• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

04.01.2020

17:18

BOL JE NEKAD JAČI OD ONOG POROĐAJNOG! Pesak i kamenje, ali ne na plaži!

Ljubav

BOL JE NEKAD JAČI OD ONOG POROĐAJNOG! Pesak i kamenje, ali ne na plaži!

Podeli vest

Stvaranje peska, a potom i kamena u bubrezima nastaje tiho, podmuklo i bez najave, da bi se na kraju oglasilo nepodnošljivim, žestokim bolom u donjem delu leđa

O razlozima za nastanak kalkuloze, kako se to stručno kaže, i terapiji koja se primenjuje govori za Ljubav&Zdravlje dr Natalija Damjanović, specijalista interne medicine – nefrolog iz MediGroup dom zdravlja Dr Ristić.

UPALU BEŠIKE NIKADA NE LEČITE SAMI! Infekcija se može PROŠIRITI NA BUBREGE!

- Kalkuloza se javlja se kod oba pola, kod muškaraca tri puta češće nego kod žena, ali se učestalost kod žena povećava poslendjih godina. Mogući razlozi su promena u ishrani, gojaznost, visok krvni pritisak. Kalkuloza je češća u predelima sa suvom i tolom klimom, tamo gde u ishrani dominiraju so i mesne prerađevine. Najčešće se javlja između treće i pete decenije života, a u oko 50 odsto slučajeva se ponavlja u prvih pet godina od  trenutka postavljanja dijagnoze. Nije zanemarljiv ni procenat ljudi kod kojih može doći do oštećenja bubrežne funkcije – navodi dr Damjanović.

Foto: Shutterstock

Prisustvo kamena u bubregu se  otkriva slučajno, pri rutinskim  ultrazvučnim pregledima stomaka ili urinarnog trakta.

STRUČNJAK ZA ZDRAVU ISHRANU SAVETUJE: Ovih pravila se pridržavajte kako bi vam creva i stomak radili kao SAT

- Pacijenti nemaju nikakve tegobe, ponekad samo osećaju tup bol ili osećaj težine u slabinskom delu leđa. Pri pokretanju samog kamena, nastaju izuzetno jaki bolovi (bubrežne kolike) koji se javljaju u bubregu i šire ka mokraćnoj bešici, što zavisi od same pozicije kamena. Pri ulasku kamena u uski mokraćni kanal, nekad se formira prepreka oticanju mokraće prema bešici, pa nastane zastoj, koji dodatno pogoršava bolove, dovodi do proširenja kanala, nekad i oticanja bubrega – naglašava dr Natalija.

LEK ZA SVE BOLESTI! Uzmite jednu kašičicu OVOG ulja svakog jutra!

U zavisnosti od veličine kamena, može doći do spontane eliminacije, ali sam prestanak bolova ne znači da je do toga i došlo.

- Ukoliko je već uočeno prisustvo kamena, potrebno je prvenstveno naći uzrok nastajanja i isključiti metaboličke promene koje do vode do njegovog stvaranja. Neophodni su redovni kontrolni pregledi, pri čemu se prati veličina kamena, najčešće ultrazvučno na oko šest meseci. Ukoliko ne stvara probleme i nema tegoba, ne bi trebalo eliminisati ga po svaku cenu. Kada pređe veličinu spontane eliminacije, razmtra se litotripsija, razbijanje kamena udarnim elektromagnetnim talasima – poručuje doktorka.

Foto: Shutterstock

PESAK ILI KAMEN 

Kamen u bubregu nastaje postepeno...

1 KAŠIKA OVOG DŽEMA DELUJE BOLJE OD SVAKOG LAKSATIVA! Ovo je najbolji lek!

- Taloženjem kristala minerala dolazi do formiranja jezgra budućeg kamena, manjih čvrstih tvorevina, jedne ili više njih, koje se često okarakterišu kao „pesak“. Oko njih se dalje talože mineralne soli. Kada dostigne određenu veličinu, najčešće od oko 4-5 mm, lekar ga može konstatovati kao kamen – objašnjava doktorka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija