• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

25.10.2024

11:11

Knjiga o Srbima na Kosovu i Metohiji podigla svest o značaju srpskog identiteta (FOTO)

Privatna arhiva

Kultura

Knjiga o Srbima na Kosovu i Metohiji podigla svest o značaju srpskog identiteta (FOTO)

Podeli vest

Na 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, u utorak 22. oktobra održana je svečana promocija kapitalne knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku", autora prof. dr Dragoslava Ćetkovića i urednika Nikole Radanovića.

Ovaj izdavački poduhvat Izdavačke kuće "Obeležja plus" i Fondacije Braća Karić predstavlja istorijski dokument od neprocenjive, nacionalne vrednosti. Događaj od kulturnog značaja za srpski narod, okupio je na jednom mestu ugledne ličnosti koje su svojim radom i delom obeležile vreme u kome su živeli na Kosovu i Metohiji. 

Sećanje na minulo vreme je otpočelo uvodnim rečima Jasmine Stoiljković, istaknute prvakinje srpske drame Narodnog Pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici.

Profesor dr Živko Kulić, jedan od govornika na promociji, naglasio je istorijski i kulturni značaj ovog dela i ukazao na to da je knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" mnogo više od proste zbirke biografija - ona je svedočanstvo o hrabrosti i istrajnosti srpskog naroda, koji je vekovima bio čuvar pravoslavne vere i kulture na ovim prostorima. Profesor Kulić je dodao da je ova knjiga neizostavno štivo za sve koji žele da razumeju duboke korene našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Foto: Privatna arhiva

 

Na ovom posebnom događaju, izuzetno emocionalno obraćanje imala je Milanka Karić, počasna predsednica Fondacije Braća Karić, koja je istakla duboku vezu svoje porodice sa Kosovom i Metohijom i važnost očuvanja srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa u ovom svetom delu naše zemlje. Sa iskrenim ponosom, Milanka Karić je naglasila kako je porodica Karić kroz Fondaciju dugi niz decenija posvećena podršci i promociji srpskog nasleđa, naglasivši značaj knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji" kao trajnog svedočanstva o ljudima koji su dali nemerljiv doprinos istoriji i kulturi ovog područja. 

Foto: Privatna arhiva

 

Urednik knjige i novinar, Nikola Radanović, posebno je naglasio značaj fotografija i dokumenata koji upotpunjuju sadržaj, istakavši da je ovaj biografski leksikon jedan od najkompletnijih i najdragocenijih izvora za sve koji istražuju istoriju Srba na Kosovu i Metohiji. Radanović je svesrdno zahvalio profesoru Ćetkoviću na svemu što čini za Kosovo i Metohiju i dodao da je mnogobrojna posećenost na Sajmu knjiga više od same podrške izdanju, zapravo, kolektivna zahvalnost za podizanje svesti o postojanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i čuvanje srpske istorije od zaborava. Urednik je takođe zahvalio predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju na nesebičnoj podršci. 

Foto: Privatna arhiva

 

Autor knjige, prof. dr Dragoslav Ćetković, objasnio je da je ovaj izuzetan leksikon nastao kao rezultat njegove višegodišnje predanosti i želje da sačuva sećanje na ljude koji su svojim životima i delima obeležili Kosovo i Metohiju u najtežim trenucima istorije. 

- Ova knjiga nije samo dokument prošlosti, već i vodič za budućnost. Naša sveta zemlja Kosova i Metohije živi kroz dela ovih ljudi, i to je zavet koji moramo prenositi novim generacijama - rekao je Ćetković i zahvalio premijeru Republike Srbije Milošu Vučeviću, na poseti i interesovanju za ovo delo.

Promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" bila je snažna poruka o važnosti očuvanja našeg nasleđa i sećanja na ljude koji su svojim radom obeležili istoriju srpske južne pokrajine. Ova knjiga ostaje trajni svedok jednog vremena, koje ne smemo zaboraviti i poziv svima na borbu za istinu i pravdu na Kosovu i Metohiji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija