• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/Maja Jovanović

06.03.2022

12:13

MARKO KON: Zdravlje je bilo PRIMARNI RAZLOG DIJETE, estetski mi se DOPADALO što sam KRUPAN!

printscreen instagram/markojkon

Kultura

MARKO KON: Zdravlje je bilo PRIMARNI RAZLOG DIJETE, estetski mi se DOPADALO što sam KRUPAN!

Podeli vest

Volim da kažem da mi je cilj 106 kilograma jer sam počeo sa 156, pa bi bila lepa cifra da za pedeseti rođendan objavim da sam smršao 50 kilograma, kaže Marko Kon

Karijeru Marka Kona teško je opisati u jednoj rečenici. Svoj talenat za muziku proširio je na nekoliko oblasti, te se, osim komponovanjem i aranžiranjem, bavi i pisanjem pesama, a i sam je izvođač muzičkih numera. Mnogi današnji hitovi nastali su u kreativnoj radionici ovog multitalentovanog umetnika, te se može reći da je zaslužan za izgradnju muzičke scene kakva je danas.

Prvu pesmu napisao u osnovnoj školi

Marko Kon je od najranijeg detinjstva pokazivao ljubav prema muzici. Još u prvom razredu osnovne škole napisao je svoju prvu pesmu, čak je i tokom školskih dana imao svoj dečji bend. Talenat je nastavio da razvija i tokom srednje škole, kada je osnovao bend svirajući električnu gitaru, koju je od roditelja dobio na poklon jer je osnovnu školu završio kao vukovac. Marko danas svira čak sedam instrumenata, a muziku drži maltene u malom prstu.

Tokom dugogodišnje karijere vešto je koketirao sa žanrovima, pa smo tako pre više od deceniju dobili šaljivu numeru "Medo, Brundo", koja je postala hit u celom regionu, a danas broji više od 98 miliona pregleda na Jutjubu. Marko je svoje znanje i umeće nekoliko puta prikazao i kroz muzičko takmičenje "Beovizija", čiji je i sam veliki fan. Bio je jedan od autora teksta za pesmu "Ludi letnji ples", sa kojom su "Flamingosi" i Luis pobedili na Beoviziji 2006, i koproducent i koaranžer pesme "Zauvijek, volim te", sa kojom je Stefan Filipović predstavljao Crnu Goru na Pesmi Evrovizije 2008. u Beogradu. Konov pobednički nastup na Beoviziji 2009. sa pesmom "Cipela" bilo je njegovo prvo predstavljanje publici kao vodećeg pevača. Kon je sa svojim timom zauzeo 10. mesto u drugoj polufinalnoj večeri Evrovizije 2009. godine u Moskvi i nisu se plasirali za nastup u finalu. I ove godine Marko je radio pesme čak dvoje učesnika Beovizije Angelini i Vasku.

Dok je stvarao karijere pevačima, u jednom periodu zapostavio je svoje zdravlje, što je rezultiralo brojnim problemima sa kojima se suočio. Pre dve godine rešio je da uzme stvar u svoje ruke i posveti se dijeti, gubitku kilograma i regulisanju celokupnog stanja organizma.

 

 

Pre više od godinu dana počeo si sa redukovanom ishranom. Koji ti je bio početni motiv?
- Počeo sam sa dijetom na leto 2020. godine i još uvek se držim toga. Zdravlje je bilo primarni razlog. Estetski mi se čak dopadalo da budem krupan.

Sa suprugom se upoznao na ulici, pa otišli u gej klub

Marko i Milica Kon jedan su od najskladnijih bračnih parova na javnoj sceni Srbije. U braku su 12 godina, imaju dvoje dece, ćerku Klaru i sina Ernesta. Kako su oboje poznate ličnosti, njihov odnos je prilično transparentan, a mnoge je oduševila priča o njihovom poznanstvu:
- Upoznali smo se tako što sam ja njemu prišla na ulici. Dodali smo se preko Fejsbuka, on nije tada bio toliko poznat. Ja sam u tom periodu imala lažan profil na ovoj društvenoj mreži. Išla sam u klub sa drugom, videla Marka i dotrčala sam do njega. I tako smo se upoznali, pozvala sam ga u gej klub to veče i pošao je sa nama. Tako je počela naša priča - ispričala je Milica svojevremeno u jednoj emisiji.

Da li si zbog viška kilograma imao i zdravstvenih problema i koje?
- Imao sam, naravno. Reč je o hipertenziji i dijabetesu.

Šta podrazumeva dijeta koje se pridržavaš?
- Dijeta koje se pridržavam podrazumeva kalorijski deficit i potpuno ukidanje ugljenih hidrata. Da budem precizan, do 50 grama dnevno. Kombinovano iz svih namirnica.

Jesi li si se u ovom procesu savetovao sa lekarima kako bi pronašao najbolji način za mršavljenje po svoj organizam?
- Svakako. Bez lekara bi bilo nemoguće ovo izvesti. Naći lekara koji mi odgovara bilo je najteže. Bilo je potrebno da on ima razumevanja, da ima strpljenja da mi objasni metaboličke procese. Ja sam komplikovan pacijent. Sa druge strane, veoma sam poslušan kada nešto usvojim. Ali ako bi doktor nastupio sa pozicije: "Ja znam, ti ne znaš. Ja kažem, ti, slušaš" odmah bih se okretao i odlazio. Ali to je ipak moj lični stav, znam ljude kojima je baš takav pristup bio neophodan za rezultate.

 

 

Koji je najveći izazov sa kojim se suočavaš u ovom procesu?
- Pa i nema izazova. Jednostavno je, ne jedeš kao ranije.

Stric epidemiolog Kriznog štaba Srbije

Više od dve godine ceo svet, pa i Srbija, vode borbu protiv koronavirusa, koji nam je svima promenio život iz korena. Od prvog dana pandemije u Kriznom štabu naše države nalazi se epidemiolog Predrag Kon, za koga se u javnosti saznalo da je Markov stric. Muzičar je tada govorio da mu stric nije u zavidnoj poziciji s obzirom na veliku odgovornost koju nosi zbog odluka koje kao deo Kriznog štaba mora da donese, ali da misli kako on stoički podnosi celu situaciju.

Posle kog perioda si primetio prve rezultate?
- Prvi "udarac" bio je genijalan. Smršao sam 10 kilograma za dve nedelje.

Kako psihološki prolaziš kroz ovaj proces, ipak menjaš životne navike iz korena?
- Sada su se već uključili sujeta i ponos u ceo proces, pa mi prija što uspevam ono što sam zacrtao.

Koja kilaža ti je željeni cilj i da li sadašnji način ishrane planiraš da nastaviš i nakon toga?
- Volim da kažem da mi je cilj 106 kilograma jer sam počeo sa 156, pa bi bila lepa cifra da za pedeseti rođendan objavim da sam smršao 50 kilograma. Sada sam na 112,5 i vraški sporo ide dalje mršavljenje.

 

 

Osim ishrane, da li u proces uključuješ i fizičke aktivnosti?
- Ne. Nikakve fizičke aktivnosti ne praktikujem, bar za sada.

Sve više ljudi radi operaciju suženja želuca. Jesi li razmišljao o toj opciji?
- To je odličan način.

Da li je i tvoja porodica na redukovanoj ishrani?
- Deca nisu. Supruga Milica je stalno na nekoj dijeti, kao i većina žena. Njoj to uopšte nije potrebno, kao ni većini žena.

Šta si saznao o svom zdravlju tokom ovog procesa?
- Ništa novo što već dosad nisam znao. Bio je samo problem dovesti hormone u red.

Da li ti je teže sada da izdržiš dijetu ili kada si tek počeo?
- Sve vreme je isto. Na momente teško, na momente lako.
 

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija