• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnik/informer.rs

13.08.2021

07:17

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Naučnici tvrde da mogu da zaustave STARENJE, a evo i kako

Zanimljivosti

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Naučnici tvrde da mogu da zaustave STARENJE, a evo i kako

Podeli vest

Naučnici iz Izraela tvrde da su uz pomoć kiseonika uspeli da vrate biološki sat unazad i na taj način uspore starenje

Nedavno istraživanje vodio je profesor Šai Efrati sa Univerziteta u Tel Avivu, zajedno sa timom iz medicinskog centra Šamir.

Oni su uzimali zdrave, odrasle osobe, starije od 64 godine i stavljali ih u hibernetičku komoru. Davali su im čist kiseonik 90 minuta, pet dana nedeljno, tokom naredna tri meseca.

Ispostavilo se da je kod njih proces starenja ne samo odložen - već je i obrnut.

Foto: Shutterstock

Naučnici uspeli da uspore starenje?

Studija je objavljena u renomiranom časopisu „Starenje“, ukazuje da bi ova terapija mogla da preokrene dva ključna pokazatelja biološkog starenja: skraćivanje DNK telomera i nakupljanje time prouzrokovanih ćelija starenja.

I tvrde da može. Posle terapije ćelije starenja smanjile za 10-12 procenata, što je neverovatan uspeh.

Telomera je završetak hromozoma. To je kratki ponovljeni niz nukleotida koji štiti hromozom od razgradnje. Napravljena je od ponavljajućih sekvenci nekodirane DNK i služi kao odbojnik za zaštitu hromozoma od oštećenja tokom replikacije.

Svaki put kada dođe do replikacije, ovi odbojnici su pogođeni, što ih čini sve kraćim i kraćim. Jednom kada telomere dostignu određenu dužinu, ćelija se više ne može replicirati, što dovodi do njenog starenja, preneo je javni servis.

Starenje ćelije i njeno nepravilno funkcionisanje na kraju prouzrokuju čak i bolesti, kao što je recimo rak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 2 godine

Pa to nije nista novo. Zar se ne secate da je i Michael Jackson spavao u takvoj komori. Imao je jednu kod kuce.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija