• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

17.02.2023

12:02

I MIRIS I UKUS, ALI I PLJAČKA! Ko je ovde lud? Proizvodi se u Srbiji, a u Beču jeftinija!

Informer DN

Zaštitnik potrošača

I MIRIS I UKUS, ALI I PLJAČKA! Ko je ovde lud? Proizvodi se u Srbiji, a u Beču jeftinija!

Podeli vest

Kafa "grand gold", koja se proizvodi u Srbiji, skuplja je kod nas nego u Austriji! Tako 200 grama ovog napitka usred Beča košta 341 dinar, dok se u našim marketima prodaje po ceni od 370 dinara, što znači da je kilogram kafe kod nas skuplji 150 dinara nego "naša" kafa u inostranstvu.

Cena kafe u Srbiji drastično je porasla prošle godine. Iako se proizvođači pravdaju porastom cena sirovine, ta priča ne pije vodu. Kafa je u Srbiji za godinu dana poskupela za 25 odsto, a prosečan stanovnik na godišnjem nivou popije četiri i po kilograma ovog napitka.

Proizvođači i te kako koriste činjenicu da naši građani vole kafu i ne mogu bez nje, pa se ispostavilo i da je plaćamo najskuplje u ovom delu Evrope. Sada je, međutim, posebno zanimljiv pomenuti slučaj u vezi sa cenom "grand kafe" s obzirom na to da se ona proizvodi baš u Srbiji. Ipak, na rafovima u inostranim marketima je jeftinija.

U udruženjima potrošača kažu da im nije jasna ova matematika, osim da se očigledno na ovaj način pelješe domaći potrošači.

Foto: Informer DN

Zgranuti kupci

Da je srpska kafa zaista jeftinija u inostranstvu, potvrdio nam je i Milan D. koji živi i radi u Austriji. Prema njegovim rečima, on je bio šokiran kada je video cenu kafe u našim prodavnicama.

- Mi Srbi volimo domaću kafu, stranci to slabije piju i onda kupujemo naše proizvode. Sreća, pa sada ima dosta radnji sa našim proizvodima, tako da ne moramo mnogo da brinemo. Kada sam nedavno došao u Srbiju za praznike, obišao sam malo radnje misleći da su srpski proizvodi u Austriji mnogo skuplji. Međutim, kada sam video cenu kafe, blago rečeno, ostalo sam zgranut. Hteo sam da kupim nekoliko kesica i ponesem sa sobom, ali shvatio sam da se to ne isplati. A i nije samo reč o razlici u ceni, nego sama ta činjenica da je nešto što se proizvodi u Srbiji jeftinije u inostranstvu baš me je šokirala i iznervirala - priča nam ogorčeni Milan i dodaje da je naša kafa u Beču na akcijama još jeftinija.

Da nema logične računice ni objašnjenja da kafa koja se proizvodi u našoj zemlji ovde košta skuplje nego u drugim državama, ekonomski mnogo "jačim", pored potrošača, potvrđuju i stručnjaci.

"Atlantik" bez odgovora

Ekipa Zaštitnika potrošača obratila se kompaniji "Atlantik grupi", koja je vlasnik "grand kafe", kako bi nam objasnila kako to da je njena kafa toliko skuplja u Srbiji nego u inostranstvu. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

Tako Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva", koje je i objavilo slike kao dokaze o razlici u ceni kafe kod nas i u Austriji, kaže da se ovde ide svesno na veću zaradu, pošto se zna da je kafa omiljeni napitak našeg naroda.

Foto: Informer DN

Nema opravdanja

On dodaje da proizvođači koriste tu činjenicu i prosto pljačkaju naše građane, jer je očigledno da cena njihovih proizvoda može da bude i niža.

Pod istragom zbog cene

Ova kompanija je odranije poznata po nepoštenoj poslovnoj praksi, o čemu svedoči i to da je tokom 2021. godine bila pod istragom Komisije za zaštitu konkurencije! Naime, nakon analize kretanja cene kafe na tržištu Srbije u periodu od pet godina, Komisija je pokrenula postupak protiv vlasnika "donkafea" i "grand kafe" zbog sumnje da su se dogovarali o ceni i poskupljenjima. Takvi dogovori su protivzakoniti i štetni, pre svega po građane Srbije.

- Ovo nije prvi ovakav primer, mi smo već ukazivali na to, pa je sada već očigledno da proizvođači samo gledaju kako da zarade što više novca i da su zbog cene dosta više u Srbiji. Oni često kao objašnjenje za skupoću pominju inflaciju i rast cena energenata, ali sumnjam čak i da je inflacija krivac za ovako visoke cene, već je rat u Ukrajini i inflacija i sve što se dešavalo prošle godine postalo gotovo izgovor što cene idu u nebesa - napominje Gavrilović i dodaje:

- Proizvođač svakako ima daleko manje troškove za dopremanje prodavnica u Srbiji nego za izvoz u Austriju ili neku drugu zemlju i nema nikakvog opravdanja da postoji razlika u ceni. Treba da uzmemo u obzir i da je standard u jednoj zemlji Evropske unije daleko viši nego kod nas, pa ni tu nema logike kada su cene u pitanju. Proizvođačima i trgovcima naruku ide i to što naš narod obožava da konzumira kafu i spada među najveće ljubitelje ovog napitka na Balkanu, ali i šire, pa će platiti bilo koju cenu.

I "donkafe" skuplja u inostranstvu

"Grand kafa" nije jedina kafa koja u inostranstvu ima daleko povoljniju cenu nego kod nas. Kako je ranije pisao Zaštitnik potrošača, i kafa "donkafe minas", koja se proizvodi i pakuje u Srbiji, u inostranstvu je znatno jeftinija nego kod nas! Primera radi, u domaćim marketima širom zemlje "donkafe moment" košta i do 990 dinara za pola kilograma, dok isto to pakovanje u Švedskoj košta 494 dinara. Ništa nije bolja situacija ni sa "donkafe minas", koja u Austriji, tačnije u Beču košta 580 dinara, dok je kod nas u radnjama i po 887!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sini

pre 1 godinu

I sta se sad čudite...pa sve je jeftinije u inostranstvu nego kod nas. Sad sam imao goste iz ljubljane par dana i ljudi su sokirani jer je sve al bas sve skuplje dosta nego kod nas. A di au nasa primanja i standard, ni blizu. Daleko smo mi od normalne drzave za zivot. U cgori je bukvalno svaki nas prozivod jedriniji nego kod nas.

Ljuba

pre 1 godinu

Kafa se izvozi BEZ nase akcize, poreza i trgovackih marzi! Kada Austrijanci na uvoznu cenu dodaju SVE svoje namete, i dalje su jeftiniji od nas! Tako, npr, na Malti, 500gr. Grand kafe kosta okruglo 6.00€. Ko je pametan shvatice “ ‘di su nasi novci”

Ja

pre 1 godinu

Sami sebi skacete u stomak. Zar niste pisali da je tamo kriza, skupo, bla, bla, bla. Drzava omogucava ovu pljacku. Svi pobegose u inostranstvo.

Ljuba

pre 1 godinu

Nepotrebno pitanje postavljate, zašto je kafa kod nas skuplja nego u Beču, kad i sami znate da u Srbiji postoje Zakoni koji se ne sprovode., a ovo, i ne samo kafa, je čisto RATNO PROFITERSTVO i iskvarenot ljudi.

Zoran

pre 1 godinu

Treba napisati koliki je pdv na kafi u Austriji, kolika je akciza na kafi... pa onda doći di marže... Dršte lopova! A ko je lopov!?

ŠTO STE PILI KAPUĆINO, PILI STE! Ako nastavite, SVESNO PRISTAJETE NA PLJAČKU!
Zaštitnik potrošača

ŠTO STE PILI KAPUĆINO, PILI STE! Ako nastavite, SVESNO PRISTAJETE NA PLJAČKU!

Ni poznati, renomirani evropski brendovi ne prezaju da podvale potrošačima, pa je tako ljubitelje instant kapućina poznate nemačke marke "jakobs" ovih dana razočaralo to što su na rafovima prodavnica zatekli nova, smanjena pakovanja svog omiljenog napitka. Kesica ovog kapućina sa bilo kojim ukusom sa 14,4 grama smanjena je na 11,3, a cena je ostala ista - od 55 do 57 dinara.

08.02.2023

13:02

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija