• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.l.

23.11.2021

15:00

KAKO DA IZBEGNETE PREVARE NA "CRNI PETAK"? Poslušajte ove savete da vas trgovci ne bi namagarčili

Zaštitnik potrošača

KAKO DA IZBEGNETE PREVARE NA "CRNI PETAK"? Poslušajte ove savete da vas trgovci ne bi namagarčili

Podeli vest

"Crni petak" u Srbiji je u mnogim slučajevima velika navlakuša, a popusti koje mnogi trgovci nude na ovaj dan u najmanju ruku su - bedni!

Bliži se poslednji petak u novembru koji se sada već tradicionalno i u našoj zemlji održava se "praznik šopinga", ali sniženja koja se nude našim potrošačima daleko su od onih senzacionalno niskih cena, kakve viđamo u ostalim državama sveta! Uprkos tome, formiraju se kolone ispred prodavnicaiako su u nekim slučajevima cene čak i veće nego što su bile na raznim sniženjima tokom protekle godine. Sa druge strane, u svetu su cene tokom "Crnog petka" najniže moguće, neverovatni popusti idu čak i do 80 odsto i zaista se ne ponavljaju do sledeće godine. Zato masovnu histeriju građana često prate i besne tuče, a kupovina se nekada završi i tragično! 

Trgovci već mesecima na "sva usta" najavljuju spektakularne popuste, ali istina je da sniženja nisu ni približno pompezna kao reklame koje se vrte na bilbordima i TV kanalima. Iako svi veruju da je ceo asortiman na velikom sniženju, istina je daleko od toga! Jako mali broj artikala označen je posebnom cenom, a koliko su trgovci "premazani", govori i to što se na pojedine aparate bele tehnike daju popusti od svega 200 do 300 dinara?!

Tog dana su prodavnice i tržni centri krcati ljudima koji zaista veruju da će uštedeti gomilu novca impulsivnom kupovinom svega i svačega. Međutim, popusti koje trgovci nude su "smešni", a uglavnom služe da navedu lakoverne kupce da poveruju kako su baš jeftino prošli i na licu mesta iskeširaju veliku svotu novca.

Ovo su saveti koji vas čuvaju od prevara


- Napravite unapred spisak šta vam je zaista potrebno.
- Zapišite cene tih proizvoda pre "crnog petka".
- Uporedite cene na dan popusta sa prethodnim.
- Izbegavajte gužve, poštujte epidemiološke mere


Predsednik udruženja potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović smatra da potrošači u našoj zemlji moraju znati da su popusti koje nude trgovci lažni, jer su pojedini artikli tokom godine bili i na većim akcijama nego sada.

Foto: Shutterstock

Lažni popusti

Potrošači moraju znati da su popusti koje nude trgovci lažni, jer su pojedini artikli tokom godine bili i na većim akcijama nego sada
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

- Ovo je klasično ponašanje trgovaca u Srbiji, na ovakvim primerima se vidi kako se oni ponašaju prema svojim kupcima! "Crni petak" je fama koju trgovinski lanci koriste kako bi po mizernim popustima prodali artikle koje inače ne mogu da prodaju u normalnim uslovima. Još gore je to što manipulišu cenama! Oni oglašavaju akcije tako što prethodno povećaju regularnu cenu, pa je onda smanje za određeni popust koji reklamiraju. Na taj način popusta zapravo ni nema! Trgovci su pronašli rupu u zakonu koju sada maksimalno koriste. To su iste cene kao i na običnim mesečnim popustima, pa čak u nekim slučajevima i manje! Mnogi trgovci odmah žele pare na ruke, pa tokom "Crnog petka" ne dozvoljavaju ni plaćanje na čekove ili rate. Prava igranka sa cenama i potrošačima - kaže Gavrilović i dodaje:
- Ipak, moram priznati da se ovakvim mahinacijama uglavnom služe veliki trgovinski lanci. Sa druge strane, mali preduzetnici žele da privuku klijente, ali i sačuvaju postojeće, pa oglašavaju stvarne popuste i kupovinom kod njih potrošači zaista mogu da uštede - smatra on.

Foto: Zoran Sinko

Naš sagovornik upozorava kupce da ne nasedaju na prevare poput "Crnog petka", već da budu oprezni i dobro razmisle pre same kupovine.
- Naši potrošači moraju biti svesni da popusti koje trgovci u Srbiji nude nisu ni prići onim nerealno niskim cenama u Americi i ostalim državama sveta na ovaj dan! "Crni petak" nije ono šta mi mislimo da jeste, nema nikakvih vanserijskih popusta, niti postoji garancija da ćete nešto kupiti po najnižoj mogućoj ceni. Štaviše, može se desiti da je samo nekoliko dana ranije taj proizvod bio na još većem popustu. Budite oprezni i ne verujte trgovcima na reč, jer kao što svi vidimo, cene koje nude daleko su od niskih - rekao je Gavrilović.

Nerviranje zagarantovano

"Crni petak" mnoge potrošače u Srbiji više iznervira nego što ih obraduje, jer su trgovci prilično "teški" na popustima
Vera Vida, CEPS

 

Da trgovci u Srbiji koriste "Crni petak" samo da prodaju robu koju tokom cele godine nisu prodali i tako ozbiljno nasamare potrošače, ističe i predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida.
- "Crni petak" mnoge potrošače u Srbiji više iznervira nego što ih obraduje jer su trgovci prilično "teški" na popustima. Mnogi od njih nude popuste samo na određene artikle ili deo asortimana. Jednostavno, "Crni petak" nije u Srbiji crn kao u zemljama zapadne Evrope i Amerike, gde je i nastao. Ovde prodavci koriste ovaj petak da bi uspeli da prodaju robu koju tokom cele godine nisu prodali ili ono što im "slabije" ide. Popusti nisu onakvi kao što potrošači očekuju. Nemamo groznicu kao što je na zapadu jer popusti nisu toliki - ističe Vera Vida.
- Zato savetujem potrošačima da razmisle da li će ići u kupovinu i da dobro obrate pažnju na stare cene i snižene! Da povedu računa o brojevima i veličini kada kupuju odeću i obuću, jer trgovac nema zakonsku obavezu da vrati robu ukoliko nema neki nedostatak. Naročito kada se kupuje na sniženjima - objašnjava naša sagovornica.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija