• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

22.10.2024

10:23

Naš glumac četiri puta doživeo kliničku smrt! "Hteo sam da pozovem Hitnu pomoć, ali nisam mogao, umro sam!"

Printscreen/Youtube

Kultura

Naš glumac četiri puta doživeo kliničku smrt! "Hteo sam da pozovem Hitnu pomoć, ali nisam mogao, umro sam!"

Podeli vest

Glumac Radko Polič rođen je 18. avgusta 1942. godine u Črnomelju, a studije je završio na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani.

Radko Polič je angažovan u vodećim slovenačkim pozorištima, a nastupao je i u neformalnim grupama širom Jugoslavije. Njegovo najbolje filmsko ostvarenje je uloga u filmu "Idealist" (1976), za koju je nagrađem Zlanom arenom u Puli, Carem Konstantinom u Nišu, te na festivalu u Moskvi 1977. Dvostruki je dobitnik Prešernove nagrade.

Njegova najzapaženija rola u domaćoj kinematografiji je kapetan Ditrih u "Balkan ekspresu", po kojoj ga pamte generacije.

Poslednje godine njegovog života obeležila je konstantna borba za dah, budući da je sve vreme bio priključen na kiseonik.

Foto: © Foto : Youtube/Filmski centar Srbije /Printscreen

Radko u filmu "Balkan ekspres"

- Ja sam 24 sata na kiseoniku, a to još i ne bi bio problem nego ja moram na svakih 6 sati da se inhaliram da bi na taj način uneo lek kako bi mi pluća uopšte radila. Što se srca tiče, sad je to OK. Imam 8 stentova, pa sam po tome rekorder u Sloveniji. A što se pluća tiče, ja sam bio stravičan pušač. Znao sam da popušim po 4-5 paklica dnevno. Pa ja samo jednu paklicu popušim dok popijem kafu. Tako da pored srca i pluća nakupilo se tu još nekih stvari i tako sam ja u zadnjih 7 godina čak četiri puta umro. Jedva su me spasili - ispričao je glumac tokom života za medije.

Zanimljivo je da je četiri puta umro, a u pomenutom razgovoru opisao je do detalja kako je izgledao njegov susret sa smrću.

Foto: © Foto : Youtube/Filmski centar Srbije /Printscreen

Radko Polič

- Najteže je bilo pre nekoliko godina. Tad sam živeo u stanu u prizemlju. Kad sam ustao jedno jutro, nestalo mi je vazduha, pa sam poslednjom snagom otvorio prozor, zgrabio telefon i probao da nazovem Hitnu. Ali nisam mogao, nego sam umro. Neka moja komšinica iznad mene me je nekako čula, pa se spustila iz stana i našla me kako visim iznad prozora. Ona je onda nazvala hitnu, pa su me ubacili nazad u stan, gde su onda pokušali da me reanimiraju. Pošto to nisu uspeli odvezli su me u Urgentni, gde su me vratili u život. Od tada imam stravične probleme, pluća su mi otišla u ku*ac totalno - izjavio je, pa dodao:

Dugo sam bio u Kliničkom centru u Ljubljani i nikako to nisu uspeli da poprave, pa sam morao na kiseonik. I na sve to posle jedno mesec i po dana sam imao opet zastoj i tada su me jedva spasili. E, od tada moram da se inhaliram na svakih 6 sati.

Foto: © Foto : Youtube/Filmski centar Srbije /Printscreen

Radko Polič

Kao neko ko je četiri puta umro, kako kaže, otkrio je šta se dešava tada kada čovek ode na onu stranu.

Ma sve je to laž. Jedino što se sećam da je uvek bilo kada sam umirao da sam pomislio - ao, majko, odoh ja. I drama. Kada su me vratili u život, bilo je kao da sam se ponovo rodio. Ništa ti nije jasno. Pola sata dolaziš sebi i to je kao novo rođenje. Gledaš ljude oko sebe, nemaš pojma zašto svetlo, zašto tama, zašto se nešto pomera, šta to pričaju. E, onda polako vremenom shvatiš da si se ponovo rodio. Baš kao dete. Sad znam kako je to kad se rodiš. Stravično ti smeta svetlo kada se to desi. Boli. I nemaš pojma šta se dešava oko tebe. Ne možeš da se setiš ko si, gde si. Ništa ti nije jasno. Treba ti dva-tri sata da sastaviš sliku: "Aha, ja sam Radko, tu sam u bolnici" - ispričao je Polič.

Foto: © Foto : Youtube/Filmski centar Srbije /Printscreen

Radko Polič

Prisetio se i poslednjeg puta kada su se lekari borili da ga vrate u život.

- Svaki sledeći put kad umireš sve se ponavljalo isto. Nema veze što si već jednom umro, što imaš neko pređašnje iskustvo. Potpuno jednaka iskustva. Poslednji put su me spašavali baš dugo. Umro sam negde između 5 i 6 ujutru i onda su me spašavali ceo dan. Bilo je vrlo teško. Mislili su da ću imati oštećenja na mozgu. Drugi ili treći dan su sa mnom razgovarali kao sa detetom. Iako sam im rekao da znam ko sam i gde sam, objasnili su mi da moraju polako sa mnom jer su se bojali da imam oštećenje mozga pošto sam dugo bio na onoj strani. Ali eto, mozak radi, iako je telo otišlo u ku*ac - kaže Polič.

Slavni jugoslovenski umetnik preminuo je 15. septembra 2022. u 80. godini života, a jednu od poslednjih uloga odigrao je u seriji "Ravna gora" Radoša Bajića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU
Politika

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je današnji „Tajms” objavio neistinitu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi ''Srbija mogla da zaobiđe EU i uđe u BRIKS'', zamolivši britanski list da se javno izvini zbog obmanjivanja javnosti i promeni naslov članka koji je zasnovan na lažnom citatu.

25.10.2024

22:55

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija