sopstvenom nahođenju jer ne postoji zakon koji bi im to zabranio.
- Ne postoji neki određeni kriterijum po kojem privatne bolnice formiraju svoje cene, već one to rade po sopstvenom nahođenju. Cena može biti visoka onoliko koliko oni procene da mogu da naplate. Prosto rečeno - rade šta hoće jer im se tako može! Oni ne krše nikakav zakon zato što ne postoje etička tela koja bi odredila granicu do koje može da se naplati neka usluga, pa to zloupotrebljavaju i zarađuju velike pare. Građani odlaze u privatne klinike kada ne mogu u državne bolnice, ali moj savet svim potrošačima je da ne bacaju ovolike pare kada istu uslugu besplatno mogu dobiti u dežurnim ambulantama državnih bolnica - savetuje Bogosavljević.

U klinici "Dr Žutić" kažu da cena od 4.500 dinara podrazumeva više usluga: pregled dermatologa, vađenje krpelja koje radi lekar, obradu mesta ujeda i eventualno davanje terapije ukoliko je neophodno.
- Zapravo, samo vađenje krpelja je besplatno. U drugim privatnim ustanovama to možda radi sestra ili ako radi lekar dodaje se cena pregleda - dodaju u ovoj klinici.
Od ostalih klinika nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Cene "ukljanjanja" krpelja

BOLNICA USLUGA CENA
"EuroMedic" Beograd pregled dermatologa i uklanjanje krpelja 2.000
"BelMedic" Beograd uklanjanje do tri krpelja 6.600
"BelMedic" Beograd više od tri krpelja 8.000
"MediGroup" Beograd pregled doktora i uklanjanje krpelja 3.000 - 4.300
"Dr Žutić" Beograd pregled dermatologa i uklanjanje krpelja 4.500
"Bocokić" Niš pregled doktora i uklanjanje krpelja 1.200
"Poliklinika MD" Novi Sad pregled doktora i uklanjanje krpelja 4.000
* cene su izražene u dinarima
** ako u "BelMedic-u" vadite krpelje noću, cena je za 2.000 veća nego iz tabele

Cena analize krpelja

"EuroMedic" Beograd 4.000
"BelMedic" Beograd 4.500
"MediGroup" Beograd 4.500
"Dr Žutić" Beograd /
"Bocokić" Niš /
"Poliklinika MD" Novi Sad /
* cene su izražene u dinarima

Naplaćuju ambijent i ljubaznost

Miroslav Petrović iz Udruženja za zaštitu i prava pacijenata naglašava da je enormna razlika u cenama u privatnim klinikama odraz konkurencije, koja se, nažalost, naplaćuje preko džepa potrošača!

- Ovo je identična situacija kao kada smo govorili i o drugim cenama kod privatnika i nekim većim intervencijama. Jednostavno govoreći, njihov način poslovanja je da zarade što više i da nadmaše konkurenciju, a osvoje profit i tržište. To je udaranje po džepu i onaj momenat kada ste nemoćni, pošto zdravlje nema cenu. Oni ovde naplaćuju uslugu, lep ambijent, ljubaznost i to što rezultat možete dobiti odmah. Nažalost, osim toga nećete dobiti ništa drugo, pošto su to isti aparati i isti lekari koje imate u svom domu zdravlja ili bolnici - objašnjava Petrović i dodaje da kod privatnika nekada građani završe kada ih muka natera, kada ne mogu da čekaju ili van radnog vremena državnih bolnica.

Razvoj zdravstva

Kako se ova sfera bude razvijala, tako će se razlika u ceni smanjivati
Ljubomir Madžar, ekonomista

Ekonomista Ljubomir Madžar naglašava da tržište privatnih klinika u Srbiji nije dovoljno proradilo, što je uzrok nejednakih i znatno visokih cena.
- Oduvek je bilo poznato da sve kod privatnika mnogo više košta i da oni najpre naplaćuju uslove rada, ambijent, ljubaznost, a tek onda i brzu i kvalitetnu uslugu. I zato račun na kraju uvek ispadne mnogo više nego što se očekuje. Međutim, ovde je najveći problem što cene imaju velike oscilacije i što je jedna ista usluga u zavisnosti od klinike do klinike veća i do pet puta. Takvo poslovanje daje potrošačima mogućnost biranja i odlazak na lečenje tamo gde je jeftinije - objašnjava Madžar i dodaje:

- Kako se radi o istom sektoru, cene su mnogo nejednake, ali kako se ova sfera bude razvijala, tako će se razlika u ceni smanjivati, jer je poenta da budete ili isti ili jeftiniji od konkurenata, nikako drastično skuplji. Još tržište nije dobro razvijeno, niti su cene ujednačene.





 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 2 godine

A najjace su ove fensi mame poput ove citateljke sto bi dete da vode u jednu od najpoznatijih privatnih klinika pa se zale. Sto fensi pomodarska mama nije dete odvela kod drzavnog doktora? Ipak je lepse kada se na instagramu taguje da je u privatnoj? I posle se jos zali medijima, licemerno.

Ja

pre 2 godine

Sto ga fensi mama nije odvela u drzavnu ustanovu? Jos ima obraza da da u medije.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17