• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Saša Kostić

22.08.2024

10:05

"Više ne snimam, naradila sam se"! Mira Banjac za Informer: "Kada umrem, neka svako uzme kome šta treba"

Informer/shutterstock

Kultura

"Više ne snimam, naradila sam se"! Mira Banjac za Informer: "Kada umrem, neka svako uzme kome šta treba"

Podeli vest

Mira Banjac (94) je punih 75 godina na sceni, a svoju prvu ulogu odigrala je još davne 1949. godine u pozorištu u Sremskoj Mitrovici. Kasnije je veliku popularnost stekla ulogama u kultnim filmovima "Varljivo leto '68", "Balkanski špijun", "Lepota poroka" i "Sećaš li se Doli Bel".

Mira je odigrala i zapažene uloge u mnogim serijama Siniše Pavića, poput "Porodičnog blaga", "Bele lađe", "Diplomci", "Obraz uz obraz", "Vruć vetar" i mnogim drugima.

Odmah na početku razgovora sa Mirom dotakli smo se našeg slavnog scenariste koji je preminuo pre šest dana u svojoj 91. godini života.

- Otišao je značajan čovek. On je jedan od naših najboljih scenarista. I on i Gordan Mihić. Radio je vrlo dobre serije, sa dobrim tekstovima, dobro se igralo. Uvek je to bilo dobro promišljeno do kraja. Pisao je uglavnom komedije, ali su imale i neku drugu stranu koja je bila malo gorka. On je vrlo mudro sve to radio - počinje priču Mira za Informer.

Foto: Printscreen/Youtube

Mira Banjac u seriji "Porodično blago"

Legendarna glumica kaže da je imala veliku čast što je igrala u mnogim njegovim projektima.

- Prošla sam kroz te njegove tekstove i to mi je ostalo kao jedan deo moje karijere. I sa dobrim glumcima sam radila. Prošla sam kroz dobre kadrvoe i dobre glumce. Žao mi je Siniše, jeste da je bio star, ali mi se činio da je uvek bio veoma vitalan - priča Mira i dodaje da je Pavićeva supruga Ljiljana takođe zaslužna za uspehe njegovih tekstova:
- Njegova desna i leva ruka bila je njegova supruga Ljiljana koja je veoma zaslužna za mnoge dobre serije koje su napisane. Ostavili su veliki pečat u celoj srpskoj televizijskoj kinematografiji.

Foto: Printscreen/Youtube

Mira Banjac i Bata Stojković u filmu "Varljivo leto `68"

Mira kaže da je gubitak slavnog scenariste nenadoknadiv.

- Sinišu ću pamtiti po sjajnim radovima i rad sa njim je jedan lepi deo moje karijere. Žao mi je što ga nema, to ćemo teško nadoknaditi - kaže Mira.

Iako je do nedavno snimala seriju "Zakopane tajne" Mira kaže da trenutno ništa ne radi jer joj njeno zdravstveno stanje to ne dozvoljava.

Foto: Zoran Sinko

 

- Imam dosta poziva, ali više ne snimam, ja sam neizvesna. Trenutno ne bih mogla ništa da radim. I ovo vreme me ubija, to je katastrofa za moje godine. Naradila sam se verujte mi - kaže Mira i otkriva po čemu želi da je ljudi pamte kada je više ne bude bilo:
- Kad umrem, sve ove nagrade koje sam dobila neka uzme svako kome šta treba. Važno je samo ono što ostane u ljudima, samo to. A šta je to, to će znati oni koji ostanu posle mene.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Starović: Srbija se ne opredeljuje ni za jednog od kandidata za predsednika SAD, već se u Čikagu zalaže za sopstvene interese!
Politika

Starović: Srbija se ne opredeljuje ni za jednog od kandidata za predsednika SAD, već se u Čikagu zalaže za sopstvene interese!

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nemanja Starović, koji predvodi srpsku delegaciju na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu, istakao je da učešće Srbije na tom skupu ne znači da se ona opredeljuje za bilo koja od dva kandidata za predsedničke izbore u SAD, već je to prilika da na najbolji način predstavi sopstvene interese i ostvari političke kontakte sa važnim predstavnicima međunarodne zajednice.

22.08.2024

13:44

TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!
Live TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!

Vrhovna skupština Ukrajine usvojila je Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom. Šta je cilj tog ukidanja, odgovorili su nam gosti Info jutra teolog Miloš Stojković i Draško Đenović, verski analitičar.

22.08.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija