• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

03.10.2020

08:43

Nađen brod koji bi mogao da REŠI JEDNU OD NAJVEĆIH MISTERIJA DRUGOG SVETSKOG RATA - RONIOCI BILI ŠOKIRANI KADA SU VIDELI ŠTA JE NA NJEMU

Zanimljivosti

Nađen brod koji bi mogao da REŠI JEDNU OD NAJVEĆIH MISTERIJA DRUGOG SVETSKOG RATA - RONIOCI BILI ŠOKIRANI KADA SU VIDELI ŠTA JE NA NJEMU

Podeli vest

Neverovatno otkriće!

Poljski ronioci locirali su brod „Karlsrue“, za koji se nadaju da sadrži blago ukradeno iz Rusije tokom Drugog svetskog rata, a mogao bi da pomogne i u pronalaženju Ćilibarske sobe.

Ukrašena ćilibarom i zlatom, neprocenjiva odaja se nalazila u Katarininoj palati u Sankt Peterburgu. Poslednji put je viđena u nekadašnjem Kenigzbergu, odnosno danas Kalinjingradu.

Brod „Karlsrue" isplovio je iz Kenigzberga 1945. godine krcat tovarom pre nego što su ga sovjetski avioni potopili kod obale Poljske.

 

 

Ronioci iz „Baltiktek“ grupe kažu da su konačno pronašli olupinu.

„Tragamo za njom još od prošle godine od kada smo shvatili da na dnu Baltičkog mora možda leži jedna od najzanimljivijih nerešenih misterija“, kaže jedan od ronilaca Tomas Stahura.

Olupina je, kako navodi, praktično netaknuta, a u njenim skladištima pronašli su vojna vozila, porcelan i mnoge sanduke sa još uvek nepoznatim sadržajem.

„Karlsrue“ se našao u sklopu operacije „Hanibal“, jedne od najvećih pomorskih evakuacija u istoriji, kojom je više od milion nemačkih vojnika i civila iz istočne Pruske pobeglo pred sovjetskim trupama pred kraj Drugog svetskog rata.

 

 

Dokumentacija iz tog vremena otkriva da je brod napustio luku sa velikim tovarom i 1.083 putnika.

„Svi ovi podaci stimulišu maštu. Pronalaženje nemačkog broda sa sanducima još uvek nepoznate sadržine na dnu Baltičkog mora možda će otkriti mnoge tajne“, kaže jedan od ronilaca Tomas Zvara.

 

 

Ćilibarska soba napravljena je u Prusiji, a onda data Petru Velikom kao poklon 1716. godine.

Nacisti su je rasklopili i odneli u Kenigzberg odakle joj se gubi trag.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija