• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

25.10.2022

18:00

ŠOKANTNA ISPOVEST RADNIKA MARKETA! DO DETALJA OTKRIVA SVE GROZOTE Brišemo rokove, pokvareno meso peremo u vinobranu!

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

ŠOKANTNA ISPOVEST RADNIKA MARKETA! DO DETALJA OTKRIVA SVE GROZOTE Brišemo rokove, pokvareno meso peremo u vinobranu!

Podeli vest

* Kada se meso vidno pokvari, melje se i ponovo prodaje u obliku ćevapa i kobasica * Lažiraju se deklaracije, istekli rokovi skidaju acetonom, a pečatom utiskuju novi, otkriva zaposleni u "Amanu"

Odsad, ako kupujete u marketima "Aman", dobro povedite računa, jer tvrdnje njihovih radnika ozbiljno su upozorenje i crveni alarm ne samo za potrošače već i za nadležne organe!

Koliko ste puta u ovim radnjama kupili, recimo, testenine, keks, mleko, salamu, meso?! Verovatno mnogo a da niste znali da postoji mogućnost da su rokovi upotrebe falsifikovani, deklaracije zamenjene, a meso više puta provučeno kroz vinobran i vodu! Pilići se nakon isteka roka zamrzavaju, a kada se pokvare i na "minusu", onda se dezinfikuju i dele na komade - krilca, batake, belo meso. Zvuči za priču "verovali ili ne", ali baš sve to se dešava u radnjama "Aman".

Foto: Shutterstock

Ove šokantne tvrdnje izneo je jedan od radnika ovog marketa čije su ime i prezime poznati redakciji. Iz straha za svoj posao i bezbednost ostao je anoniman, ali kako kaže, želi na sve načine da pokuša da zaštiti kupce i otkrije sve "prljavštine" koje moraju da rade radnici ove firme, jer drugačije platu ne bi zaradili.

Foto: Shutterstock

- Biti radnik ovog lanca marketa nije nimalo lako. Ali danas posao nije lako naći, a ja moram da izdržavam porodicu. Dugo godina sam ovde i u početku su ove radnje bile za ponos i svaku pohvalu! A onda su se stvari mnogo promenile. Radi se sve i svašta za veću zaradu, a na štetu potrošača. Nekada se znalo ko je zadužen za meso, mlečne proizvode, peciva, voće...

- Sada svi sve radimo. U isto vreme sklanjamo kutije sa prolaza, sečemo meso, krijemo robu sa isteklim rokom, pakujemo je na rafove, popravljamo frižidere koji se kvare barem jedno nedeljno. I ne bi možda bilo sve tako strašno, da mi za našu bednu platu ne moramo još i da varamo potrošače, jer nam je tako naređeno! U suprotnom svaki minus ili neostvareni profit plaća poslovođa, a samim tim i svi radnici iz radnje - ispričao nam je ovaj radnik, a zatim otkrio šta se sve krije iza rafova:

Foto: Shutterstock

- Ne znam ni odakle da počnem, jer toliko jezivih stvari ima. Krenuo bih od delikatesa i mesa, zato što to što se tu radi ozbiljno može da ugrozi zdravlje potrošača. Evo, na primer, kada nam stigne sveže meso, njegov rok upotrebe je svega nekoliko dana. Ukoliko se ne proda sve, to se naravno ne baca, već ide na dalju obradu. Prve nedelje svaki dan mesar ga provlači kroz vinobran i vodu, a ako ostane u vitrini i drugu nedelju, onda je ono potpuno pokvareno i moraju da mu se promene namena i oblik. Naravno opraće se ponovo u sirćetu i vinobranu, a zatim samleti nekoliko puta na mašini, napuniti svim začinima i od toga će se napraviti kobasice i ćevapi! Kako nemaju deklaraciju za taj novi proizvod, sačekamo novu turu svežeg mesa, pa nju koristimo, a staru bacamo. I mleveno meso je sumnjivog porekla, jer više ne prodajemo naše sveže, na licu mesta samleveno, već ga uvozimo gotovo i zaleđeno!

Foto: Shutterstock

Pokvareni frižideri

U razgovoru za Zaštitnik potrošača ovaj hrabri radnik naveo nam je i činjenicu da nema nedelje da se bar jednom ne pokvari neki frižider sa mlekom i mlečnim proizvodima!
- Aparati su u očajnom stanju, non-stop iskaču osigurači, kvare se frižideri. Nema dana da neki kupac ne dođe da nam vrati mleko koje se usmrdelo ili sir koji je potpuno buđav. To se dešava zato što ti frižideri i nisu namenjeni za čuvanje takvih proizvoda niti su ispravni, što ozbiljno dovodi u pitanje kvalitet tih namirnica. Radnje su mnogo prljave. Rafovi se retko kad brišu i puni su prašine, podovi prljavi, a o korpama i kolicima da ne govorim. Nikada nisu dezinfikovani. Roba po rafovima je takođe problematična. Potpuno su namirnice izmešane: od hleba, preko hemije, do dečijih igračka ili sokova. Nekada nam prodajni prostor izgleda kao da je pala atomska bomba - priča naš sagovornik.

Ništa bolje, nastavlja naš sagovornik, nije ni kada su u pitanju sveži pilići koji se nalaze u ponudi u ovom marketu.

- I oni imaju kratak rok trajanja, a kada ih ne prodamo na akciji, idu u zamrzivače, odakle se vade i otapaju na sobnoj temperaturi dok se sve ne proda. Međutim, ukoliko prođe određeni broj dana i oni počnu da menjaju boju i miris i tako zaleđeni, mesar ih opere u vinobranu i tranžira na batake, krilca i belo meso i prodajemo pile tako rasparčano. Naravno uz zamenjenu, odnosno poturenu deklaraciju od nove ture koja je stigla. A najgore od svega je to što "Aman" nema dozvolu da prodaje bilo kakve vrste svežeg mesa u svojim radnjama - bez daha nam čovek otkriva detalje jezivog poslovanja "Amana".

Na pitanje kakvim se još trikovima služe u ovoj radnji odgovara:
- Recimo, na nedeljnom nivou imamo zadatak da pregledamo sve rafove i da vidimo kojim proizvodima je istekao rok. Kada ih pronađemo, a uglavnom ih bude mnogo, daju nam aceton i vatu i redom brišemo stare rokove trajanja. I tu nije kraj. Poslovođa ili neko od nas radnika onda ide i redom na te obrisane pečatom stavlja nove datume koji su "za prodaju". Tu se obično nađu i salame, kobasice, testenine, poneka čokolada, keks, slane grickalice... - otkriva on i moli potrošače da dobro paze šta kupuju u ovim radnjama, a na nadležne organe apeluje da je krajnje vreme da se ozbiljno pozabave načinom poslovanja ovih radnji i da zaštite i kupce i radnike!
Do zaključenja ovog izdanja od "Amana" nismo dobili komentar na tvrdnje njihovih radnika.
 

NOPS: Zatvoriti problematične radnje

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović napominje za Zaštitnik potrošača da su ova svedočenja radnika veoma uznemirujuća i poražavajuća. Stoga on apeluje na inspekciju da hitno reaguje!
- Ovakvim poslovanjem poznati lanac krši i Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o bezbednosti hrane! Tržišna inspekcija mora da pročešlja svaku radnju i da uradi detaljan nadzor. Ovo ne sme proći nekažnjeno. Kazne za ovakvo poslovanje idu i do dva miliona dinara uz zatvaranje objekata dok ne isprave svaku grešku - ističe Papović i dodaje:
- Brisanjem isteklih rokova, ovakvo tretiranje mesa i mlečnih proizvoda je krivično delo. Oni ozbiljno ugrožavaju zdravlje svojih kupaca. Pritom, cene su im visoke za takve uslove prodaje, a umesto da snižavaju ono što se ne prodaje, oni ga peru hemikalijama i menjaju deklaracije. Ovo je skandalozno!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sava

pre 1 godinu

Poziv za Republicke sanitarne inspektore, dodjite u LESKOVAC da vidite CUDO NEVIDJENO sto se MESARA tice , dobro smo i ZIVI sta nam sve prodaju !!!

Milutin Veljic

pre 1 godinu

Dodjite u Aman market u Filmskom gradu u Kneza Viseslava pa da vidite sta se radi

Seka

pre 1 godinu

Objavite moj komentar, odavno vec poslat. Ako vam vec nisu zabranili !!!

nataša

pre 1 godinu

Lično verujem da je to sve istinito što je zaposleni u Amanu ispričao. U svim njihovim prodavnicama čim se uđe na vrata oseća se strašan smrad od pokvarenog mesa. Hiljadu puta sam našla margarin sa maslacem da mu je istekao rok upotrebe i to stoji danima da ga ne smakinju. pa ono ako prođe prođe. strašno

lence

pre 1 godinu

inspekcije ne rade svoj posao,nije samo aman vec i u drugim marketima nikad sveze meseo.drze ga u vitrinama dok ne pocrni.prosetajte malo do mirijeva pa pogledajte .hrana nam je otrov.sta reci u delezu radnik sip iz dzaka beli krompir ,iz krompira curi voda kao da su ga tog momenta oprali.kod ideje sve staro i uvelo.inspekcija ,inspekcija i samo inspekcija .

Cole5

pre 1 godinu

Meni ovo liči na udar konkurencije dobro smišljen od stranih trgovačkih lanaca koji nam prodaju mesosa sa proteklim rokom iz evrope i to potpumo legalno jer naši propusi u ovom domenu nisu usklađeni sa evropskim propisima. Elem svaku ovakvu vest i izjavu treba proslediti ispekcijskim organima i da recimo ispekcija iz Beograda odradi ispekcijski pregled u nekom drugom gradu i obrnuto.

zara

pre 1 godinu

Šta radi veterinarska inspekcija!!!. Otkaze za neodgovorne inspektore, a mesarima u Amanu smesta otkaz!!!. To sigurno rade i u drugim marketima i najodgovorniji za to su inspekcije, koje vlasnici marketa podkupljuju!!!!!.

Fedja

pre 1 godinu

Nije mi jasno zasto je prvo ovaj tekst objavljen pa se zahteva da inspekcija izvrsi pregled u radnajama "Amana". Zar nije trebalo da bude obrnuto jer ste ovako dali mogucnost vlasnicima da uklone mnoge tragove o nepravilnostima i prevarama potrosaca.Ako je ovo istina vlasnicima bezuslovna kazna zatvora , zatavranje radnji , oduzimanje imovine i zabrana obavljanja delatnosti u narednih dest godina. Ako je ovo istina onda je to pomracenje ljudske svesti.

Mila

pre 1 godinu

To nije ništa nepoznato nama koji smo radili po raznim velikim marketima, mesarama i slično. Gde god sam radila, to isto se radilo, meso pralo, mešalo sa vinobranom ili drugim preparatima, suhomesnato dimljeno brisalo ili pralo stalno, prali pod mlazom vode sveže sireve kada oljigave, brisao se istekli datum acetonom, vraćale kobasice i suhomesnato u proizvodnju gde ih obrade ponovo i sl.promene namenu i opet stave u prodaju. Svugde to rade, decenijama unazad. Ja sam radila u velikom marketu, pa u mesari gde su isto to radili još 2010 godine.

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

Pozdrav iz Engleske..... to nije samo u prodavnici 'Aman' ... to se radi i ovdje , zbog pomanjkanja prehrambenih proizvoda. Kupac ce sam odlucivati da li mu se prehrambeni proizvod svidja ili ne .. da li ce kupiti ili ne , bez ikakve odgovornosti prodavaca. Sto je bilo bilo je, kada su u pitanju rokovi za prehrambene proizvode... tose vise vratiti nece ... To uskoro mozete ocekivati i u drugim trgovinskim lancima .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija