• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

30.08.2024

12:37

Jedanaesti festival klasične muzike  "Kustendorf Klasik" počinje u subotu na Mećavniku

Kustendorf

Kultura

Jedanaesti festival klasične muzike "Kustendorf Klasik" počinje u subotu na Mećavniku

Podeli vest

Festival klasične muzike "Kustendorf Klasik" počinje u subotu, 31. avgusta i trajaće do 3. septembra 2024. godine, u etnoselu Mećavnik, Mokra Gora.

Festival će biti svečano otvoren u subotu u 21 časova, a nakon obraćanja osnivača festivala Emira Kusturice i Aleksandra Dibalja, načelnika departmana za komunikacije kompanije "Gasprom njeft", koncert će održati ruska pijanistkinja Zarina Šimanskaja i mecosopran Zinaida Carenko, solistkinja čuvenog Marijinski Teatra.

Pijanistkinja Zarina Šimanskaja dobitnica je brojnih međunarodnih pijanističkih takmičenja i nosilac titule umetnice Moskovske filharmonije. Zarina je završila  osnovne i postdiplomske studije na državnom konzervatorijumu "N. A. Rimski Korsakov" u Sankt Peterburgu, i master na Visokoj školi za muziku i pozorište u Hamburgu. Nastupala je na scenama najeminentnijih dvorana u Rusiji, Evropi i Aziji.

Foto: Kustendorf

 

Zarina će na festivalu Kustendorf Klasik izvesti dela Debisija, Ravela i Stravinskog.
Mecosopran Zinaida Carenko solistkinja je čuvenog Marijinski Teatra. Završila je Sanktpeterburški državni konzervatorijum "N. A. Rimski-Korsakov" (klasa Olge Kondine) i dobitnica je brojnih priznanja među kojima su gran-pri, prva nagrada i zlatna medalja na XVII Međunarodnom konkursu "P. I. Čajkovski". Zineida će izvesti dela Čajkovskog, Rimski Korsakova i Kamij Sen-Sansa.

Takmičarski program u kome će se naći 36 takmičara iz Srbije, Rusije i Belorusije, počinje u nedelju, 01.09. O dobitnicima nagrade festivala "Zlatna matrijoška", odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, zatim naš proslavljeni pijanista i profesor na FMU u Beogradu, Vladimir Milošević i kompozitorka i gitaristkinja, Maja Le Ru Obradović.

Foto: Foto: Shutterstock

 

Svakog dana od jutarnjih do kasnih večernjih časova, Mećavnik će biti ispunjen muzikom. Učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičkih škola "Mokranjac" i "Vatroslav Lisinski" iz Beograda pokazaće svoje talente tokom dana, a biće održana i dva koncertna predavanja  o stvaralaštvu kompozitora Petra Stojanovića i Ante Grgina. Muzičku prezentaciju pod nazivom "Renesansa zaboravljenog Petra Stojanovića", održaće mr Nataša Špaček iz MŠ "Mokranjac", uz nastupe meco soprana dr Tanje Obrenović i učenika Jane Novaković i  Lucije Grgurević. Kroz koncertno predavanje "Mala priča Ante Grgina" vodiće Mirjana Rastović, muzička urednica RT Vojvodina uz nastupe flautiskinje Aleksandre Horvat i pijaniste Saše Svijića, profesore muzičke škole "Isidor Bajić" u Novom Sadu.

Foto: Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Večernji sati rezervisani su za koncerte proslavljenih domaćih i svetskih umetnika, a po prvi put biće izvedena i dva muzičko-scenska dela. Drugo veče, 1. septembar, rezervisan je za izvođenje komične opere "Iza operskih kulisa" srpske kompozitorke Vere Milanković.  Operetu će izvesti Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića u saradnji sa DK Studentski grad. Posetioci festivala treće festivalske večeri uživaće u virtuoznim izvođenjima violiniste srpskog porekla Luke Faulisi, pijaniste Bogdana Dugalića i gitariste Uroša Jaćevića. Mlade nade muzičke scene nastupiće takođe uz Umetnički ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića. Na zatvaranju festivala, biće izveden jedinstveni projekat kompozitora Aleksandra Sedlara, dramska opera "Šum šume preko polja". 

Foto: Z.G.

 

Tokom festivala, 1.09. biće otvorena nova galerija pod nazivom "Đuzepe Rotuno" uz izložbu fotografija Janka Kusturice.

Festival Kustendorf Klasik zajednički je projekat renomiranog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft". 

Kustendorf Klasik daje priliku mnogim mladim izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umetnosti, da podele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja. I, što je najvažnije, festival postaje odskočna daska za razvoj muzičke karijere.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Novo životno poglavlje: Đurđević Stamenkovski uručila školski pribor i udžbenike đacima dve škole u Crvenki! (FOTO)
Društvo

Novo životno poglavlje: Đurđević Stamenkovski uručila školski pribor i udžbenike đacima dve škole u Crvenki! (FOTO)

Ministar za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski uručila je školski pribor i udžbenike đacima prvacima u osnovnim školama „Petefi brigada“ u Kuli i „Vuk Karadžić“ u Crvenki, koje je obezbedilo Ministarstvo preko Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava opredeljenih za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinicama lokalnih samouprava u 2024. godini.

30.08.2024

14:16 >> 14:37

Raste broj turista u Srbiji: Evo iz kojih zemalja najviše dolaze
Društvo

Raste broj turista u Srbiji: Evo iz kojih zemalja najviše dolaze

U Srbiji je u periodu januar-jul ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, broj dolazaka turista bio veći za 8,4 odsto a stranih za 14,2 odsto, saopštilo je Ministarstvo turizma i omladine i navelo da najveći broj turista i dalje dolazi iz Rusije, Turske i zemalja regiona, dok je broj dolazaka turista iz Kine veći za 72,1 procenat.

30.08.2024

13:56

TV

Ceo region kritikuje Srbiju zbog nabavke najsavremenijih aviona! Francuska ima razloga za poverenje u našu državu! (VIDEO)
Live TV

Ceo region kritikuje Srbiju zbog nabavke najsavremenijih aviona! Francuska ima razloga za poverenje u našu državu! (VIDEO)

Emanuel Makron ponovo je u gostima u Srbiji. Kakve benefite će imati naša zemlja od ove posete? Makron i Vučić govorili su i o kupovini borbene eskadrile borbenih aviona rafal. Kada Srbija dogovori kupovinu novih aviona, onda je to prst u oku Bošnjacima, Hrvatima, ali i opozicionim medijima. Obnavljanje naših vojnih resursa predstavlja opasnost za ceo svet, a kada to rade drugi, to je za pohvalu. Napredak naše zemlje u svakom pogledu nikada nam neće oprostiti. Na ovu temu u "Info jutru"govorio je savetnik predsednika Vlade za nacionlanu bezbednost prof. dr Miroslav Bjegović.

30.08.2024

13:01

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Loše vesti iz moćne evropske ekonomije! "Primetno je..."
Planeta

Loše vesti iz moćne evropske ekonomije! "Primetno je..."

Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj je u avgustu mesečno porasla za 0,1 odsto na 6,1 odsto pošto je broj nezaposlenih porastao za 63.000 u odnosu na jul na 2,87 miliona, objavila je danas nemačka Savezna agencija za zapošljavanje sa sedištem u Nirnbergu.

30.08.2024

12:41

Amerika se, ipak, lomi! Pojavila se nova anketa!
samo poen!

Amerika se, ipak, lomi! Pojavila se nova anketa!

Demokratski predsednički kandidat Kamala Haris ima jedan procentni poen prednosti u odnosu na republikanskog rivala Donalda Trampa, uoči novembarskih izbora, pokazuje najnovija anketa lista Volstrit Džornal (WSJ).

30.08.2024

08:55

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija