• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/informer.rs

03.04.2020

18:54

ŽENE GA RADO KORISTE, a izaziva podmukli karcinom?! OVAJ PROIZVOD BI BILO PAMETNO DA IZBEGAVATE!

Ljubav

ŽENE GA RADO KORISTE, a izaziva podmukli karcinom?! OVAJ PROIZVOD BI BILO PAMETNO DA IZBEGAVATE!

Podeli vest

Jedna žena u Los Anđelesu dobila je presudu da joj kompanija za proizvodnju bebi-pudera isplati odštetu od 417 miliona dolara.

U presudi je navedeno da je ona decenijama koristila bebi-puder, jedne poznate svetske marke, kao deo ženske higijene i da je to uzrokovalo rak jajnika.

I ranije su neke žene tužile kompaniju, ali su presude bile mešovite, neke u korist žena, a neke u korist kompanije. Kompanija tvrdi da naučne studije nisu pokazale direktnu korelaciju između njihovog bebi-pudera i raka jajnika.

Američko udruženje za rak ističe da dokazi iz studija nisu jasni, ali da postoje neki rezultati koji pokazuju da je moguće da bebi-puder povećava rizik od karcinoma jajnika.

Foto: Shutterstock

Sada se u javnosti postavlja pitanje da li se kod žena povećava rizik od karcinoma jajnika ako redovno koriste bebi-puder, odnosno talk za žensku higijenu.

Da li najnovije vesti dokazuju da puder (talk) izaziva rak jajnika?

Ne mogu da tvrdim da presuda dokazuje vezu. Postoji naučna literatura koja podržava postojanje veze između upotrebe pudera kod žena i karcinoma jajnika. Jedna obimna studija izučavala je odnos između upotrebe talka i rizika od karcinoma jajnika. U toj studiji utvrđeno je da je od žena koje su koristile puder, kao deo ženske higijene, oko 8.500 onih koje su imale rak jajnika, a oko 10.000 nisu. Ta studija je pokazala da su žene koje koriste talk imale veću verovatnoću za oko 24% za nastanak raka jajnika od onih koje nisu.

Da li postoje druge studije na ovu temu?

Postojale su druge studije gde su metodom slučajnog uzorka upoređivane žene obolele od raka i zdrave žene koje su pronašle slične rezultate. Ali u tim studijama, žene su pitane za upotrebu talka (pudera) nakon dijagnoze, što može uticati na njihovo pamćenje. Postojale su tri studije gde je posmatrano šta se dešava „unapred“, pitajući o upotrebi talka pre dijagnoze. U toj studiji nije nađena jaka veza, ali je bio relativno mali broj slučajeva obolelih od raka.

Da li postoji veza?

Ove studije ne dokazuju uzrok i posledice već vezu. Relativno malo je poznato kako talk može uticati na biologiju nastanka karcinoma jajnika. Neki podaci ukazuju na to da upotreba talka može uticati na imuni sistem, a čestice praha su pronađene u limfnim čvorovima kod pacijenata sa karcinomom jajnika. To ukazuje na to da čestice pudera mogu zapravo da se prodru u genitalni trakt i dođu do jajnika.

Definitivno ne možemo zaključiti da talk obavezno uzrokuje rak jajnika, ali postoje dokazi da u nekim slučajevima može.

Rak ima višestruke uzroke i obično ga ne izaziva samo jedan uzrok. Postoji mnogo drugih faktora povezanih sa rakom jajnika. Na primer, upotreba oralne kontracepcije smanjuje rizik od raka. Ako žena ima porodičnu istoriju karcinoma jajnika, onda je rizik dvostruk i mnogo je veći od onog od bebi-pudera.

Da li žene treba da prestanu da koriste talk za higijenu genitalija?

Korišćenje talka je lični izbor. Međutim, ako se to može izbeći, to je možda najsigurniji put.

Foto: Shutterstock

Koja je prednost korišćenja bebi-pudera za ličnu higijenu žena, ako je ima?

Po mojim saznanjima, ne postoji poznata zdravstvena korist za upotrebu talka. Možda postoji prednost osećanja kao da imate bolju higijenu i smanjujete neprijatne mirise ili znojenje, ali zdravstvenih koristi nema.

Šta je sa upotrebom bebi-pudera na bebama? Da li za bebe postoji bilo koji rizik?

Po mom saznanju, nema obimnih studija. Kod odraslih žena studije su rađene o posledicama upotrebi talka na ženskim polnim organima ili na drugim delovima tela, ispod pazuha npr. Ali to nije povezano sa rizikom od raka jajnika.

Bebi prah nekih proizvođača sadrži kukuruzni skrob, a ne talk.

Šta je sa korišćenjem drugih proizvoda za žensku genitalnu higijenu?

Označavanje ovih proizvoda nije uvek jasno, imaju li prah i sastav praha. Ja bih podstakla bolje označavanje ovih proizvoda, tako da bi žene mogle doneti bolje izbore, šta da koriste.

Bebi-puder se ne preporučuje za negu beba već duži niz godina zato što može u nekim slučajevima da izazove osip, ali je najveća opasnost ako ga beba udahne i zagrcne se.

Takođe se već neko vreme upozoravaju žene da ne koriste dezodoranse protiv znojenja, jer sadrže jedinjenja koja, prema nekim studijama, izazivaju rak dojke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija