• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

19.07.2022

15:54 >> 15:57

EKSKLUZIVNO! NI "JACOBS", NI "GRAND", NI "DON"! Plaćamo ih najskuplje, a kvalitet... Analiza pokazala koje su kafe najkvalitetnije!

Informer

Zaštitnik potrošača

EKSKLUZIVNO! NI "JACOBS", NI "GRAND", NI "DON"! Plaćamo ih najskuplje, a kvalitet... Analiza pokazala koje su kafe najkvalitetnije!

Podeli vest

* Analizirali smo osam različitih uzoraka kafe prema parametrima koji govore o njihovom kvalitetu. Ali, da li zaista kada kupujemo skupu kafu, dobijamo najkvalitetniji proizvod?

To što za 100 grama "jacobs" kafe date 250 dinara, ili za "don" i "grand" po 165, ne znači da ste kupili najbolje proizvode na tržištu. Analiza koju je za Zaštitnik potrošača urađena u akreditovanoj laboratoriji "Jugoinspekta" pokazala je da jeftinije i manje poznate kafe imaju bolje parametre kvaliteta nego značajno skuplje i poznatije. 

Istina, svih osam analziranih uzoraka ispunjavaju zakonske norme, ali se u parametrima kvaliteta poput sadržaja vlage, pepela i materija rastvorljivih u vodi međusobno razlikuju. 

Foto: Informer

Najvažniji parametar je sadržaj materija koje su rastvorljive u vodi i one umnogome utiču na miris, ukus i punoću kafe, a i predstavljaju ono što ne ostane u talogu, dakle ono što dobijemo u šoljici nakon kuvanja. "car" kafa, koja se na tržištu može kupiti za samo 135 dinara za 100 grama, po ovom parametru ima najbolje rezultate.

To nam govori da će nakon kuvanja kafe u šoljici ostati napitak koji ima lep ukus i miris i bogatu punoću ukusa, koja će sigurno da nas razbudi. Ipak, ovu kafu diskredituje to što sadrži surogate, odnosno u kesici nije samlevena čista kafa. Odmah iza nje je takođe jeftinija i manje poznata kafe kafica, dok najskuplja jacobs zauzima tek sedmo mesto.

Foto: Informer

Potrošači koji pazare kafu "car" treba da budu sigurni da u tom pakovanju u stvari ima najviše praha, pošto ima najmanje vode, dok u "bonito" kafi ima najviše vlažnosti, i to čak 3,16 odsto od maksimalno dozvoljenih pet procenata. Za njom su "kafa kafica", zatim "C kafa, "jakobs"...
Sadržaj pepela u kafi odnosi se na mineralne materije.

Foto: Informer

Niz parametara

* Na kvalitet napitka od kafe utiče niz faktora:
- sorta kafe
- uslovi gajenja
- način branja i obrade
- uslovi transporta
- sadržaj primesa
- stepen pečenja i mlevenja
- način pakovanja, čuvanja i pripreme napitka

Ovaj parametar dobija se pri spaljivanju uzorka i ukazuje koliko je stranih tela odnosno mineralnih materija dospelo u kafu tokom proizvodnje, mlevenja, pakovanja... Tokom mlevenja kafe oni se obično samelju zajedno sa zrnom kafe, pa nisu vidljivi i završe u stomaku potrošača. Ono što šokira jeste činjenica da su te mineralne materije u stvari pesak, kamenčići, opiljci gvožđa i drugi materijali. I tu su analize pokazale da cena nije merilo kvaliteta. 

Kao dobra strana analize pokazala se činjenica da je sva kafa koju smo analizirali u skladu sa Pravilnikom i da ne sadrži mikotoksine.

Dr Jovanka Laličić Petronijević, profesorka Poljoprivrednog fakulteta, kaže da ovi rezultati pokazuju da je kafa na našem tržištu u skladu sa propisima i da su očigledno propusti proizvođača svedeni na minimum.

Foto: Informer

- Na kvalitet napitka od kafe utiče čitav niz faktora: sorta, uslovi gajenja, način branja i obrade, uslovi transporta, sadržaj primesa, stepen pečenja i mlevenja, način pakovanja, čuvanja i pripreme napitka, kvaliteta i upotrebljene vode, vremena kontakta vode i mlevene kafe. Kod odabira kafe, najvažnije je da potrošači budu sigurni da piju kafu bez dodatka nedeklarisanih surogata, koji menjaju boju, miris i ukus kafe. Treba naglasiti da kafa ima prirodnu kiselost, a da se radi smanjenja sadržaja komponenti koje nepovoljno utiču na kiselost napitka kafa ponekad tretira vodom ili parom koja, ukoliko ostane u kafi, dovodi do "težih kesica", ali ne kafe, nego vode - kaže ona.

Foto: Informer

Kafa sa dodacima

Analize su pokazale da "car" i "kraljica" pored kafe sadrže i dodatke. Prema novom pravilniku, to mora biti istaknuto na ambalaži, a proizvođačima je dozvoljeno da i nakon stupanja Pravilnika na snagu rasprodaju zalihe bez obzira na to da li deklaracije ispunjavaju nove zakonske obaveze.

Tradicija i ugled

"Jugoinspekt Beograd" je najstarija i najveća nezavisna specijalizovana stručna akreditovana međunarodno priznata kontrolna organizacija u Srbiji i u celom regionu. Njena pretežna delatnost je kvantitativno-kvalitativna kontrola, laboratorijska ispitivanja i sertifikacija proizvoda i usluga. Od osnivanja 1949. godine, "Jugoinspekt Beograd" pruža usluge koje se prepoznaju po vrhunskoj kompetentnosti, što ovoj organizaciji obezbeđuje međunarodno priznanje i visoko vrednovanje na tržištu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!
Zašto ovo Amerika dozvoljava

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!

Kojim putem da hodam, gde se nalazimo, koja je ovo godina?! Ili, ko sedi pored mene u ovom intervjuu, gde je Džil da mi pomogne sa ovim, jeli neko ovde? (govori u svoju slušalicu dok čeka da mu vođe daju jednostavna uputstva)... Ovo su pitanja koja Bajden postavlja kad god daje intervjue ili završi čitanje sa telepromptera na govornici.

28.03.2024

17:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija