• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/novosti

19.03.2020

13:13

TRGOVCI NE STIŽU DA IZLOŽE ROBU: Iako su prodavnice dobro snabdevene, građani prave zalihe

Vesti

TRGOVCI NE STIŽU DA IZLOŽE ROBU: Iako su prodavnice dobro snabdevene, građani prave zalihe

Podeli vest

Državni organi rade na određivanju prodajnih objekata za seniore koji bi trebalo da rade od 4 do 7 časova

Državni organi rade na obezbeđivanju mreže prodajnih objekata koji će nedeljom od 4.00 do 7.00 ujutru, kada nema nikoga na ulici, biti otvoreni za snabdevanje starijih od 65 godina kojima je zabranjen izlazak, pišu "Novosti". Njima će biti omogućeno da tom prilikom kupe sve što im je potrebno za narednih sedam dana.

Većina opština i gradova već je formirala dežurne ekipe koje su zadužene za pomoć seniorima koji nemaju nikog mlađeg u domaćinstvu ili okruženju. Oni će im pazariti namirnice i lekove koji su im potrebni. Takvu podršku obezbediće i ostale lokalne samouprave.



Dobra snabdevenost prodavnica 

Prodavnice sa prehrambenom robom su dobro snabdevene, ali pojedini građani i dalje neodgovorno kupuju prekomerne količine, uprkos brojnim apelima državnih organa da to ne čine, jer zaliha ima i više nego što je potrebno. Takvim neracionalnim ponašanjem mogu da stvore nestabilnost na tržištu.

- I pored značajno povećane tražnje obezbeđeno je redovno snabdevanje zahvaljujući velikim naporima ljudi koji rade u trgovini - kažu u Privrednoj komori Srbije. - Oni su pored lekara, heroji u ovoj kriznoj situaciji.

Ponovo ističu da u magacinima ima dovoljno robe i da nema potrebe za gomilanje zaliha. Kako objašnjavaju, oko 80 odsto namirnica koje se nalaze u maloprodaji su domaća roba, koju mi proizvodimo, a za veliki deo osnovnih životnih namirnica imamo viškove. Apeluju da građani pazare količine koje su im potrebne, kako bi se održala stabilnost na tržištu.

- Namirnica ima dovoljno - ističu u "Univereksportu". - Ulažemo maksimalne napore da stignemo do svake radnje i da u najkraćem roku popunimo sve police.



Pojedini trgovinski lanci su kao odgovor na neracionalno velike nabavke uveli ograničenje na kupovinu pojedinih proizvoda.

Na spisku namirnica koje se ne mogu neograničeno pazariti su brašno, kristal šećer, dugotrajno mleko, ulje i negazirana voda, za kojima je poslednjih dana bila nerealno povećana potražnja. Ograničenje se odnosi na pojedine robne marke, a ne na kompletne kategorije ovih proizvoda.

U jednom trgovinskom lancu su odredili da se pri jednoj kupovini može pazariti do šest flaša od litar i po "obične" vode, do šest litara ulja, do šest kilograma brašna i kristal šećera i do 12 litara dugotrajnog mleka. U drugom hipermarketu limit je niži i ne može se kupiti više od tri boce vode, pet kilograma brašna.



 
U strahu su velike oči
 

Povremeno se plasiraju informacije da na rafovima nema nekog proizvoda. I trgovci i nadležni organi poručuju da je moguće da dođe do takve situacije, ali to je samo trenutno, jer je potrebno da se roba dopremi iz magacina. Često u prodavnicama može da se zatekne slika da su zaposleni dopremili paletu sa određenim proizvodom i ostavili da potrošači sami uzimaju, jer ne stižu da poslažu robu na police.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!
ZAPAD U NEVERICI

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!

Stotine hiljada Ukrajinaca beže iz Evropske unije (EU) u Belorusiju, tražeći sigurnije okruženje od onog koje su očekivali u „prosperitetnoj“ Evropi . Ova migraciona kretanja ukazuju na promene u percepciji EU kao sigurnog utočišta, a to je pitanje koje je izneo beloruski ministar spoljnih poslova, Maksim Riženkov, na zasedanju Ujedinjenih nacija (UN).

06.10.2024

10:40

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija