• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

06.09.2022

20:00

(FOTO UŽAS) NAMIRNICA POKVARENA, A NI BLIZU ISTEKA ROKA! Čaša puna buđi umesto kajmaka

Instargam/Serbialive

Zaštitnik potrošača

(FOTO UŽAS) NAMIRNICA POKVARENA, A NI BLIZU ISTEKA ROKA! Čaša puna buđi umesto kajmaka

Podeli vest

Odvratna crna masa zaprepastila je kupca kada je otvorio čašu u kojoj je trebalo da bude fini mlečni proizvod iz mlekare "Maestro"

Ljudi koji vole mlečne proizvode sigurno znaju da je buđav sir specijalitet, ali bi se sigurno zgrozili kada bi u pakovanju tek otvorenog kajmaka pronašli buđ!

Upravo ovakva neprijatnost dogodila se korisniku društvene mreže Instagram Nenadu Đorđeviću, koji je odlučio da to obelodani i upozori potrošače da otvore četvore oči kada kupuju hranu. On je u svojoj objavi postavio fotografije tek otvorenog pakovanja kajmaka "Maestro", ali umesto kremastog, mlečnog sadržaja on je zatekao čašu punu buđi. Da stvar bude gora, rok trajanja ovog proizvoda je daleko od isteka, a na fotografiji se jasno vidi da je utisnut datum 30. decembar 2022. godine.

Foto: Instargam/Serbialive

Stručnjaci objašnjavaju je sreća kada potrošači odmah uoče plesan na hrani, jer ukoliko bi se slučajno buđ unela u organizam, to bi moglo da napravi velike zdravstvene probleme.

Nutricionistkinja Milka Raičević kaže da je, kada je rok trajanja u redu, verovatno došlo do greške u proizvodnji, jer se samo na taj način stvara ovako velika masa nepoznatog porekla.

Foto: Instargam/Serbialive

- Ako je rok trajanja nekog proizvoda u redu, a u pakovanju je nađena buđ, posredi je neka greška u proizvodnji. Razlozi mogu biti da mašine nisu bile dobro očišćene ili da je nešto upalo u sadržaj.

Takođe, moguće je da je do greške u ambalaži, zbog koje je došlo do hemijske reakcije. Svakako da u ovakvim slučajevima treba ispitati celu seriju tog proizvoda, jer možda nije pokvaren samo jedan primerak - kaže Raičevićeva.

Buđ u hrani može izazvati

* Gasove
* Dijareju
* Povraćanje
* Bolove i grčeve u stomaku
* Alergijske reakcije
* Trovanje

Ona dodaje da u zavisnosti od uzroka zbog kog se ta velika masa nalik na buđ stvorila u zatvorenoj ambalaži može doći i do nekih posledica po zdravlje.

- Buđ je već sama po sebi opasna, a neke vrste plesni stvaraju mikotoksine, vrlo otrovne supstance koje su izazivači mnogih bolesti, a najčešće trovanja. Muka, dijareja i trovanje svakako bi se javili kod osobe koja bi pojela buđav proizvod, a situacija se dodatno pogoršava kada su u pitanju mlečni proizvodi - kaže Raičevićeva.

U Udruženju "Zaštita potrošača" kažu da, ukoliko potrošač pronađe nepoznati sadržaj u prehrambenom proizvodu, on ima pravo na naknadu štete u iznosu cene proizvoda. Ipak, kako kažu, kupci uglavnom "progutaju" ovakve situacije jer niko neće da gubi vreme.

Foto: Instargam/Serbialive

- Ako se nađu u sličnoj situaciji potrošači treba da odmah obaveste sanitarnu inspekciju i Ministarstvo poljoprivrede kako bi oni proverili i utvrdili o čemu je reč. Potrošači imaju pravo na nadoknadu štete u iznosu cene proizvoda. Međutim, kada se radi o jeftinim proizvodima, malo kome će pasti na pamet da se zbog tih para bakće sa kompanijama - kažu u ovom udruženju.

U kompanija "Maestro" kažu da se artikal "kajmak namaz" pakuje u originalnu ambalažu na za to predviđenoj mašini, na minimalnoj temperaturi od 85 stepeni Celzijusovih i kao takav se zatvara aluminijumskim poklopcem, te da na tako visokoj temperaturi ne postoji uslov za razvijanje plesni i buđi.

Foto: Instargam/Serbialive

U roku trajanja

- U ovom slučaju je najverovatnije došlo do oštećenja originalne ambalaže prilikom transporta, skladištenja i čuvanja ili kod samog krajnjeg potrošača koji je predmetni artikal otvorio i čuvao suprotno u odnosu na propisane uslove na deklaraciji proizvoda. Na fotografijama se ne vidi da su prilikom samog otvaranja proizvoda uočeni plesan i buđ, već je jasno uočljivo da je aluminijumski poklopac predmetnog proizvoda oštećen. Naša pretpostavka je da su same fotografije nastale daleko kasnije od momenta otvaranja - kažu u ovoj kompaniji i dodaju:

- S nama kao proizvođačima nije kontaktirala osoba koja je podelila fotografiju na društvenim mrežama, tako da nam sve činjenice nisu poznate. Smatramo da je ovakvo deljenje sadržaja zlonamerno.

Pronalazili buđ u jogurtu i kašicama

Nažalost, ovo nije prvi put da potrošači u proizvodima pronađu buđ. Zaštitnik potrošača je više puta pisao o gadostima u voćnom jogurtu, dečjim kašicama i sličnim namirnicama. Poslednji u nizu primera je svakako puding "protein" proizvođača "Vindija", čija reklama obećava da ćete nakon konzumacije biti aktivniji, jači, brži, izdržljiviji, nemojte se iznenaditi ako u njemu pronađete ni manje ni više nego - buđ!

 

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija