SAZNAJTE KAKO VAM VENTILATOR U RERNI POMAŽE KOD PEČENJE HRANE! Možete ga naći u svim prodavnicama!

Shutterstock

22:23 Lifestyle 0

stvarukusa | 20. 10. 2019.

SAZNAJTE KAKO VAM VENTILATOR U RERNI POMAŽE KOD PEČENJE HRANE! Možete ga naći u svim prodavnicama!

U današnje vreme, većina šporeta ima ventilator u rerni. Zahvaljujući njemu topao vazduh cirkuliše, što vodi do brže pripreme jela, kolači brže porumene, meso postaje hrskavije za kratko vreme

Kod korišćenja rerni sa ventilatorom, treba da se vodi računa o nekim pravilima. Na primer, kada pripremate kolače, koji se peku na tihoj vatri i treba im više vremena, dobro je da ne koristite ventilator. Skroz suporotno, kada želite da pečete jelo koje treba da se seče brzo i na visokoj temepraturi, koristite ventilator.

Važno je da znate da ventilator dodajte dodatnih 20 stepeni. Tako da ako vam je u receptu predloženo jelo koje se peče na 200 stepeni, ako koristite ventilator, podesite na 180.

Za razliku od običnih rerni, ako imate sa ventilatorom, nije potrebno prethodno da je ugrevate. Postoji rizik da pregori, kod nekih modela. Ako pečete meso, torte, kolače, hleb ili kifle – nije potrebno da ugrevate prethodno.

Vazduh koji se brzo kreće, značajno povećava brzinu kojom se toplota prenosi na hranu. To je veoma korisno kada želite da površina jela koje pripremate bude braonkasta, na primer kada pripremate pečeno meso ili hleb.

Rerne sa ventilatorom nisu toliko dobre kada pripremate delikatesna jela, kao na primer krem karamel i kolače koji mogu prebrzo da zagore.

Kada pravite keksiće, u zavisnosti kakav efekat želite, treba da procenite da li da koristite ventilator ili ne.

Topao vazduh koji cirkuliše, garantuje da će u celoj rerni temperatura ostati stalna. Naravno, nekim receptima je potrebna pažljivija termička obrada.

Od velike koristi prilikom korišćenja ventilatora je termometar za rernu. On je relativno jeftin i možete ga naći u mnogim prodavnicama, u kojima se prodaje roba za kuću.

To se stavlja unutra u rernu i pomaže vam da odredite kakva je temeratura. Stavite na rešetku gde ostavljate hranu za pripremu, zato što je u donjem delu rerne temperatura različita.

BONUS VIDEO:




Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]