• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

12.01.2019

09:19

STIGLE PRVE FOTOGRAFIJE SA TAMNE STRANE MESECA! To smo čekali

Zanimljivosti

STIGLE PRVE FOTOGRAFIJE SA TAMNE STRANE MESECA! To smo čekali

Podeli vest

Kina je danas objavila fotografije sa tamne strane Meseca koje su slikali lunarni rover i sonda koja ga je tu dovela, što je kineska svemirska agencija nazvala još jednim trijumfom misije na do sada neistraženom delu Zemljinog satelita

Državna televizija je prikazala rover "Jutu 2", što znači "Zec od žada", i sondu "Čang'e 4" na strani Meseca koja je uvek okrenuta od Zemlje. 

Fotografije su preko komunikacionog satelita poslate kontrolnom centru u Pekingu ali se ne zna kada su slikane. 

 - Sonda, rover i komunikacioni satelit su u stabilnom stanju. Postigli su unapred zadate inženjerske ciljeve i sada ulaze u fazu naučnih istraživanja. Objavljujem da je misija 'Čang'e 4', kao deo lunarnog istraživačkog programa 'Čang'e', bila uspešna -  rekao je direktor kineske svemirske agencije Žang Kedjian. 

Na poslatim slikama se vidi kamenita površina s oštim ivicama kratera u pozadini, što će biti izazov za određivanje budućih trasa za rover, prenela je agencija Sinhua. 

Među slikama je i puna panorama od 360 stepeni sklopljena od 80 fotografija koje je sonda uslikala nakon što je izbacila rover na površinu Meseca. 

 - Iz panorame možemo videti da je sonda okružena s mnogo manjih kratera, što je zaista uzbudljivo -  rekao je Li Čunlaj, zamenik direktora kineskih opservatorija. 


Takođe, objavljen je i snimak od 12 minuta koji prikazuje prizemljenje "Čang'e 4", načinjen od više od 4.700 fotografija kamere ugrađene u sondu. Vidi se kako sonda prilagođava visinu leta, brzinu i nagib dok manevriše izbegavajući prepreke na tlu. 

Naučnici se nadaju da će posmatranje kosmosa na niskim frekvencijama tamne strane Meseca, gde su radio-signali sa Zemlje blokirani, pomoći da se sazna više o ranim danima Sunčevog sistema i nastanku prvih zvezda u univerzumu. 

Tamna strana Meseca je mnogo puta posmatrana iz Mesečeve orbite ali nikada nije istraživana na površini.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 5 godina

Stigle prve fotografije iz kineskog studija za filmove.. Na Mesec je nemoguce doci..Cudi me da su i Kinezi poceli sa tim lazima..

burga

pre 5 godina

Nema tu ništa čudno, cela savremenea nauka je globalna zavera u kojoj učestvuju svi. Dobro je poznato i da nije moguće postaviti geostacionarne satelite zbog Van Alenovih pojasa (matematički, geostacionarna orbita je na visini od ~35.000 km, a Van Alenovi pojasevi su na 1000 i 13.000 km), pa opet se ceo svet pravi da ima satelitsku televiziju... Definitivno globalna zavera....

Cuce

pre 5 godina

Pusi kurac Informeru lazljivi,jebali te kinezi u dupe , cela milijarda.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija