• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/mondo/informer

04.11.2019

15:03

SELFITIS, SMARTFON PALAC, NOMOFOBIJA... Da li i vi patite od neke bolesti 21. veka?

Ljubav

SELFITIS, SMARTFON PALAC, NOMOFOBIJA... Da li i vi patite od neke bolesti 21. veka?

Podeli vest

Prekomerna upotreba mobilnog telefona i računara oštećuje vid, polako i skelet, a negativno utiče i na spavanje. No, tu se lista modernih bolesti koje su direktno povezane sa tehnologijom ne završava...

Skoro četiri sata dnevno prosečna osoba provede gledajući u telefon, što je pravi teror za kičmu - pokazalo je istraživanje sprovedeno u Orlandu. Moderna spravica oštećuje vid, polako i skelet, a negativno utiče i na spavanje. No, tu se lista modernih bolesti koje su direktno povezane sa tehnologijom ne završava. Ako ste anksiozni kada niste pri telefonu, moguće je da patite od nomofobije; ukoliko ne možete da prestane sa selfijima - verovatno imate selfitis... 

Problemi sa vratom

Naginjanje glave napred dok skrolujemo po Instagramu stavlja ogroman pritisak na vrat - spinalni hirurzi kažu da je pritisak na kičmu kada je glava u ovom položaju čak 27 kilograma! Zbog toga što je glava često u ovom položaju, može da se javi bol i zapaljenje, a kod nekih se stvaraju i kvržice na zadnjem delu vrata. Osim toga, što pritisak duže traje, veći je rizik da se poremeti cirkulacija i da dođe do artritisa.

10 ZNAKOVA DA VAS PARTNER VARA! DRUGI I PETI su posebno važni!

Da biste ojačali mišiće, morate redovno da se istežete i vežbate, ali i da češće razmišljate o tome u kakvom vam je položaju telo, te da se ispravljate kad god se setite.  

Foto: Shutterstock

Sindrom kompjuterskog vida

Koristite kompjuter ili mobilni više od tri sata dnevno? Vrlo je moguće da imate neki od simptoma onoga što se zove sindrom kompjuterskog vida. Najčešće tegobe su glavobolja, zamagljen vid, crvenilo i svrab očiju, kao i problemi sa spavanjem ukoliko kompjuter ili mobilni telefon koristite pred spavanje.

SAZNAJTE KOLIKO ĆETE ŽIVETI uz pomoć ovog JEDNOSTAVNOG TESTA SA STEPENICAMA

SKT

Utrnuli prsti ili bol koji se širi kroz šake i celu ruku (javlja se uveče, odnosno noću ili odmah ujutru) predstavljaju prve znakove mogućeg sindroma karpalnog tunela (SKT) ili ukleštenog nerva ruke, bolesti karakteristične za one koji svakodnevno provode sate za tastaturom. U većini slučajeva, sindrom može u potpunosti da se izleči primenom metoda fizikalne terapije, poput masaže, elektro ili hidroterapije, kineziterapije, imobilizacije... Ukoliko provodite mnogo vremena ispred kompjutera, podesite stolicu i tastaturu tako da ruke budu savijene pod uglom od 90 stepeni. Ispravite leđa dok sedite i, kad god je to moguće, koristite ergonomske proizvode. 

Kao meru prevencije uvedite redovno treptanje - na svakih pola sata trepnite desetak puta polako da bi se oči navlažile, a na svakih 20 minuta 20 sekundi fokusirajte neki predmet na udaljenosti od šest metara. Vežba će umanjiti naprezanje oka pri radu na blizinu.

Smartfon palac

Istraživanja pokazuju da 43 odsto korisnika smartfona u nekom trenutku ima problem sa bolom u palcu usled korišćenja telefona. Ponavljanje tog pokreta - pomeranja palca dok skrolujemo po društvenim mrežama - može da dovede do trnjenja, bola, ali i grčeva u prstima, zglobu i ramenu. Zapravo je u pitanju tendinitis, kada tetiva koja savija palac postaje upaljena.

Kako biste sprečili probleme, počnite da odmarate palčeve, savetuju lekari i s vremena na vreme ih odmenite drugim prstima. Takođe uvedite svakodnevne vežbe istezanja zglobova i prstiju kako bi tetive ostale savitljive. Razmislite o tome koliko često koristite zglobove i koliko često ih odmarate.

DA LI STE ČULI ZA PRAVILO '3-6-9-12'? Stručnjaci ga toplo preporučuju roditeljima!

Zavisnost od igrica 

Školarci već od sedme godine provode sate ispred računara igrajući igrice, a Svetska zdravstvena organizacija je od ove godine klasifikovala zavisnost od kompjuterskih igara kao bolest. Onima koji imaju ovaj problem igranje igara je prioritet u odnosu na sve druge dnevne aktivnosti, a simptomi mogu da budu manjak sna i zapostavljanje društvenog života. 

Foto: Shutterstock

Ograničenja moraju da postoje, savetuju psiholozi, a najbolje ih je postaviti u predtinejdžerskom uzrastu (11-12 godina), mada nikada nije kasno da se stvari isprave ako su roditelji spremni da se angažuju. Ukoliko nemaju snage da postave granice, preporučuje se porodična terapija.

Nomofobija

Kembridžov rečnik otkrio je da je reč godine za nama "nomofobija", koja označava "strah ili strepnju od ideje ostajanja bez mobilnog telefona ili nemogućnosti da se on koristi". Jedno istraživanje je pokazalo da 53 odsto korisnika mobilnih telefona postaje anksiozno kada im ova spravica nije pri ruci, a kod nekih se javljaju čak i pravi napadi panike.

  

Studije pokazuju da ograničavanje vremena provedenog na Fejsbuku i Instagramu na 20 minuta dnevno može da ublaži simptome. Ukoliko strah dosegne nepodnošljiv ili jedva podnošljiv nivo ili ograničava kvalitet života, treba potražiti pomoć psihoterapeuta.

POVIŠEN PRITISAK JE ČESTA POJAVA TOKOM JESENI! Evo šta treba da radite!

Selfitis

Psiholozi i lekari u SAD i Velikoj Britaniji tvrde da je opsesivna potreba za snimanjem i postavljanjem selfi fotografija na društvene mreže istinski mentalni poremećaj. Selfitis, kako je nazvano ovo stanje, uključuje objavljivanje više od šest selfija dnevno, iza čega se često krije manjak samopouzdanja i pokušaj da se osoba uklopi u svoju okolinu. 

Foto: pexels.com

Simptomi su slični drugim vrstama zavisnosti i, ukoliko ih primetite kod sebe, razmislite o tome da potražite pomoć stručnjaka.  

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 


 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija