• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.12.2021

14:55

VEŽBATE, A SVE VAS BOLI? Kako se rešiti upale mišića posle prvih treninga u teretani

Ljubav

VEŽBATE, A SVE VAS BOLI? Kako se rešiti upale mišića posle prvih treninga u teretani

Podeli vest

Malo je onih koji se posle prvih treninga i vežbanja ne žale da imaju upala mišića i da ih "boli celo telo". A otkako su teretane posle dvomesečne pauze ponovo počele da rade, sve više je vežbača sa ovim "simptomom"

Profesionalni treneri i fizijatri tvrde da je to slučaj kod većine početnika i da neprijatni bolovi nastaju zbog nepripremljenosti vežbača i da to ne bi trebalo da ih spreči da odustanu od treninga.

Kako nastaje

- Kada naporno treniramo ili se bavimo nekim teškim fizičkim poslovima, a telo nije naviknuto na takav napor, u strukturi mišićnih vlakana dolazi do mikrooštećenja. Upala se obično javlja tek narednog dana, ali oni koji redovno treniraju imaju vrlo blage upale, koje lako prevazilaze ili ih uopšte nema - piše "Men's Health".

Koliko traje

U zavisnosti od toga u kojoj meri je vaš trening bio intenzivan, upala mišića traje obično od 24 do 72 sata nakon samog treninga.

Kako sprečiti

Početnicima se preporučuje da sa instruktorom pre samog treninga sastave plan vežbi kojim će se postepeno prilagođavati spravama.

Foto: Shutterstock

Vežbanje

 Istezanje je obavezno - kako pre treninga, tako i posle vežbanja. Tako ćete rasteretiti mišiće i lakše ćete prevazići upalu. U istezanje i zagrevanje tela spada vožnja bicikla, preskakanje vijače, lagano trčanje.

Vežbe zagrevanja su neophodne pre samog treninga, jer telo tako pripremate za fizički napor, a i sebe ćete poštedeti mogućih upala bolova. Traju od pet do 15 minuta, a čim osetite da vam je temperatura tela povišena, spremni ste za trening.

Pijte vodu jer ona održava normalnu telesnu temperaturu i hladi mišiće koji se naprežu.

Najbolji lekovi

Lagana masaža prija i opušta, a preporučuje se da koristite kokosovo ulje
Stavite hladne obloge na kritična mesta
Prošetajte, ma koliko vam bilo teško da se krećete
Popijte tabletu magnezijuma

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija