• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

10.08.2020

10:00 >> 11:11

ŠTA SVE SADRŽE SREDSTVA ZA MRŠAVLJENJE? Preparati za skidanje kilaže opasni po život, ove sastojke izbegavajte

Vesti

ŠTA SVE SADRŽE SREDSTVA ZA MRŠAVLJENJE? Preparati za skidanje kilaže opasni po život, ove sastojke izbegavajte

Podeli vest

Uobičajeni sastojci ovih proizvoda su guarana, hrom, karnitin, koji ozbiljno mogu da ugroze vaše zdravlje. Zato, ako ih već konzumirate, pažljivo pročitajte njihov sastav

Svi oni koji do željene vitke linije pokušavaju da dođu uz pomoć preparata za mršavljenje, dobro bi trebalo da prouče šta ti proizvodi zaista sadrže. Većina njih imaju zajedničke satojke. Svaki od dole nabrojanih u većim količinama može da izazove nuspojave, koje itekako anuliraju ona pozitivna dejstva ukoliko ih zaista ima. Tako uzrokuju aritmiju, povišen krvni pritisak, a neki od njih čak i sterilitet. 

Mnoga od tih sredstava za mršavljenje sadrže kofein i efedrin, koji osim što smanjuju apetit, mogu da izazovu razne neželjene efekte, pa čak i smrt. Takvi preparati pospešuju funkcije svih organa, ali, ako se pretera, mogu da izazovu ozbiljne posledice po zdravlje. 
Tako vam ni jedan nutricionista nikada neće prporučiti preparate za mršavljenje, koji, kako apeluju, moraju da se drže pod strogom kontrolom.

Efedrin (Ma Huang)


Alkaloidi efedrin i pseudoefedrin nalaze se u preparatima namenjenim za lečenje simptoma prehlade i astme. Efedrini alkaloidi stimulišu centralni nerni sistem i podstiču rad srca i uzrokuju sužavanje krvnih sudova. Istovremenom konzumacijom efedrina i kofeina deluje se na centralni nerni sistem na način da se smanjuje apetit, ali i podstiče oksidacija masti. Međutim, pozitivne posledice možda i nisu bitne ukoliko unosom preparata za mršavljenje izazovete pojave poput ubrzanog rada srca, povišenog krvnog pritiska, nesanice, srčanog i moždanog udara.

Foto: Pixabay

Guarana

Guarana, koja je alkaloid kofeina, deluje kao diuretik i zahvaljujući navedenom svojstvu smanjuje telesnu težinu. Ipak, guarana značajno ubrzava rad srca i podože krvni pritisak te se ne preporučuje njen unos u svrhu mršavljenja. 

Hitosan

Hitosan se dobija iz hitina, koji je nalik prehrambenim vlaknima. Navedeni satojak stvara čvrste ljušture jastoga i dugih rakova. Njegovo svojstvo je vezivanje masti i supstanci topivih u mastima.
Pomoću hitosana neprobavljena mast izlučuje se iz organizma te bi na navedeni način hitosan zaista mogao da pomogne da smršate. Ipak, treba napomenuti kako su stvari topive u mastima, između ostalog, i preparati s estrogenom i pilule koje se koriste kako ne bi došlo do pojave začeća, zato treba biti svestan činjenice kako kako hitosan utiče i na njihovo delovanje. Hitosan se nikako ne preporučuje osobama koje su alergične na rakove. 

Karnitin (L - karnitin)

Karnitin se u telu sintetiše iz lizina i metionina, dve esencijalne amino-kiseline. Karnitin ima glavnu ulogu u prenosu dugolančanih masnih kiselina u mitohondrije, gde iste oksidiraju, a takođe utiče na metabolizam acetil - koenzima - A.
Ipak, činjenica je kako se navedena dodatna energija dobijena unosom karnitina verovatno pojavljuje samo kod osoba kojima nedostaje koje imaju nedostatak karnitina u telu. 

Hrom

Hrom je esencijalni element u tragovima koji, u svom biološki aktivnom obliku, utiče na insulin te tako ima određenu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina.
Ipak, prema nekim istraživanjima navodno je utvrđeno da hrom u obliku dodatka ishrani ne utiče na gubitak telesne mase. Neke od propratnih pojava unosa hroma u organizam mogu biti glavobolja, nesanica kao i promene raspoloženja. 

NEMAMO POJMA ŠTA DAJEMO DECI! "Pez sour mix" štetnom veštačkom bojom farba jezik i zube

 

DHEA (dehidroepiandrosteron)

DHEA je hormon koji izlučuje kora nadbubrežne žlezde, a njegova koncentracija u telu se smanjuje kako osoba stari. U tkivima se DHEA pretvara u aktivne androgene i estrogene. Nivo androgena i estrogena u vezi je s masnim tkivom, konstitucijom tela, pa čak i obimom struka i bokova.
Sa unosom DHEA treba biti vrlo oprezan iz razloga što DHEA može da poveća rizik za nastajanje hormonski povezanih tumora poput raka prostate i dojki.

CLA (Konjugirana lionska kiselina)

CLA je masna kiselina koja se, između ostalog, nalazi u suncokretu, govedini i mleku. Navedena kiselina navodno bi mogla da ima antikancerogena delovanja, međutim, istraživanja koja bi potvrdila navedeno na ljudima još nisu urađena.
Velika je verovatnoća da CLA može da smanji količinu masnog tkiva u organizmu. Međutim, treba biti oprezan iz razloga što istraživanjima nije potvrđena bezopasnost dugoročnog uzimanja CLA. 

Johambin

Johambin je glavni alkaloid prisutan u kori drveta johimbe. Nedostatak johambina, koji podsticanjem izlučivanja norepinefrina deluje kao pomoć pri mršavljenju, proizlazi iz činjenice kako za navedeno ne postoji dovoljan broj dokaza. Neželjene posledice uzimanja johambina podrazumevaju nervozu, teskobu, nesanicu, učestalo mokrenje, vrtoglavicu, drhtanje mišića, glavobolju, upalu zglobova i promene krvnog pritiska.
Treba napomenuti da, ukoliko se odlučite za unos johambina, morate biti svesni i činjenice da on deluje i kao afrodizijak. 
 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Čestitka predsednika Vučića pripadnicima 63. padobranske brigade: Uvek ste ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu!
Politika

Čestitka predsednika Vučića pripadnicima 63. padobranske brigade: Uvek ste ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu!

Vojna svečanost povodom Dana 63. padobranske brigade i 80 godina od njenog osnivanja, Dana vojnih padobranaca održana je danas na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu, a kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ukazom predsednika Republike Aleksandra Vučića jedinici je dodeljen Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena 63. padobranskoj brigadi, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i izvršavanju bezbednosnih zadataka.

13.10.2024

18:41

TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)
Live TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)

Situacija na Bliskom istoku se ne smiruje, ratu u Ukrajini se ne nazire kraj, a svet strahuje od globalnog sukoba. Da li će doći do eskalacije koja će prerasti novi svetski rat? Na ovo pitanje su, tokom gostovanja u "Info danu", odgovorali politički filozof Dragoljub Kojčić, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i akademik profesor dr Dragan Radenović.

13.10.2024

18:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka