• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Agromedia.rs

22.07.2021

07:17

AKO ŽELITE da vam BAŠTA duže izgleda RASKOŠNO, onda redovno radite OVO i biljke će duže cvetati

Zanimljivosti

AKO ŽELITE da vam BAŠTA duže izgleda RASKOŠNO, onda redovno radite OVO i biljke će duže cvetati

Podeli vest

Većina jednogodišnjih, kao i pojedine višegodišnje biljke, produžavaju cvetanje tokom čitavog perioda vegetacije ukoliko im se redovno odstranjuju uveli cvetovi

Ova mera se često zaboravlja, a važno je da se primenjuje kako bi se, sa jedne strane održao izgled same biljke a sa druge, kako bi se poboljšala njena kondicija, saznajemo na sajtu Agromedia.rs.

Zašto se ukljanjaju uveli cvetovi

Ovaj postupak važan je kako bi se izgled bašte održao na željenom nivou tokom čitave sezone. Biljka gubi na svojoj atraktivnosti kako cvetovi počinju da joj se suše, čime se narušava izgled same te biljke, ali i čitave bašte u celini.

Kako biljci počnu da opadaju latice istovremeno započinje proces stvaranja semena, te se sva energija biljke usmerava na razvoj semena umesto na rast cvetova. Učestalo uklanjanje uvelih cvetova, upravo može preokrenuti ove prirodne procese u biljci, te će ona biti prinuđena da deo energije nastavi da kanališe ka razvoju cvetova, što će rezultirati zdravijim izgledom biljke i kontinuiranim cvetanjem. Mnogim višegodišnjim biljkama ova mera pospešuje sposobnost cvetanja.

Iako velikom broju baštovana ovaj postupak može delovati kao dosadan zadatak kojem se ne nazire kraj, efekat koji se njime postiže, a to je višestruko cvetanje u bašti, može ovaj napor učiniti dovoljno vrednim truda.

Foto: Shutterstock

Kako da vam cveće duže cveta?

Neke od biljaka koje ovaj trud nagrađuju drugim cvetanjem, koje po pravilu duže traje od prvog su: neven, kadifica, petunija, lepa kata, devojačko srce, plamenac, žarvonjak, vučika, žalfija, salvija, veronika, hajdučka trava, ehinacea.

Pravilno odstranite uvele cvetove

Ovaj postupak je veoma jednostavan budući da je potrebno samo zakinuti ili odseći peteljku uvelog cveta koja se nalazi iznad zdravog sloja listova. Postupak je potrebno ponoviti sa svim uvelim cvetovima biljke.

Ponekad je lakše primeniti postupak orezivanja i odstraniti nekoliko santimetara vrha biljke koliko je dovoljno da se uklone svi uveli cvetovi. Tom prilikom bi trebalo proveriti da se među uvelim cvetovima ne krije i poneki novi pupoljak, te ukoliko je to slučaj, pupoljak bi trebalo zaobići tako što bi se izrezala peteljka iznad njega.

Ukoliko počnete da praktikujete ovu meru učestalo i što ranije tokom sezone, zadatak će postajati sve lakši.

Započinjanje ove prakse u proleće, suočiće vas sa svega nekolicinom biljaka kojima su cvetovi uveli i dati vam priliku da se naviknete. Ponavljanje procesa na svakih nekoliko dana pretvoriće ovaj baštovanski zadatak u svojevrsnu rutinu. Sa druge strane, ako se odlučite da sa ovom praksom započnete u ranu jesen, posao uklanjanja uvelih cvetova vas lako može preplaviti i postati isuviše zahtevan.

Ipak, za svakog baštovana, ne postoji ništa lepše od toga da gleda kako bašta buja i cveta, a sa praksom uklanjanja uvelih cvetova tokom čitave sezone, priroda će vas nagraditi drugim talasom cvetanja kako biste mogli da uživate u lepoti boja, oblika i mirisa cvetova još više.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija