• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

19.10.2024

15:21

Tuga u domu Irfana Mensura! Preminula žena zbog koje je počeo da se bavi glumom (FOTO)

Miloš Rafailović

Kultura

Tuga u domu Irfana Mensura! Preminula žena zbog koje je počeo da se bavi glumom (FOTO)

Podeli vest

Glumica Mima Vuković Kurić, preminula je noćas u 91. godini. Ona je bila prvakinja Niškog pozorišta i jedna od naših najvećih glumica. Mima Vuković Kurić je i maćeha našem velikom glumcu Irfanu Mensuru, a zbog nje je i počeo da se bavi glumom.

Mima Vuković Kurić (Prizren, 1933) jugoslovenska i srpska je pozorišna glumica. Rođena je 1933. godine u Prizrenu. Nakon završene Učiteljske škole 1951. godine upisuje Pozorišnu akademiju u Beogradu u klasi profesora Tomislava Tanhofera.

Diplomira 1955. godine. Tokom studija igrala u Beogradskom dramskom pozorištu a nakon diplomiranja odlazi u mostarsko Narodno pozorište.

Tamo ostaje jednu sezonu i na poziv odlazi u Narodno kazalište Osijek gde ostaje do 1961. godine kada, ponovo na poziv, dolazi u Narodno pozorište Niš. U ovom teatru će sve do penzionisanja 1991. godine odigrati blizu 100 uloga. Jednu sezonu bila je član Pozorišta na Terazijama (1986). Snimala je za radio i televiziju. Igrala je u seriji Vruć vetar. Bila je osnivač i profesor Srednje glumačke škole u Nišu.

Foto: Printscreen/Youtube

Mima Vuković Kurić

Nakon penzionisanja odlazi za Španiju gde je u Teatro della Resistencia odigrala ulogu bake u „Ratnoj priči“. Sa tom predstavom proputovala je Evropu i dobila sjajne kritike prestižnih evropskih kritičara. Višestruko nagrađivana na festivalima u zemlji. Dobitnik mnogih društvenih priznanja.
U Niš se vraća 1995. godine i igra još u dvema predstavama: „Putujuće pozorište Šopalović“ i „Draga Jelena Sergejevna“. Nakon 2001. godine povlači se sa scene.

U periodu septembar - novembar 2012. u Meksiko Sitiju snima viskobudžetni film "La guerra de Manuela Jankovic" (Manuela Jankovic's War) u kome igra glavnu ulogu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija