• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

16.07.2019

10:46

MALINE SPREČAVAJU DIJABETES! Jedite ih redovno!

Ljubav

MALINE SPREČAVAJU DIJABETES! Jedite ih redovno!

Podeli vest

Ako redovno jedete maline imaćete lepši ten, jaču kosu, bolje zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, snažniji imunitet i manji rizik od upala

Ovo ukusno bobičasto voće ima jaka antioksidativna svojstva. To znači da smanjuje delovanje slobodnih radikala i tako štiti od raka debelog creva, dojke, materice, jednjaka i prostate.

Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje ćelija raka, tako što ih podstiču na apoptozu, odnosno samouništenje.

UKUSAN I OSVEŽAVAJUĆI! Napravite sorbe od lubenice!

Dvesta grama ovog voća na dan sadrži preporučene količine vitamina C. Obiluje i vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom K, E5, manganom, magnezijumom, bakrom, kalijumom i omega 3 masnim kiselinama.

Foto: Pixabay

Oni čija je ishrana bogata malinom imaju manji rizik da se ugoje i razbole od dijabetesa. Ketoni u ovim crvenim plodovima zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi. Oni podstiču metabolizam masti i smanjuju masne naslage.

Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2. Adiponektin vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i drugih bolesti koje prate dijabetes tipa 2.

Prednost ishrane malinom je i u tome što kožu čini otpornijom na štetne zrake sunca. U tu svrhu korisno je i ulje od maline koje odlično štiti kožu, jer sadrži visok nivo omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina i vitamina E.Procenjuje se da je zaštitni faktor ovog ulja između 30 i 50.

Osim za zaštitu od sunca, ulje maline je dobro i za negu kože. Naročito za smanjivanje bora, strija, ekcema, dermatitisa i uopšte svih upalnih stanja kože.

Foto: Shutterstock

Nije lekovit samo plod, već i list maline. Čaj od lista ove biljke pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscetka iz vagine. Primenjen nakon porođaja ubrzava oporavak materice i podstiče stvaranje mleka. Ovaj čaj može da se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje proliva i kod očnih oboljenja. Priprema čaja: kašičicu lista maline prelijte šoljom vruće vode. Procedite nakon 10 minuta i pijte toplo, dve do tri šolje na dan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija