• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.10.2024

11:52

Čuvena Ksenija Sidorova nastupa 25. oktobra sa Beogradskom filharmonijom (FOTO)

Marko Đoković

Kultura

Čuvena Ksenija Sidorova nastupa 25. oktobra sa Beogradskom filharmonijom (FOTO)

Podeli vest

Muzička zvezda na harmonici, sjajna Ksenija Sidorova, ponovo nastupa sa Beogradskom filharmonijom u petak 25. oktobra na Kolarcu (20h), a dan ranije u okviru festivala NOMUS u Novosadskoj sinagogi.

Pod palicom šefa dirigenta Gabrijela Felca, solistkinja će zajedno sa orkestrom predstaviti neka od najatraktivnijih savremenih dela za harmoniku od kojih su neka napisana ili aranžirana baš za nju.

Jedinstvena i harizmatična umetnica, Ksenija Sidorova, u svom strastvenom muziciranju dočarava sve mogućnosti svog instrumenta. Redovno nastupa sa vodećim svetskim orkestrima uključujući Minhensku filharmoniju, ciriški Tonhale ili Kraljevski orkestar Koncertgebau, a nјen repertoar se proteže od Baha do savremenih, samo za nju komponovanih kompozicija za harmoniku. Upravo će neke od hjih zajedno sa Filharmonijom predstaviti  beogradskoj publici uključujući "Horizonte" savremene bugarske kompozitorke Dobrinke Tabakove, osećajne "Tri balade" Fazila Saja i dinamičnu "Histeriju" Pjetra Rofija.

Foto: Marko Đoković

 

- Fascinira me rad sa savremenim kompozitorima različitog stila i njihovo bogato poznavanje muzičkog jezika harmonike koji predstavlja veliki doprinos literaturi za ovaj instrument. Radeći sa njima uvek naučim nesto novo, ne samo o harmonici već i o muzici uopšte, što je veoma obogaćujuće i jedinstveno iskustvo - rekla je Sidorova povodom novosadskog i beogradskog koncerta.

"Horizonte", savremene bugarske kompozitorke Dobrinke Tabakove, jedne od najaktivnijih autorki svoje generacije, Sidorova je svirala na premijeri ovog dela 2023. godine. Premijerno u Srbiji, takođe će izvesti  „Tri balade“ Fazila Saja, svetski priznatog autora koji je dugo prisutan na programima Beogradske filharmonije podjednako kao autor i izvođač. „Histerija“ Pjetra Rofija, delo koje je mladi kompozitor preradio i posvetio Kseniji Sidorovoj, zaokružuje njen repertoar na koncertima 24. i 25. oktobra sa Beogradskom filharmonijom.

Foto: Marko Đoković

 

Ostatak orkestarskog repertoara donekle se razlikuje na koncertima u Novom Sadu i Beogradu. Nastup u okviru festivala NOMUS, šef-dirigent Gabrijel Felc krunisaće Mocartovom simfonijom „Jupiter“. Dan kasnije u okviru redovne sezone Filharmonije na Kolarcu, koncertni program ima ples u prvom planu uz „Ples satova“ Ponkijelija, „Salomin ples“ Štrausa i Ravelov „Bolero“ kao strasno finale koncerta koji je odavno rasprodat.

Program upotpunjuju klasični hitovi Ponkijelija, Ravela i Štrausa, a dirigentsku palicu drži Gabrijel Felc.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU
Politika

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je današnji „Tajms” objavio neistinitu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi ''Srbija mogla da zaobiđe EU i uđe u BRIKS'', zamolivši britanski list da se javno izvini zbog obmanjivanja javnosti i promeni naslov članka koji je zasnovan na lažnom citatu.

25.10.2024

22:55

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija