• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.03.2021

14:16

5 STVARI KOJE SIGURNO NISTE ZNALI O VAŠEM OMILJENOM NAPITKU! Sledeći put kada ga budete pili UŽIVAĆETE JOŠ VIŠE!

Zanimljivosti

5 STVARI KOJE SIGURNO NISTE ZNALI O VAŠEM OMILJENOM NAPITKU! Sledeći put kada ga budete pili UŽIVAĆETE JOŠ VIŠE!

Podeli vest

Da li ste istinski ljubitelj espresso kafe? Jeste? Onda obratite pažnju na sledeći tekst u kojem vam donosimo zanimljivosti koje najverovatnije niste znali o ovom sjajnom napitku

ESPRESSO NIJE VRSTA KAFE

Jedna od najvećih zabluda u vezi sa espressom u koju svi verujemo – espresso nije vrsta kafe već vrsta pića, napitka. Konkretno, radi se o posebnoj vrsti metode za pravljenje kafe koja koristi visoki pritisak. Pod visokim pritiskom se vrela voda “gura” kroz fino mlevenu kafu.

ESSPRESO NIJE “NAJJAČA” KAFA

Ukoliko govorimo o količini kofeina koji sadrži, espresso kafa, verovali ili ne, ima tri puta manje kofeina od šolje turske kafe. Zbog male količine serviranja od svega 30 ml, prosečan espresso ima 50 do 55 mg kofeina.

42 ZRNA KAFE

Ako je verovati navodima, 42 je tačan broj zrna dovoljan da se napravi jedna šoljica kvalitetnog espressa.

Foto: Shutterstock

EVO KO REGULIŠE CENU KAFE

Kafa je izuzetno važan deo italijanske svakodnevice. Iz tog razloga vlada Italije reguliše cenu espressa tako da bude dostupna svima.

KAKO DA PREPOZNATE SAVRŠENI ESPRESSO?

Šta to čini savršeni espresso? Pena, koja se nalazi na vrhu svakog dobrog espressa, trebalo da bude 3-4 mm debljine, kako bi se zadržale supstance koje isparavaju.

Foto: pexels.com

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17