• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs/J.L.

11.03.2024

12:08

Zbog ovoga nikada nije slavio rođendan, a pravo ime mu nije bilo Dragan! Na današnji dan preminuo legendarni glumac Gaga Nikolić

ATAIMAGES

Kultura

Zbog ovoga nikada nije slavio rođendan, a pravo ime mu nije bilo Dragan! Na današnji dan preminuo legendarni glumac Gaga Nikolić

Podeli vest

Danas se navršava osam godina otkako nas je napustio jedan od najvećih i najvoljenijih glumaca na ovim prostorima, Dragan Gaga Nikolić.

Dragan Nikolić bio je srpski i jugoslovenski glumac. Zbog stila glume je od strane obožavalaca okarakterisan kao "šmeker sa karakterom gospodina".

Njegovo kršteno ime je Dragoslav međutim tokom celog života bio je poznat kao Dragan zbog jednog nesporazuma, a javnosti je manje poznato da Gaga svoj rođendan nikada nije slavio zbog jednog tragičnog događaja koji ga je zadesio upravo na dan svog rođendana.

Nikada nije slavio rođendan

Život Dragana Nikolića obeležile su, nažalost, tri smrti. Ali, jedna je posebno uticala na prepoznatljiv osmeh kojim je plenio na filmskom platnu.

Naime, na današnji dan i baš na rođendan Dragana Nikolića, umro je njegov stariji brat Miroslav, zbog čega Gaga nikada više nije proslavljao svoj rođendan. Gubitak rođenog brata ga je potpuno prtomenio. Srpski glumac se nakon toga prilično povukao u sebe, bio je na ivici depresije i veoma dugo je patio. 

Nakon toga, Draganu je preminula i majka za koju je bio veoma vezan, a poslednji udarac u nizu bio je odlazak Bore Todorovića sa kojim je četiri decenije bio nerazdvojan. Do kraja živorta je isticao da su te tri smrti obeležile njegov život.

Ljubav njegovog života

Glumicu Milenu Dravić upoznao je 1969. godine na snimanju filma "Horoskop". Venčali su se tajno, 1972. godine u pauzi tokom snimanja filma Kako su se volele dve budale. Brak su sklopili u Gradskoj upravi Vračar, a kuma sa venčanja bila im je glumica Seka Sablić, koju je Nikolić poznavao sa Akademije za pozorište, film, radio i televiziju.

Njihovo venčanje je bilo spontano, bez pompe,venčanice, a njihov brak trajao 45 godine sve do smrti Dragana Nikolića 2016. godine. Veoma retko su pričali jedno o drugom, ali su uvek isticali da su jedno drugome najveća podrška i najstroži kritičar. Kako je Milena Dravić jednom ispričala, njihova ljubav je bila i ostala mnogo više od onoga što je napisana o njima i uvek je bila ponosna na ono što su imali. 

 

 

Životno delo i smrt

Zajedno sa Milenom je glumio u velikom broju filmova, kao i u mnogim televizijskim serijama. 

Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od trideset filmova; ističu se još „Horoskop“ „Bube u glavi“, „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, "Mlad i zdrav kao ruža", „Bez reči“ , „Kičma“ , "Nacionalna klasa", "Ko to tamo peva", „Banović Strahinja“, gde je za ulogu turskog pljačkaša Alije nagrađen Zlatnom arenom u Puli, „Sezona mira u Parizu“ , „Nešto između“, "Balkan ekspres" , „Obećana zemlja“, "Poslednji krug u Monci", "Original falsifikata", "Podzemlje" "Pljačka Trećeg rajha" "Montevideo, vidimo se!" i u mnogim drugim filmovima.

Foto: facebook.com

Spomenik Draganu Nikoliću u Vrnjačkoj Banji

Godine 2000. dodeljena mu je Nagrada „Pavle Vuisić“, koja se dodeljuje glumcu za životno delo.  Preminuo je 11. marta 2016. godine nakon duge i teške bolesti na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Magazin

Džet set

Srbija