• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Saša Kostić

19.06.2024

12:47

Po Titovom naređenju snimljen najskuplji film: Holivudske zvezde, plakat crtao Pablo Pikaso, a Bata Živojinović dobio najveći honorar u karijeri

Informer/Profimedia/printscreen

Kultura

Po Titovom naređenju snimljen najskuplji film: Holivudske zvezde, plakat crtao Pablo Pikaso, a Bata Živojinović dobio najveći honorar u karijeri

Podeli vest

- Boris Dvornik i Petar Kralj su u filmu glumili besplatno jer su obojica bili na odsluženju vojnog roka u JNA - priča producent Nikola Popović.

Zbog filma "Bitka na Neretvi" iz 1969. godine Holivud je prvi put stigao u Jugoslaviju! Novca je bilo dovoljno da se ostvari megalomanska zamisao i u jedno domaće ostvarenje uvrste tada najzvučnija svetska glumačka imena: Jul Briner, Franko Nero i Orson Vels, kao i najveće domaće zvezde Milena Dravić, Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić.   

Za potrebe ovog filma tadašnja Jugoslovenska narodna armija (JNA) ustupila je producentima ove ratne drame 10.000 vojnika, među kojima su bili i glumci Petar Kralj i Boris Dvornik. Budžet za ovaj film odobrio je lično predsednik SFRJ Josip Broz Tito

Foto: Printscreen/Youtube

Milena Dravić u filmu "Bitka na Neretvi"

- Boris Dvornik i Petar Kralj su u filmu glumili besplatno jer su obojica bili na odsluženju vojnog roka u JNA. Snimanje za potrebe 'Neretve' bio je njihov vojni zadatak koji je spadao u rok službe - ispričao je jednom prilikom glavni producent filma Nikola Popović i dodao da je još jedan njihov kolega na taj način završio u "Neretvi":

Foto: Printscreen/Youtube

Ljubiša Samardžić u filmu "Bitka na Neretvi"

- Makedonski glumac Kole Angelovski je takođe po vojnoj naredbi glumio u filmu i igrao vojnika Žiku jer je i on u to vreme služio vojni rok.

Velimir Bata Živojinović je za ulogu komandira Stoleta dobio najveći honorar u svojoj karijeri, a koliko je to novca, do danas je ostala nepoznanica.

Foto: Printscreen/Youtube

Bata Živojinović u filmu "Bitka na Neretvi"

- Veliki deo od tog novca potrošio je za popravku svog automobila kojim je sleteo s puta pri dolasku na snimanje negde oko Gornjeg Vakufa. Zbog toga je bio dodatno kažnjen od strane produkcije jer mu je u ugovoru pisalo da tokom snimanja filma ne sme da upravlja motornim vozilom. Sećam se da se Bata tada požalio novinarima da ga je cela ta nevolja koštala oko 700 hiljada tadašnjih dinara - otkrio je Popović.

Producentkinja "Neretve" Maja Medić ispričala je da je to najskuplji film ikada sniman na ovim prostorima.

Foto: Printscreen/Youtube

Scena iz filma "Bitka na Neretvi"

- Moguće da je to i dan-danas najskuplji film na Balkanu. Snimanje je trajalo godinu i po dana. Pravi budžet filma se ni ne zna. Taj iznos se kreće između sedam i 12 miliona tadašnjih dolara. Više od 50 državnih preduzeća su takođe finansijski pomogla da se snimi ovaj film - kaže Maja.

Ona priča kako je došlo do toga da poster za film za englesko tržište nacrta čuveni španski slikar Pablo Pikaso.

Foto: Youtube prinstceen/Alux.com

Španski slikar Pablo Pikaso

- Nije tražio nikakav honorar, nego samo sanduk najboljeg jugoslovenskog vina. Premijera filma je bila 29. novembra 1969. godine u Sarajevu, a tom događaju su prisustvovali Omar Šarif, Sofija Loren i druge holivudske zvezde. Zanimljivo je da se u filmu govori srpski, nemački, italijanski i francuski, što je retkost za naša ostvarenja. Film je 1969. godine bio nominovan za Oskara u kategoriji van engleskog govornog područja - ispričala je producentkinja ovog filma.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)
Live TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)

Glumica Radmila Živković preminula je danas u 72. godini života. Ostavila je brojne uloge u kultnim filmovima i serijama. U specijalnoj emisiji Informer TV glumac Irvan Mensur, sin Velimira Bate Živojinovića, Miljko Živojinović, Ivana Vujić, bivša direktorka Narodnog pozorišta i Molina Udovički Fotez, umetnički direktor drame Narodnog pozorišta.

20.09.2024

21:01

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)
Live TV

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)

Mosadu je cilj da utera strah u kosti stanovništvu. Trenutno se pola Bliskog istoka ustručava da uključi mobilni telefon, pa čak i kućne uređaje. U narednih mesec dana treba da se održi nešto što je nazvano "Poslednji test za čovečanstvo" gde će se utvrditi da li je već sada veštačka inteligencija pamentija od ljudi. Rezultate istraživanja nećemo saznati. Na ove teme u emisiji "Otvoreni studio" govorili su ekonomista Bojan Dimitrijević, Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i istoričar Goran Šarić.

20.09.2024

20:18

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu
Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu

Ljubitelji kulinarstva u Srbiji sigurno znaju ko je Anamaria Babičković. Za one koji nisu pratili prvu sezonu tv serijala Masteršef, takmičenje kuvara amatera pred kamerama i pod budnim okom profesionalnog žirija, ova mlada Subotičanka osvojila je drugo mesto. Ali ceo rodni grad, a moguće i veći deo Srbije, smatra je pobednicom!

20.09.2024

18:18