• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

18.12.2019

11:47

(FOTO) HABL SNIMIO MISTERIOZNI OBJEKAT IZ DRUGOG SISTEMA! A dobio je i neobično IME!

Zanimljivosti

(FOTO) HABL SNIMIO MISTERIOZNI OBJEKAT IZ DRUGOG SISTEMA! A dobio je i neobično IME!

Podeli vest

Agencija NASA objavila je fotografije misterioznog objekta koji je nazvala 2I/Borisov, a snimio ga je svemirski teleskop Habl

Na fotografiji se vidi kometa ispred udaljene spiralne galaksije, prenosi Independent. Ova fotografija, kako se navodi, prikazuje kometu na putu kroz Sunčev sistem dok se vraća nazad u međuzvezdni prostor.

HARIS DŽINOVIĆ OCENJUJE TVOJE PEVANJE! Pošalji nam klip kako PEVAŠ NJEGOVU OMILJENU PESMU i prisustvuj koncertu u Sava Centru!

Kometu 2I / Borisov prvi put je primetio u avgustu krimski astronom amater, po kojem je ona i dobila ime. Tada je izazvala veliku pažnju širom sveta.

Naučnici su brzo utvrdili da je to drugi međuzvezdani objekat za koji se zna da je posetio naš Sunčev sistem, nakon čuvene "Oumuamua", koja je bila prva kometara koja je ušla u naš solarni sistem.

Foto: Pixabay

Od tada, naučnici slikaju kometu kako se približava Zemlji kako bi je bolje sagledali. Prva zapažanja sa Habla stigla su u oktobru, a nove slike nastale su u novembru i decembru. Ove fotografije nude bolji pregled veličine i drugih detalja ovog posetioca.

U momentu kada je fotografija snimljena objekat je bio udaljen 326 miliona kilometara od Zemlje.

 - Habl nam daje najbolju sliku o njenoj, ali i veličini samog jezgra ove velike komete -  rekao je Dejvid Dževit, profesor planetarne nauke i astronomije na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu, čiji je tim snimio najbolje i najoštrije slike ove prve međuzvezdne komete.

NOĆ IZMEĐU NEDELJE I PONEDELJKA TRAJAĆE 15 SATI, evo zašto

 - Iznenađujuće, naše Habl fotografije pokazuju da je jezgro ove komete 15 puta manje nego što su ranija istraživanja sugerisala. Radijus je manji od pola kilometra. Ovo je važno jer nam znanje o veličini pomaže da odredimo ukupan broj i masu takvih objekata u Sunčevom sistemu i Mlečnom putu. Borisov je prva poznata međuzvezdna kometa, a mi bismo želeli da znamo koliko ima drugih -  zaključio je ovaj profesor.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija