• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

28.10.2021

17:47

DA LI NJIMA NEKO MOŽE STATI NA PUT? Forma idealne trgovačke prevare PRAVE OD KUPACA BUDALE

Zaštitnik potrošača

DA LI NJIMA NEKO MOŽE STATI NA PUT? Forma idealne trgovačke prevare PRAVE OD KUPACA BUDALE

Podeli vest

Regal "ringo" u "Formi ideale" po ko zna koji put je na lažnom sniženju, a koje je po svoj prilici konstantno. To predstavlja obmanjujuću poslovnu praksu koju treba prijaviti inspekciji, tvrde stručnjaci

Ako ni zbog koga drugog a onda zbog kompanije "Forma ideale", u srpski zakon o zaštiti potrošača treba uvrstiti obavezno isticanje najniže prethodne cene prilikom sniženja.
Ovaj proizvođač nameštaja, uprkos žalbama kupaca i pisanju medija, konstantno obmanjuje potrošače sniženjima komada nameštaja za koje se ispostavilo da su zapravo stalno na sniženju, a da je istaknuta početna veća cena samo šarena laža.

Jedan od najtipičnijih primera ove prevare jeste regal "ringo", koji je konstantno, pa i sada, na akciji, a uglavnom je snižen 50 ili 51 odsto. Međutim, ta snižena cena nije uvek ista jer varira početna, koju ističu i precrtavaju (pogledajte tabelu).

Foto: prrintscreen

Upravo za ovaj komad nameštaja potrošači su se obraćali i udruženju Zaštita potrošača.
- Našem udruženju se žalio čovek koji je kupio regal "ringo" na jednoj od nedeljnih akcija. On je pravi primer kako ovakvi nezakoniti propusti kompanije "Forma ideale" mogu navesti kupca na lošu ekonomsku odluku. Naime, on je ušao u jednu od njihovih prodavnica i pitao prodavca da li će slučajno taj regal ponovo biti na sniženju, pošto trenutno nije baš pri parama. Prodavac mu je rekao da ta snižena cena važi samo do kraja nedelje, nakon čega akcija prestaje i vraća se regularna cena. Kako je regal bio dosta jeftiniji na akciji, on je odlučio da uđe u minus kako bi ga kupio po sniženoj ceni. Čovek se šokirao kada je naredne nedelje došao po regal i video da se on opet nalazi na istoj toj nedeljnoj akciji - priča predsednik Nenad Bumbić.

CENE REGALA "RINGO"


početna cena snižena cena
43.980 21.490
41.980 20.990
41.410 19.990
37.750 18.490

U udruženju "Zaštita potrošača" saglasni su da novi zakon drastično poboljšava položaj potrošača u Srbiji, ali i ističu da ima još mesta i problema koji treba da se reše u budućnosti. Predsednik ovog udruženja Nenad Bumbić smatra da je najveći problem i ono na čemu definitivno treba raditi u budućnosti to da se pronađu načini pomoću kojih će se efektivnije kažnjavati trgovci koji prave prekršaje.

- Smatram da je jako važno u zakon uvesti obavezu isticanja najniže cene, jer će to značajno uticati, pa čak i sprečiti obmanu potrošača. Isticanje najniže cene podrazumeva da je trgovac u obavezi da kada ističe neku akcijsku cenu, navede i najnižu cenu po kojoj se taj isti proizvod do sada prodavao - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Na taj način sprečiće se lažne akcije! To je posebno važno kada potrošači kupuju robu koja se pazari jednom u nekoliko godina, poput bele tehnike i nameštaja. Tada potrošači ne znaju koliko je recimo koštala ugaona garnitura šest meseci ranije, nego će poverovati da je to najveće sniženje dosad. To bitno menja odluke koje potrošači donose. Možda se u tom slučaju ne bi odlučili za tu garnituru, već za onu koja je zaista na pravom i velikom sniženju, ili na primer, kao što je u ovom slučaju regal.
Nikada do sada od kompanije "Forma ideale" nismo dobili odgovore na postavljena pitanja, a između ostalog ni na ona koja se tiču lažnih akcija kojima su skloni.

Papović: Prijavite inspekciji

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović savetuje da se ovakvi primeri nepoštene prakse odmah prijave tržišnoj inspekciji.
- Prema zakonu, proizvod ne bi smeo da bude na akciji duže nego što je trajala redovna cena. Isti proizvod ne sme da se nađe dva puta zaredom na akciji, to je kršenje zakona i tržišna inspekcija mora da se pozabavi tim. "Forma ideale" sprovodi nepoštenu trgovinsku praksu i za to su zaprećene kazne od 300.000 do dva miliona dinara. Kupci moraju obraćati pažnju čak i na ovakve sitnice da ne bi bili prevareni, a ako se to ipak desi, treba prijaviti tržišnoj inspekciji - jasan je Papović.

 

Snežana ih raskrinkala, oni joj obrisali komentar

Snežana Bošković na zvaničnoj Fejsbuk stranici "Forma ideale", ispod objave akcijskog kataloga, raskrinkala je promociju kuhinje "dijana".
Naime, ova kuhinja u pomenutom katalogu prodavala se u julu po akcijskoj ceni od 39.990 dinara, sa popustom od 35 odsto, i precrtanom prvobitnom cenom od 61.800 dinara. Na to je Boškovićeva napisala:

Foto: Zaštitnikpotrošača.rs


- Kakva laž! Slikala sam ovu kuhinju 19. maja, koja je tada bila na "akciji", a cena na navodnoj akciji sada je skuplja - 39.990 dinara. Istina je da kuhinja "dijana" nikada nije koštala 61.800 dinara - napisala je na Fejsbuku Snežana Bošković.
Prema fotografiji kojom je dokumentovala svoju tvrdnju, vidi se da je ovaj komad nameštaja koštao 33.900 pre više od 20 dana, kada je bio na popustu od 45 odsto. Kako bi prikrila svoje marifetluke, "Forma ideale" je brzinom svetlosti obrisala Snežanin komentar.
 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 2 godine

Ili ti se isplati ili ti se ne isplati. Čemu ta konstantna zaštita mentalno izazvanih koji kad vide - 30%.... - 50% i ili slčne gluposti, skaču da nešto kupe. Inspekcije koštaju porezne obaveznike i nisu socijlane ustanove koje treba da zaštite "poslovne nesposobne". Ko god se žali, treba da bude stavljen u položaj "stičenika" neke ustanove i da mu se zabrani da sam odlučuje oo nekoj kupovini bez mišljenja staratelja.

Petar

pre 2 godine

Vlasnik Forma Ideale , kao i kompletni menadzment koristi se prevarantskim podvalama !!!! Sve vec vidjeno na primeru Solaka i SBB

Laky

pre 2 godine

Videli šta radi mts, vrši naplatu za GPS uslugu ugašenim i zatvorenim prodavnicama putem izvršitelja i to unazad 5 godina, a nakon naplate započinju novi ciklus zaduženja za ne postojeće usluge. Tužiću ih i za na plaćeno i za novo zaduženje. Nije li to pljačka?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija